Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Tehnologije će ograničiti ljudska prava

Naslovnica 31. 10. i 1. 11. 2018.
31.10.2018.
u 00:08

Tijekom devedesetih godina, antiglobalizacijski i alterglobalizacijski pokret izrodio je tezu o "drukčijem svijetu koji je moguć"

Predviđanje budućnosti nezahvalan je posao za društvenoga znanstvenika, a poglavito politologa. Uz to, mediji i šira javnost od političke znanosti upravo očekuju predviđanje i objašnjenje budućih događaja, bilo da govorimo o međunarodnim odnosima, ishodima parlamentarnih izbora ili pak poslijeizbornim pregovorima oko većine u vladi.

Studenti i profesori koji su tijekom burne 1968. diljem Sjeverne Amerike i Europe, pa i u Hrvatskoj, zahtijevali društvene, gospodarske, kulturne i političke promjene, teško su mogli zamisliti kako će svijet izgledati pola stoljeća kasnije, ove, također podosta uzbudljive, 2018. Jedan od najupečatljivijih studentskih slogana iz '68., bio je onaj koji je prvi put osvanuo u svibnju te godine na zidu zgrade Censier, na pariškom Sveučilištu – "Budite realni, zahtijevajte nemoguće!" Tijekom devedesetih godina, antiglobalizacijski i alterglobalizacijski pokret izrodio je pak tezu o "drukčijem svijetu (različitom od međunarodnoga sustava ukorijenjenog u slobodnoj trgovini i kolanju kapitala, op. a.) koji je moguć". Od mnogih iteracija toga slogana, možda je najpoznatiji onaj indijske spisateljice i ljudskopravaške te okolišne aktivistice Arundhati Roy – "Drukčiji svijet ne samo da je moguć, već on stiže. Za tihoga dana, mogu ga čuti kako diše."

>> Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili na našem e-izdanju!

Donosimo i ove priče: 

>> Pad SDP-a: Igre prijestolja uništavaju hrvatsku socijaldemokraciju

>> S Jadrana u Alpe - Austrijanci traže hrvatske sezonce i nude plaću od najmanje 1250 eura

>> Intervju Dragan Džajić: Hrvatska ima više od kulta reprezentacije, našli ste neku žicu, a nitko ne zna kako

>> Prilog Štednja u fokusu - isplaćeno nikad manje kamata, a depoziti rastu

Ključne riječi

Komentara 3

OB
ObrenM
06:53 31.10.2018.

Vi ste nenormalni,dopustate oglase za prostituciju.Na sto ste pali?

ST
stefj
08:15 31.10.2018.

Tehnologije će ograničiti ljudska prava? Pa kako, evo blagajnice će sigurno imati svaku nedjelju slobodnu, zapravo imat će svaki dan slobodan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije