Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mreža znanja

Za jačanje inovacija na Ruđeru 440.000 eura, 95 posto iz EU

14.03.2017., Zagreb - U Kuci Europe odrzana je konferencija za medije na kojoj su Institut Rudjer Boskovic i projektni tim Mreze znanja predstavili projekt Jacanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istrazivanja Instituta Rudjer Boskovic. To
16.03.2017.
u 00:12

Prema istraživanjima Ek, Hrvatska pripada skupini zemalja sa skromnom ili stagnirajućom razinom industrijske konkurentnost

Prema podacima Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, u Hrvatskoj se broj patentnih prijava u tehničkim područjima u razdoblju od 2008. do 2012. smanjio za gotovo 40 posto, a pad broja patentnih prijava bilježi se u svim područjima. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, taj trend pada u patentima nastavio se i 2014. i 2015. godine za dodatnih 20 posto. Prema izvještajima Europske komisije o industrijskoj konkurentnosti EU i zemalja članica, Hrvatska redovito pripada skupini zemalja sa skromnom ili stagnirajućom razinom konkurentnosti.

Porazna je to statistika koja se mogla čuti jučer na predstavljanju novog projekta Instituta Ruđer Bošković i projektnog tima Mreže znanja nazvanog Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković. Cilj je ovog 440.000 eura vrijednog projekta doprinijeti unapređenju komercijalizacije rezultata istraživanja na IRB-u, ali i u Hrvatskoj, te izgradnji kapaciteta za transfer tehnologije, jačanju administrativnih kapaciteta korisnika i podizanju javne svijesti o značaju komercijalizacije rezultata istraživanja za rast i razvoj društva.

Projekt koji će trajati 20 mjeseci financiraju Europska unija u 95-postotnom iznosu od 396.000 eura i Hrvatska u okviru Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku. Ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić naglasio je kako je postupak provedbe i zaštite patenata skup i dugotrajan te zahtijeva veliku aktivnost inovatora. – Osigurati da se patenti vrednuju u znanstvenom sustavu napredovanja samo je manja stavka jer od poticanja inovacijske klime neće opet biti ništa ako resorna ministarstva ne osiguraju sredstva za patentne portfelje, njihov uspješan životni vijek, od zaštite do njegova održavanja, marketinga i komercijalizacije – rekao je dr. Antičić.

>>Novi Ruđer počet će se uređivati potkraj 2018.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije