Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZBORI

Vršitelj dužnosti predsjednika proglasio šestodnevnu žalost

Bronislaw Komorowski
Reuters
10.04.2010.
u 15:43

Prvi čin Bronislawa Komorowskog nakon stupanja na dužnost bio je proglašenje šest dana žalosti za poginulim Lechom Kaczynskim i drugim državnim dužnosnicima

Kao Maršal Sejma, predsjedavajući donjeg doma poljskog parlamenta, grof Bronislaw Komorowski, bivši ministar obrane i jedan od predsjedničkih kandidata na slejdećim izborima koji su trebali biti održani na jesen, automatski je stupio na dužnost predsjednika Poljske nakon pogibije dosadašnjeg predsjednika.

Njegov prvi čin na dužnosti bilo je proglašavanje šestodnevne žalosti, od 10. do 16. travnja. (Jedan dan žalosti za vrhom susjedne države bit će proglašen i u Litvi.) Po ustavu, privremeni vršitelj dužnosti predsjednika mora u roku od 14 dana proglasiti nove predsjedničke izbore, koji moraju biti održani u roku od 60 dana od smrti predsjednika.

U nesreći su, pored predsjednika i prve dame te šefa predsjedničkog ureda, poginule dvije senatorice i jedan senator, 14 zastupnika u Sejmu, vojni i crkveni dužnosnici, predsjednik poljskog Olimpijskog odbora, sveučilišni rektori, više doministara i drugi istaknuti pripadnici poljskog društva. Smrt je izbjegla samo predsjednikova pomoćnica Zofia Kruszyńska-Gust kojoj je neposredno prije polijetanja u Varšavi pozlilo te se nije ukrcala na zrakoplov.

Komentara 2

OB
-obrisani-
09:21 11.04.2010.

Zašto nije išao na komemoraciju nedužnim Iračanima koje su pobili poljski vojnici (Poljska je imala okupacijsku zonu u Iraku)?

TM
t_mirko
14:15 11.04.2010.

Od 10. do 16. travnja je 7 dana, a ne 6.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije