Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GNJUSNI DETALJI

Vrhovni sud umanjio kaznu Begoviću: Djevojčicu htio prisiliti na prostituciju, držao je zaključanu

silovanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
09.09.2021.
u 16:17

Osuđen je i jer tu istu noć dirao djevojčicu dok se ona opirala. Prijetio joj da će raditi kao prostitutka i da ga mora slušati

Vrhovni sud uvažio je žalbu Braci Begoviću (59), kojeg je Županijski sud u Zadru u studenom 2020. nepravomoćno osudio na jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora zbog bludnih radnji i trgovine ljudima te mu je kaznu umanjio za dva mjeseca.

Izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Begović se teretio za događaj iz 2019. jer je 16-godišnju djevojčicu obmanom uvjerio da preko ljeta dođe u Austriju kako bi radila u njegovom kafiću. Planirao je tamo odvesti i prisiliti na prostituciju.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dovezao je djevojčicu u Hrvatsku i oduzeo joj putovnicu i novac koji je imala kod sebe. Onesposobio joj mobitel te joj je prijetio i zabranio da ikome javi gdje je nakon čega ju je zaključao u sobu apartmana. Osuđen je i jer tu istu noć dirao djevojčicu dok se ona opirala. Prijetio joj da će raditi kao prostitutka i da ga mora slušati. Ona ga je odgurivala i vrištala, dok u jednom trenutku nije uspjela iskoristiti njegovu nepažnju te mu je pobjegla Prema stavu Vrhovnog suda, Županijski sud u Zadru je vezano za bludne radnje pogrešno pravno označio kao teži oblik tog kaznenog djela.

- Premda je djevojčica imala 16 godina to ne znači po automatizmu da je bila posebno ranjiva zbog svoje dobi. Niti optužnica ne opisuje posebnu ranjivost žrtve (tzv. kvalifikatorne okolnosti). Dakle, riječ je o osnovnom obliku kaznenog djela bludne radnje, a ne o težem obliku toga kaznenog djela. Zato je preinačena prvostupanjska presuda vezano za bludne radnje. Olakotnim je optuženiku cijenjeno primjereno držanje pred sudom te bitno smanjena ubrojivost. Dijagnosticiran mu je miješani poremećaj osobnosti te štetna zlouporaba kokaina i alkohola. Otegotnim je cijenjena dosadašnja osuđivanost i to zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari - stoji u obrazloženju Vrhovnog suda. 

Komentara 6

PI
Pišmevrit
16:23 09.09.2021.

Kako stvari stoje, upotreba alkohola i kokaina mu je olaksavajuca okolnost. Suci u Zadru su sam vrh Hr pravosuđa. Nema boljih

Avatar Upitnik30
Upitnik30
16:54 09.09.2021.

A tko mu je podmetnuo alkohol i kokain da je to olakotna okolnost nakon oduzimanja slobode i bludne radnje?!

OB
obican
16:28 09.09.2021.

To je hrvatsko krivosude. Jedni ovako, drugi onako i svi ispunili normu! Jel mogu ja u suce, odrezem kako mislim (koga briga za zakon), onaj iznad mene preinaci, ali svi smo ispunili NORMU u predmetima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije