Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predaja potvrde

Vukovarsko-srijemska županija službeno županija bez mina

Dražen Jakopec
Foto: Branimir Bradarić
1/2
18.02.2016.
u 00:12

-Tijekom izvršavanja poslova razminiranja pronađeno je uništeno 17.797 komada minsko eksplozivnih sredstava. Ukupno je u razminiranje županije utrošeno 819 milijuna kuna od čega je većina sredstava osigurana iz proračuna RH, rekao je Jakopec.

Predajom potvrde o razminiranosti od danas se i službeno Vukovarsko-srijemska županija vodi kao županija bez mina. Tim povodom u Vukovaru je održana prigodna svečanost na kojoj je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću predao potvrdu kao i maketu jedne od mina koje su gotovo četvrt stoljeća ugrožavale građane na istoku Hrvatske. Prema riječima Jakopeca poslovi na razminiranju najistočnije hrvatske županije završeni su 11. studenoga prošle godine. O koliko značajnom poslu se radi govori i podatak da je minski sumnjivo bilo 107,2 četvornih kilometara županije koje je obuhvaćalo 19 gradova i općina.

-Tijekom izvršavanja poslova razminiranja pronađeno je uništeno 17.797 komada minsko eksplozivnih sredstava. Ukupno je u razminiranje županije utrošeno 819 milijuna kuna od čega je većina sredstava osigurana iz proračuna RH, rekao je Jakopec.

Mine su uzrokovale i niz tragedija pa je tako samo na području Vukovarsko-srijemske županije, od 1996. godine, stradalo 116 osoba od kojih 41 smrtno.

-Vrijeme, sredstva, oprema i slično mogu se lako nadoknaditi ali ljudski životi ne. Zato mislim da nije smjelo biti praznoga prostora kada je u pitanju osiguravanje sredstava za poslove razminiranja, rekao je Jakopec napominjući kako je Vukovarsko-srijemska županija treća županija u Hrvatskoj, koja je bila zagađena minama, da se u cijelosti razminirana.     

Prethodno su razminirane Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko –podravska županija, a do kraja tekuće godine od mina bi trebala biti očišćena i Brodsko-posavska županija. Na području RH kao minski sumnjivo vodi se još 486,6 četvornih metara, a obuhvaća 9 županija. Kada je riječ o stradalima od 1996. godine u cijeloj Hrvatskoj od mina stradalo je 586 osoba od kojih 200 smrtno.

Okupljenima se obratio i Drago Prgomet koji je bio izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na ove skupu ističući važnost ovoga događaja i činjenicu da sada više nema zapreka za ulaganja u Vukovarsko-srijemsku županiju.

-Rat je zlo tijekom kojega svaka osoba doživljava neku osobnu tragediju. On uvijek završava primirjem ali i nakon toga ostaju posljedice. Mine su jedna od njih. Ovo danas je točka na to tlo, rekao je Prgomet podsjećajući kako je rat završio i pozvao na zajedništvo u građenju boljega i kvalitetnijeg života.  

Kazao je i kako je u ratu pokazana hrabrost, a da danas treba pokazati velikodušnost te na nekadašnjim minskim poljima treba sijati sjeme hrvatske sigurnosti i napretka.

Približavajući se polako i godini kada će Hrvatska biti u cijelosti očišćena od mina, a Jakopec se nada kao bi se to moglo dogoditi tijekom 2019., polako se počinje i razmišljati što i kako poslije. Jakopec kaže kako su HCR i tvrtke koje se bave razminiranjem spremne prenijeti svoja znanja u svijet.

-Danas mi imamo znanja, iskustva, strojeve koje smo izradili, opremu kao i modele. Spremno smo to prenijeti onima kojima je to potrebno, istakao je Jakopec.

>> INA ulaže gotovo pola milijuna kuna u razminiravanje

Komentara 1

GR
grgaman
11:37 18.02.2016.

Koliko su platili agresori za mine i stetu koji su nacinili. Ili nasi mulci placaju sgresore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije