Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAK ISTRAŽUJE Hoće li Hrvatska podignuti optužnicu protiv Miroslava Stojanovskog, načelnika vojske Makedonije, koji je u vrijeme rata zapovijedao vojnim specijalacima JNA na zadatku u Vukovaru

Vukovarskom zločincu crveni tepih i optužnica

Miroslav Stojanovski
import
26.11.2005.
u 16:35

Zagreb, središte grada, Krešimirov trg, ulaz u Ministarstvo obrane i zapovjedništvo Hrvatske vojske. Postrojena je počasna bojna te prostrt dugačak crveni tepih. Na zgradi Ministarstva vijore se dvije zastave – hrvatska i makedonska, izvješena u znak počasti visokom gostu koji dolazi.

Kolona automobila pod rotacijskim svjetlima prošla je i uz Ulicu grada Vukovara, koja je taj dan bila zatrpana tisućama lampaša koje su Zagrebčani ostavili u znak sjećanja na ubijene u gradu heroju. Istom tom ulicom, u pratnji hrvatskih vojnika, na crveni tepih pred počasnu bojnu i pod hrvatsku zastavu stupio je čovjek koji je prije 14 godina baš u Vukovaru zapovijedao specijalcima vojne policije JNA, koji su zadali konačni udarac u slamanju otpora vukovarskih branitelja.

Okićen generalskim znakovljem na epoletama, Miroslav Stojanovski nije okom trepnuo rukujući se s načelnikom Stožera HV-a generalom Lucićem te salutiravši vojnicima. Službeni izvori u MORH-u pravdali su se civilizacijskom razinom, naglašavajući da su bili “samo dobri domaćini”. Oni neslužbeni, pak, na svaki su način pokušali izbjeći susret sa zloglasnim bivšim specijalcem. U neobranu se grožđu našao general Lucić, a nije bilo prilike da svoju dužnost prepusti zamjeniku Slavku Bariću, jer se on već jednom susreo sa Stojanovskim.

Kolika je važnost posjeta Miroslava Stojanovskog Zagrebu, posebno je pitanje jer je on za trodnevnog boravka u Hrvatskoj s dužnosnicima MORH-a razgovarao tek sat i pol. Nije se puno dulje zadržao ni u obilasku stanije za posebne namjene u Centru za obuku u Delnicama.

No, zato je za stolom u opatijskom restoranu sa svojom brojnom svitom imao vremena nekoliko sati trančirati škampe, školjke, ribu i nepca častiti biranim istarskim vinima. Sve to pred očima generala Josipa Zvirotića, koji mu je, po nalogu Zagreba, bio domaćin i s druge strane stola gutao knedle. Večera je tek dio programa koji su Hrvati priredili makedonskom izaslanstvu jer je šetnja Brijunima i noćenje u hotelu Admiral potrajalo još dva dana, sve do nedjelje polijepodne.

No zlodjela koja su se dogodila pred očima M. Stojanovskog nisu izblijedjela. Štoviše, svjedoci još postoje. I govore.
– Sve je to dovoljan razlog da se protiv generala Stojanovskoga pokrene postupak za ratni zločin nad civilima i braniteljima grada Vukovara te da on zauvijek postane persona non grata u Republici Hrvatskoj – kažu u udruzi logoraša.

– Hrvatske državne institucije zakazale su kad su baš na dan pada Vukovara uz najviše državne počasti primile toga čovjeka. Tražimo da se provede postupak i utvrde sve činjenice jer on kao visoki vojni dužnosnik sigurno zna mnogo toga. Uostalom, nadgledao je predaju Mitnice, a i Nebojša Pavković, u to vrijeme potpukovnik i njegov pretpostavljeni, danas je u Haagu – rekao je Danijel Rehak, predsjednik udruge logoraša.


Nemilosrdan karijerist

Tko je zapravo čovjek kojega smo ugostili o trošku hrvatskih poreznih obveznika? Čije smo to putovanje i čašćenje platili? Kome smo prostrli crveni tepih? Kapetan prve klase u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, mlad, ambiciozan, strog do boli i nemilosrdan u tjeranju discipline, Miroslav Stojanovski imao je 1991. godine kao niži oficir životnu ambiciju popeti se u vojnoj hijerarhiji što više, bez obzira na cijenu koju je trebalo platiti. Stojanovskog, inače pitomca beogradske Vojne akademije, koju je završio 1978. godine, u klasi s nekim hrvatskim dužnosnicima, zanimalo je što brži napredak pa nije prezao svojim nadređenima iskazati najveću lojalnost. Zbog toga je već 1982. godine, samo četiri godine nakon što je završio akademiju, zapovijedao vodom vojne policije, a 1989. godine, u vrijeme kad se već slutio rat na prostorima bivše Jugoslavije, uz čin mu je dodijeljen i poseban zadatak – zapovijedanje vojnim specijalcima. Riječ je o antiteroristističkoj jedinici, elitnoj postrojbi svake vojske kojoj se povjeravaju najosjetljiviji i najteži zadaci. Stojanovski je već tada bio pripreman da 1991. godine, kao 32-godišnjak, preuzme komandu nad cijelim bataljunom vojne policije, koji je odrađivao posebne zadatke u okolici Knina i Vukovara.


Gušt za kažnjavanje

Mladi Makedonac, posvjedočio je za Večernji list Dražen Vidović, kojemu je Stojanovski 1990. i 1991. bio zapovjednik u Vojnoj pošti 1703, bio je posebno okrutan i strog. Pod njegovim zapovjedništvom najteže je bilo Hrvatima i Albancima, no oni su bili malobrojni. Stojanovskom je gušt bilo kažnjavati Hrvate – za Badnjak je naredio da im se servira grah s kobasicom, na Božić ih nije pustio u grad tvrdeći da će zasigurno otići u crkvu, a da vjera u vojsci ne postoji. Za rata u Sloveniji rasporedio ih je u Cerklje u nadi da će poginuti i da ih nikad više neće vidjeti...


Hitno ispitati činjenice

ZAGREB – Stojanovski, s činom generala, u pratnji vojnih dužnosnika predstavlja makedonsku vojsku za službenog posjeta Hrvatskoj. Odbio je dati izjavu hrvatskim novinarima. Večernji list prvi je otkrio mračnu prošlost prvoga makedonskog vojnika.
OPATIJA, BRIJUNI – Dva dana trajalo je čašćenje i šetnja po Istri i Kvarneru, a general je noćio u hotelu Admiral.
SKOPJE – Čak tri dana bila su potrebana da makedonski mediji prenesu napise hrvatskih o fijasku koji je njihov načelnik doživio u službenom posjetu.
VUKOVAR – Društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora protiv Stojanovskog je podnijelo kaznenu prijavu za ratni zločin te o tome izvijestilo predsjednika države i premijera.
VUKOVAR – U petak je državni odvjetnik Vukovarsko-srijemske županije Božidar Piljić potvrdio da su pokrenuli istragu o utvrđivanju vjerodostojnosti navoda iz tiska.
SKOPJE - Skopska televizija A1 i Makedonska televizija u petak navečer prenose da će hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov makedonski kolega Vlado Bučkovski u utorak u Zagrebu razgovarati o optužbama protiv Miroslava Stojanovskog.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije