Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka s korupcijom

Za krađu dionica Istrabenza Igoru Bavčaru sedam godina zatvora

'19.03.2013., Ljubljana, Slovenija - Sudjenje tajkunima Bosku Srotu, bivsem direktoru Pivovarne Lasko, i Igoru Bavcaru, koji se nalazio na celu Istrabenz holdinga, osumnjicenim za financijske malverza
'Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL'
19.07.2013.
u 22:00

Bavčar nije samo osuđen na sedam godina zatvora nego mora vratiti 21 milijun eura Pivovarni Laško!

Možda su Slovenci prvostupanjskom presudom bivšem ministru unutarnjih poslova Igoru Bavčaru otkrili dio razloga zbog kojih njihova mala dežela grca u krizi jer je Bavčar ne samo osuđen na sedam godina zatvora nego mora vratiti 21 milijun eura Pivovarni Laško!

Na 6 godina zatvora osuđen je Boško Šrot, koji je bio direktor Pivovarne 2007., kad je ekipa krenula u prodaju dionica Istrabenza koje su bile u vlasništvu Pivovarne. Pivovarna je tada prodala 7,3 posto Istrabenza tvrtki kćeri Plinfin, a onda je tvrtku Plinfin prodala za 7500 eura tvrtki Sportina, a ta je prodana za sitnicu od 24,9 milijuna eura Micotrustu u vlasništvu jednog od optuženika, koji je pak paket dionica Istrabenza prodao dalje za 49,2 milijuna eura...

\"Borac za ljudska prava u SFRJ\"

U transakciji su i posrednici uzeli svoj dio, a Bavčar je osuđen ne samo za zlouporabu položaja – u to vrijeme bio je direktor Istrabenza – nego i za pranje novca. Bavčar, koji je bio i prijatelj Janeza Janše i borac za ljudska prava u SFRJ, kasnije je vodio i koordinaciju za južnu granicu, kaže da je očekivao oslobađanje. Međutim, Sonja Šmuc iz direktorskog udruženja “Manager” za slovenske medije kaže da su presudu očekivali.

– Ta je presuda važna za razvoj slovenskog gospodarskog prava i prakse jer se privatizacija odvijala mafijaški, tako da su se pojavili pojedinci bez vlastitoga kapitala – rekla je Šmuc. Iz udruge su izbačeni i Šrot i Bavčar. Šrota se pak tereti i za privatizaciju Pivovarne Laško, koju je preuzeo 2005., kad je prosperirala, nakon što je preuzela i Pivovarnu Union. Iduće je godine prodana Infond Holdingu i uskoro je otkriveno da je na kraju lanca vlasništva nad kupcem Pivovarne nitko drugi nego Šrot sa suprugom... Šrot je imao udjel i u Mercatoru, Fructalu, Radenskoj, pa i u izdavačkim kućama Delo i Večer, piše slovenski 24ur. Šrot se u svom zakulisnom menadžerskom preuzimanju Laškog zadužio, banke su ga stisnule i morao je prije kraja mandata odstupiti, a sad će i za to odgovarati pred sudom.

>>Janezu Janši prijeti dvogodišnja zatvorska kazna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije