Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jadran u top 5

Za njemačke turiste odmor u Hrvatskoj hit je i ove sezone

\'zivot - 15.07.2006. ...zrce...pag...novalja...brija... Foto:Antonio Bronic\'
Antonio Bronić/PIXSELL
09.03.2011.
u 07:45

Sadašnji dvoznamenkasti rast zanimanja će se istopiti, ali očekuje se pedesetak tisuća više njemačkih gostiju nego lani

Nijemci će prvo mjesto u hrvatskom turizmu zadržati i 2011. Hrvatska će im, svi su izgledi, ostati među pet najodredišta za ljetovanje. Najveći svjetski putnici, tradicionalno naši najbrojniji gosti – prema ispitivanjima i najdraži jadranskim domaćinima – već tjednima uvelike uplaćuju odmore, a Hrvatska je u nekih organizatora putovanja traženija nego lani od dvadesetak do nevjerojatnih sto posto. Uzlazno je krenulo i prije nemira u Egiptu i Tunisu, no i to donosi dodatan plus pa se domaćem turizmu smiješi rekordan posjet iz te zemlje.

>>Nijemci - najveći putnici

Počelo jako dobro

– U Njemačkoj je nezaposlenost najmanja u 20 godina, Nijemci žele putovati, vole putovati automobilom, Hrvatska im je blizu, a prepoznata je kao odredište za obitelji – kaže Mitja Kočevar, regionalni direktor njemačkog turoperatora FTI-ja, koji u Hrvatsku planira dovesti desetak tisuća više Nijemaca od lanjskih 30.000.

– Počelo je jako dobro – potvrđuje i makarski hotelijer Marko Luketina. – Trenutno nam je buking iz Njemačke 50 posto veći.

Tri scenarija, tri plusa

Hoće li njemačkih gostiju biti pedesetak tisuća više od lanjskih 1,52 milijuna, kako glase opreznije procjene, hoće li im broj porasti za 65.000, kako priželjkuju turističke vlasti ili će se plus zaokružiti na 100.000, što je također mogući scenarij?

– Bili bismo zadovoljni da se nastavi lanjski rast od 4,2 posto više gostiju iz Njemačke – bira sredinu ministar turizma Damir Bajs. – Njemačka sada nadmašuje sva naša očekivanja, ali to su plusevi koji će se istopiti. Ta se zemlja gospodarski oporavlja, Nijemci se osjećaju sigurno i prije nego prošlih godina donose odluke o odmoru. Njemačko tržište bilo nam je džoker svih ovih godina, broj putnika za Hrvatsku rastao je i u najvećoj krizi. Sada njihova istraživanja najavljuju porast potrošnje na putovanja od 3,25 posto i imamo dodatan razlog biti optimisti – zaključuje Bajs.

Čelni čovjek porečke rivijere Veljko Ostojić upozorava da je ipak daleko od toga da je sezona riješena.

– Svibanj će biti velik izazov. Ako ga ne uspijemo napuniti, sezona neće propasti, ali će o tome ovisiti i koliko će biti uspješna – kaže.

Hrvatski turizam svoje ambicije brani i na danas otvorenoj najvećoj svjetskoj turističkoj burzi u Berlinu, na kojoj, među 187 zemalja, nastupa s većim izložbenim prostorom i s većim promidžbenim budžetom nego 2010.

Komentara 99

EU
eurobanana
08:08 10.03.2011.

I jos dodajem . tko zeli u pet zvijezdica all incluzive napraviti godisnji . za 300 eura 10 dana u Egiptu i Tunisu, jer su prepolovili cijenu radi nemira i trenutno PRAZNI

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
08:37 09.03.2011.

Dragi Nijemci : Kako se može u EUROPI dobro živjeti cijeli mjesec od 200 eura ? Ako netko zna odgovor,HSU će biti zadovoljna

EU
eurobanana
07:49 10.03.2011.

Naslov je RIGOROZAN . sinoc na Njemackom RTL-u sa IFA messe je bilo upita gdje su destinacije . SPANIJA i TURSKA nemaju vise slobodnog KREVETA .znaci ovaj naslov je promasio profesiju, morali su otici direkno na messe i tamo pogledatidati trend turista i interese TURISTA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije