Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukšić: Zakon omogućuje da se dio opljačkanog od 90-tih do danas ekspresno vrati

Beljak: Riječ je o novoj, modificiranoj verziji starog zakona koju su svojevremeno izradili Nikola Vuljanić i Branko Vukšić, a mi smo u dogovoru s njima taj prijedlog doradili
05. rujna 2018. u 13:44 9 komentara 1102 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

HSS je u srijedu u saborsku proceduru uputio svoj Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine, koji je, poručuju, logičan i pošten, usmjeren na tržišno natjecanje, a opljačkanima vraća novac.

Krešo Beljak 'Ne računaj na mene' Beljak tvrdi da HDZ pokušava preuzeti HSS, odgovorio im starom pjesmom

„Riječ je o novoj, modificiranoj verziji starog zakona koju su svojevremeno izradili Nikola Vuljanić i Branko Vukšić, a mi smo u dogovoru s njima taj prijedlog doradili”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Zakon je, tvrdi, pripremljen vrhunski, no napominje kako su ga u prošlosti odbile i HDZ-ova i SDP-ova vlada.

„Bacamo na neki način rukavicu u lice premijeru Plenkoviću koji će dobiti priliku da pokaže da je drugačiji od svojih prethodnika”, poručuje čelnik HSS-a.

Ljudi, kaže Beljak, s 4 ili 5 tisuća kuna mjesečnih prihoda voze skupocjene automobile, imaju vile i jahte, a sve to građani vide. „Ako ovaj zakon bude prihvaćen sve će se moći regulirati. To bi bio velik korak u osiguravanju bar minimuma digniteta hrvatske politike bez obzira o kojoj stranci govorimo”, rekao je Beljak.

Krešo Beljak Član predsjedništva HSS-a Beljak suspendirao Butkovića zbog utaje 800.000 kuna

Vukšić: Politička korupcija je najveći problem

„Ovaj zakon smo u saborsku proceduru uputili kao Klub nezavisnih ljevčara još 2015. Trebali su ga braniti Nikola Vuljanić, Slavko Linić, koji poznaje poreznu problematiku te se s ovim predloženim zakonom suglasio, i ja kao predsjednik tog kluba”, rekao je kooautor tog zakonskog prijedloga Branko Vukšić.

Takav zakon je, podsjetio je, u jednoj od formi bio predložen i u vrijeme vlada Ive Sanadera i Zorana Milanovića, no oni su, kaže, to odbili.

U Hrvatskoj je, po njegovom mišljenju, najveći problem korupcija, a majka svih korupcija je politička, dodao je.

Krešo Beljak 'Ide Vučiću plakati' Beljak: Ako Pupovcu nije dobro neka ode u opoziciju

Frano Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije 11 godina nije dobio ni jedne lipe odštete. U to vrijeme, prema nekim istraživanjima, u Hrvatskoj je ukradeno 440 milijardi kuna. Predviđa se da se svake godine u Hrvatskoj ukrade trećina državnog proračuna, oko 40 milijardi kuna”, naveo je Vukšić.

Po predloženom zakonu porezna uprava gleda koliko je porezni obveznik platio poreza na jednoj kartici, a, kako je pojasnio, na drugoj kartici gleda kolika je nečija imovina. "Na razliku između plaćenog poreza i onoga što imamo u imovini naplaćuje poseban porez", kazao je.

Vlasnik imovine, kaže, mora dokazati odakle mu. „Ako to ne može dokazati, porezna uprava naplaćuje porez na tu imovinu. HSS predlaže 60 do 80 posto plus zatezna kamata. „Taj čovjek može kasnije tu poreznu upravu tužiti, ali tada on vodi sudski proces”, rekao je Vukšić.

Marijana Petir Napala šefa stranke Petir: Račić je ubio Radića, a Beljak je ubio cijeli HSS

Predloženim se, pojašnjava, izbjegava posredovanje suda.

„Zakon omogućuje da se dio opljačkanog od 90-tih do danas ekspresno vrati... Ovaj zakon je borba za pošteni kapitalizam”, poručio je Vukšić.

Porezna uprava, pojasnio je Vukšić, kada naplati porez, daje DORH-u prijavu i on postupa, a sud više nema interesa odgađati sudske parnice jer su oni koji su nezakonito stekli imovinu ostali bez imovine.

„Ovo je logičan, pošten zakon za tržišno natjecanje koji opljačkanima vraća novac”, zaključio je.

>> Pogledajte i intervju s Bojanom Glavaševićem

[video: 26434 / Pogledajte gostovanje Bojana Glavaševića u studiju Večernjeg TV-a:]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Mimizo:

    kad će Beljak vratiti ukradene radio kazetofone i druge vrijednosti nakon provale u tuđe automobile

  • medjimurec:

    A moj medjimurec skupa sa maestrom za auto -radio tehniku , donijeli bi novi Staljinisticki zakon po kojem bi mi svi trebali dokazivat da nismo krivi odnosno lopovi . Kuzim ja da se Baljak razumije u te stvari pa on ... prikaži još!pa on je bio u tom fahu i odsluzio nesto prije no sto je postao "posteni" politicar , mozes mislit ... Banda pokvarena .

  • MarijaKnezovic:

    Vuksic je jedan od bogatijih,samo na odjecu trosi koliko jedna obitelj na hranu.!