Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Vrdoljak: Treba ukinuti stopu od 36 posto poreza

Naslovnica 12. 6. 2018.
12.06.2018.
u 00:00

Prihodi od poreza od 36 posto na dohodak mali su ili nikakvi, osim u Zagrebu, a ukidanje bi spriječilo bijeg u zemlje s nižim porezima

Dok ministar financija Zdravko Marić priprema novu rundu porezne reforme, HNS kao HDZ-ov koalicijski partner u Vladi ima dvije jasne poruke kako vidi novo porezno rasterećenje koje bi trebalo početi od iduće godine. Temu je jučer otvorio Večernji list s dvojbom: treba li smanjiti PDV ili porez na plaće?

Mariću predočili ideje

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, za Večernji list kaže da dileme uopće nema; potrebno je ukinuti poreznu stopu od 36 posto na dohodak te maksimalno povećati neoporezivi dio plaće, koji sada iznosi 3800 kuna, sukladno mogućnostima proračuna. Vrdoljak nema točan iznos koliko bi trebalo iznositi povećanje neoporeziva dijela plaće jer kaže da čeka da mu ministar financija Marić dostavi brojke potrebne za cjelokupnu poreznu matematiku. Čeka i brojke koje pokazuju prihode lokalnih jedinica od porezne stope na dohodak od 36 posto, no smatra da su ti prihodi u nerazvijenim dijelovima Hrvatske, ali i Hrvatskoj općenito, iznimno mali ili nikakvi jer je koncentracija visokih plaća jedino u Zagrebu (plaće iznad 18.000 kn). Vrdoljak drži da bi ukidanjem te stope i zaustavljanjem gornje granice na postojećoj stopi od 24 posto stopiralo prebjeg visokoplaćenih radnika i njihovih poslodavaca u zemlje u okruženju (npr. Srbija) koje visoke plaće oporezuju nižim stopama poreza.

>> Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Feljton - povijest Habsburškog Carstva: Monarhija je u Dalmaciju ulagala više nego u ostale dijelove Carstva

>> Završili magisterij, Europa ih ne želi, a kod kuće im diploma ne vrijedi

>> Stiže knjiga koja iskupljuje grijeh prema hrvatskim ženama

>> Zašto se Europa zatvara za migrante

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
23:57 11.06.2018.

.ono.....bolje zadržati stopu od 36%, a Ukinuti vrdoljaka...

BL
bljak007
22:29 11.06.2018.

Pod hitno smanjiti državni aparat, maknuti uhljebe, pa će biti prostora za smanjenje poreza i smanjenje PDV-a i povećati plaće realnom sektoru.

NE
nevjerujženikojalaže
22:45 11.06.2018.

dotični ima pravo samo o razdjelnicima govoriti, uz dorh, pravosuđe i ostale..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije