Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbor za strasbourg

Za 12 odabranih na saborsku plaću dolazi i dnevnica od 304 eura

Ana Ivanović
Pixsell
16.03.2012.
u 10:45

U Saboru izabrani zastupnici koji će biti promatrači i u Europskom parlamentu.

Hrvatski promatrači u Europskom parlamentu bit će esdepeovci Ingrid Antičević-Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula i Tanja Vrbat, haenesovac Jozo Radoš, esdeesesovac Milorad Pupovac, hadeesesbeovac Boro Grubišić, laburist Nikola Vuljanić te hadezeovci Andrej Plenković, Frano Matušić i Davor Božinović. Odabrani su jučer u Saboru uz samo dva suzdržana glasa za koja se drži da su “isplivala” greškom jer je i sam Grubišić bio suzdržan.

Maksimum 5000 eura

Promatrači će u Strasbourg otputovati u travnju, a još ni sami nisu sigurni što njihov novi zadatak podrazumijeva i kako će se snaći. Fama o šest tisuća eura mjesečne plaće uz saborsku plaću te dnevnicama i putnim troškovima malo je splasnula. Naši predstavnici u Europskom parlamentu, do redovitih izbora iduće godine kada će postati punopravni zastupnici, dobivat će “samo” dnevnice od 304 eura kojima će plaćati smještaj i hranu. Putni troškovi bit će im vraćeni. Hrvatski promatrači imaju pravo sudjelovati u raspravama stranačkih odbora, u kojima su predstavnici okupljeni ovisno o političkom opredjeljenju, te u radu odbora Parlamenta. Plenarne sjednice mogu samo promatrati. Prema kalendaru rada Parlamenta, objavljenom na webu, obveze su raspoređene na petnaestak radnih dana. Ako bi zastupnici cijelo to vrijeme bili tamo, mjesečno im se može isplatiti oko 5000 eura. No Damir Grubiša, profesor s Fakulteta političkih znanosti, stvarnost i obveze u Parlamentu definira drukčije.

– Zasjedanja u Strasbourgu traju po tjedan dana i održavaju se deset do dvanaest puta godišnje. Te su rasprave iscrpljujuće, traju cijeli dan i nekad traju do pet ili šest sati ujutro. U Bruxellesu sedam do deset dana mjesečno traju sjednice odbora, povjerenstava ili komisija. Tjedan dana mjesečno zastupnici imaju na raspolaganju za obilazak zemalja Trećeg svijeta, suradnju održavaju s oko 150 parlamenata. I na kraju pet do sedam dana zastupnici izdvoje na rad u političkim odborima svojih stranaka i suradnju s biračkim tijelom – nabraja Grubiša i dodaje kako eurozastupnici imaju običaj zajednički iznajmiti pansion ne bi li smanjili troškove života.

Hrvatskoj dvanaestorici ponajprije je zadatak rad na stranačkim i parlamentarnim odborima, što znači da nemaju potrebe biti u Europskoj uniji cijeli mjesec. Dogovorit će se, kažu, tko će biti u kojem odboru da pokriju što više područja.

Atraktivna vanjska politika

– Nama je Sabor matično radno mjesto, povremeno ćemo putovati. Kroz političke klubove neću lobirati samo za stranačke interese nego i za hrvatske. Već sam stažirao u Parlamentu gdje sam pratio rad u odborima za vanjsku politiku i obranu pa bih tamo želio i nastaviti – kaže Tonino Picula.

U taj bi odbor i Davor Božinović, dok bi Frano Matušić u onaj za kulturu ili obrazovanje.

– Nastojat ćemo kroz stranačke grupacije utjecati na akte, programe i proračun. Vidjet ćemo kako ćemo kombinirati rad u Saboru i Europskom parlamentu – poručio je Matušić. Oni će promatrači biti do lokalnih izbora iduće godine, kada će uz lokalne izbore biti i izbori za EP. Izbori će opet biti u studenome 2014. jer tada cijela Unija ima izbore za Parlament.

U videu pogledajte prilog njemačkog RTL-a o europarlamentarcima.

Komentara 40

Avatar pupoljak
pupoljak
10:58 16.03.2012.

Kako to da nisu birali našu Jadrančicu u EP? Ona je naj kvalificiranija za to, makar je i Frano Matušić jaaaaako dobar izbor.

Učitelj
11:40 16.03.2012.

uz sve vladajuće ženturače i feminizirani radoš.

OS
osica
11:05 16.03.2012.

Tko promatra što se doma događa? Meni se čini da nas ne promatraju i ne vide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije