Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovarski SDP sutra će izabrati Sabu za kandidata za gradonačelnika?

Vrh SDP-: Dogodili se to, raspuštamo vodstvo organizacije, Biljana Gaća preuzeti će organizaciju i ići na izbore
26. siječnja 2021. u 14:23 20 komentara 1629 prikaza
Željko Sabo
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Što će se događati sa SDP-ovom organizacijom u Vukovaru trebalo bi biti poznato sutra. Naime, gradski odbor vukovarskog SDP-a na svojoj sjednici u 18 sati odlučivati će tko će biti kandidat za gradonačelnika tog grada, a podupre li ta organizacija Željka Sabu, kako se pretpostavlja, to bi moglo označiti početak kraja vukovarskog SDP-a.

Zagreb: Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske LOKALNI IZBORI Ako Grbin zabrani kandidaturu Sabi, slijedi raspad vukovarskog SDP-a

Naime, vrh SDP-a na čelu s Peđom Grbinom odlučan je u namjeri da već u četvrtak na sjednici Predsjedništva stranke donese odluku o raspuštanju vodstva vukovarskog SDP-a ukoliko gradski odbor SDP-a Vukovar sutra stane iza svog predsjednika Sabe kao gradonačelničkog kandidata. Pri tome je Iblerovom ključan argument za takvu potencijalnu odluku „nulta tolerancija SDP-a na bilo kakve nezakonite radnje“. Naime, nije tajna da vrhu SDP-a smeta činjenica što se Sabo želi kandidirati  i što traži da stranka stane iza njega iako je osuđen na zatvorsku kaznu zbog pokušaja podmićivanja gradske vijećnice, za što mu je istekao rok rehabilitacije, ali i što ima još dva sudska procesa u tijeku. Smatraju kako, obzirom na te činjenice, ne može biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika jer bi to značilo da SDP jedno govori i propagira, a drugo radi.

Potvrđeno nam je to upravo u vrhu SDP-a u kojem naši izvori kažu kako bi se u slučaju da dođe do raspuštanja vodstva vukovarskog SDP-a, za povjerenika organizacije postavila članica predsjedništva stranke i Vukovarka Biljana Gaća, a od koje će stranka zahtjevati i da bude u tom slučaju i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Vukovara. Sama Gaća kazala nam je kako kao članica vodstva iz Vukovara očekuje da će biti povjerenica, ali da je još prerano govoriti tko bi bio kandidat za gradonačelnika u slučaju da dođe do raspuštanja vodstva organizacije.

Željko Sabo i Goran Bošnjak 'bahate i štetne odluke' Sabo ukazao na probleme u proračunu: 'Vukovar je taoc nepromišljene politike pojedinaca'

No time problemi za SDP u Vukovaru tek počinju jer je ključno pitanje bi li se Sabo u slučaju da mu raspuste vodstvo svejedno kandidirao za gradonačelnika, kao nezavisni, a što je uostalom napravio i 2014. godine i umalo i pobjedio. U tom slučaju pitanje je i koliko bi članova vukovarskog SDP-a napustilo stranku i otišlo sa Sabom. Zbog toga izvori bliski Sabi smatraju kako do odluke o raspuštanju ipak neće doći i da će, kako kažu, prevladati razum i da će se prihvatiti činjenica da je velika većina vukovarskog članstva za Sabu i da s njime kao kandidatom SDP u Vukovaru i ima veliku šansu na izborima. No tako nešto teško je očekivati od Grbina koji je danas sa svojom izjavom kojom je komentirao najnoviju HDZ-ovu aferu u kojoj se u problemu našao Žarko Tušek komentirao riječima da „očekuje promptnu reakciju državnog odvjetništva i primjenu istih kriterija koji su već ustanovljeni te da se poduzme sve da se takve osobe udalje iz političkog života“.

Iz istih razloga zbog kojeg vrh SDP-a ne želi Sabu kao kandidata za gradonačelnika Vukovara Peđa Grbin i članovi novog vodstva tražili su od Sabe da se povuče i iz Predsjedništva stranke u koje su ga izabrali upravo članovi SDP-a na unutarstranačkim izborima, ali i da podnese ostavku na mjesto šefa vukovarsko-srijemskog SDP-a. Sabo je to i pristao napraviti, ali između ostaloga jer je postojao „gentlemenski dogovor“ između njega i Grbina da se, ako ispuni te uvjete, neće raspuštati gradska organizacija u Vukovaru stanu li iza njega kao kandidata za gradonačelnika. Da je takav dogovor između Grbina i Sabe doista postojao potvrdili su nam još ranije i izvori bliski Sabi, ali i članovi vodstva SDP-a.

VIDEO Grbin: Borimo za popravljanje društva

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • pole:

    Hristina Ikić Baniček je dobila zeleno svetlo Centralnog Komiteta, jerbo nikada nije skrenula sa kursa partije....

  • zinegoid:

    zanimljivo bi bilo vidjeti rok rehabilitacije, možda je prošao, inače se veže za duljinu zatvorske kazne. znači ako bi bila ne smije se uzimati u obzir ranije djelo, nešto kao da ga nije počinio. ne smije se nigdje spominjati, upotrebljavati, ... prikaži još! zloupotrebljavati ili tako nešto. to valjda legalist peđa zna ...

  • djek:

    Dajte nam sto vise robijasa na celna mjesta,jer posteni i tako odlaze u druge zemlje