Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Ribar

Vrhovnom sudu trebala godina dana da odluči o žalbama obrane Rene Sinovčića

Reno Sinovčić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
28.06.2017.
u 13:08

Obrana je tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje iskazi svjedoka, što je sud odbio, a tu je odluku potvrdio i Vrhovni sud

Koliko je brzo i efikasno hrvatsko pravosuđe, vidi se i na primjeru Rene Sinovčića, koji je s još nekolicinom osoba koncem 2015. optužen u aferi Ribar, a optužnica još nije pravomoćna. A kako bi i bila pravomoćna, kada je od svibnja 2016. sve donedavno, po žalbama odvjetnika, bila na Vrhovnom sudu. Jer Vrhovnom sudu trebalo je godinu dana da odluči o tim žalbama i odbije ih nakon čega je spis vraćen zagrebačkom Županijskom sudu, na kojem bi se u srpnju trebalo odlučivati o pravomoćnosti optužnice.

No pitanje je hoće li sjednice optužnog vijeća i tada biti jer su Reno Sinovčić i Dalibor Zebić ostali bez dosadašnjih odvjetnika. Sudu stoga ne preostaje do pričekati hoće li dvojac na sjednicu optužnog vijeća doći s novim odvjetnicima ili će im ih sud postaviti po službenoj dužnosti. Kako god bude, novi će odvjetnici vjerojatno tražiti da im sud da neko vrijeme za upoznavanje sa spisom pa je vrlo izvjesno da optužnica neće biti potvrđena prije jeseni.

A Sinovčić, poznat i kao vanjski suradnik NK Zadra, tereti se za zloporabu položaja tešku oko 120 milijuna kuna. Osim njega, još su optuženi Novica Erlić, bivši direktor NK Zadra, Dalibor Zebić, predsjednik NK Zadra te poreznici Vjekoslav Jurlina, Stoja Mučaji, Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, a optuženo je i Sinovčićevo trgovačko društvo VOX. Sinovčić i ostali bili su uhićeni u prosincu 2014., a iz Remetinca su izašli uz jamčevine u rasponu od nekoliko stotina tisuća kuna do 10 milijuna kuna. Ta je jamčevina bila određena Sinovčiću, koji ju je skupljao dva mjeseca, a kada nije uspio skupiti novac, gotovinsko jamstvo zamijenio je jamstvom u nekretninama. Po izlasku iz Remetinca kazao je da nije kriv te je ustvrdio da će na sudu dokazati svoju nevinost.

Optužnicom protiv njega i ostalih obuhvaćena je i privatizacija NK Zadra, ali i predstečajna nagodba VOX-a te neplaćanje poreza. USKOK traži i da se Sinovčiću i njegovim suoptuženicima oduzme 120 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi, a Sinovčiću je dio imovine zbog poreznog duga završio na dražbi. Njegova je obrana na optužnom vijeću u svibnju 2016. tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje iskazi svjedoka ispitani u USKOK-u bez nazočnosti odvjetnika, što je sud odbio, a tu odluku suda je sada nakon godinu dana potvrdio i Vrhovni sud.

Komentara 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
14:24 28.06.2017.

Samo jedna godina pa to je gotovo expresno... ja se sa državom tužim već više od 6 godina i ne vidim ni svjetlo, ni vlak u tunelu ... ništa a spor je iz domene zakona o radu i kao takav bi trebao biti predmet žurnog riješavanja

DH
dalibor.hren
19:05 28.06.2017.

Policija, po nečijem nalogu u Slavonije zatvara nogometne suce, sitnu ribu, a kapitalac je godinama na slobodi!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije