Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA TESLA
Povratak na članak

Vratio se u domovinu na vrhuncu slave: Dužnost mi je da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Zagrebu

“Za grad Zagreb, kao glavni grad ove zemlje, nastaje ne samo mogućnost, nego baš dužnost da uvede tu novu razsvjetu, jer to nije samo koristi za grad sam, nego za cielu zemlju, i rek bi, sramota bi bila za Zagreb, da nije on kolovodja u tom pitanju”, prenijele su novine Teslin govor

Komentari 224

P1
penelopea.121
00:32 23.08.2020.

Mene je sramota ovo citati, covjek Srbin, roditelji Srbi, i to jos Srpski svecenici, a Hrvatska nije ni postojala u to vrijeme, a ovaj prekrstio covjeka, i otima tudje znanstvenike, sramota.

VL
Avatar Illyricum44
Illyricum44
02:29 23.08.2020.

internacionalnu agenturu bi konacno vec tribala odstupit od ovog mucenja sa Serbom Teslom. Tesla je Serbin rodjen na nasoj zemlji na koju su serbi dosli u dva velika migracijska vala predvodjeni svojim vladikama 1689 i 1718-1739. u prvom valu Serpski izvori, ka i neki drugi, navode 37.000 familija, a koliko familija ima clanova po serpskom poimanju brojeva ne bismo znali, ali bi triba broj biti jednak ili veci od 2. o drugom migracijskom valu Serba koji su se u tome vrimenu borili za slobodu od turske okupacije iako su Turcima prin tog vrimena sluzili i pomagali ih u invazijama osobito na ortodoksni svit Haemusa, ne znamo broj zato jer nije bija jednokratan buduci no se odvija u intervalu od 2 desetljeca. zasto je ovo vazno? pa vazno je zato ca govori da se ni nakon 3 st. ni jedan promil serba nije asimilira u Croate napustajuci Serbljevski svit i postajuci Croatskim. Tesla je samo jedan od potomaka Serpskog naroda koji se uvik odbija asimilirati i nastoja je kolonizirati, prisvojiti i otudjiti cakod moze Croatsko u Serpsko. i to je to.

VL
KO
KosovoUck
23:42 22.08.2020.

Što pisete o tom srbinu

VL
NE
NenadMladenovic
22:33 22.08.2020.

mene ovo sve podseća na erdogana. i on je hrišćanske crkve prisvojio i pretvorio u džamije.

VL
UL
Uland
01:47 23.08.2020.

Hrvatskom je vladao Srbin katolik,Ban Jelačić,a pravoslavni Hrvat pop Đujić se borio protiv Nacista i Fašizma

VL
Avatar Illyricum44
Illyricum44
02:41 23.08.2020.

Serbin Tesla svoje nasljedstvo ostavija Serbiji, a zelija je otici uz ove rici Serpske himne "boze pravde" ka veliki Serbin: "Otadžbinu srpsku brani pet vekovne borbe plod Bože spasi, Bože brani moli ti se srpski rod!" i to je ue u redu. Serbin voli svoje, serpsku zemlju i serpski narod, i nima nicakod neprimjereno u tome. ono ca je neprimjereno u ciloj prici je sugoslavenska propaganda koja je od Serbina koji je sigurno volija Jugoslaviju i njegovog kralja Karadjorjevica i bija serpski otadjbinac, tila stvorit sugoslavenskog komunisitckog glasnogovnornika bractva i jedinstva praveci jude budalama i rugajuci se inteligenciji slusatelja i citatelja svoje propagande u tom procesu.

VL
BO
bojan74
00:48 23.08.2020.

da novinari vecernjeg nisu bolesni kad priznaju da je Tesla po "vjeri i etnickoj pripadnosti" bio Srbin ? S tim da su mogli objaviti i njegov govor iz Beograda gdje javno iznosi da radi za dobrobit srpske ideje u svijetuu kao i da je uvijek bio na raspolaganju Kraljevini Srbiji tijekom diplomatskih posjeta austrijskoj carevini . Takodjer u to vrijeme nije postojala nikakva Hrvatska , vec je bila dio Austrougarske, da nije tako bilo nikad ne bi Ante Trumbic hrlio u kraljevinu SHS da se oslobodi austrijskog utjecaja i ratne odstete Srbiji za prvi svijetski rat .Takodjer budite fer pa dodajte da su Tesli spaljena kuca i pobijeno 119 clanova obitelji 1941 jer su bili pravoslavni Srbi , i isto to pocinjeno 1991 kad je takodjer pokusano pobiti i preostale clanove Tesla, koje sam imao prilike upoznati u Nizozemskoj.

VL
DU
Deleted user
23:58 22.08.2020.

Tesla je volio Zagreb kao glavni grad svoje domovine .....Ahahahaaa jel se vi cega sramite u vecernjem. Glacni grad njegove domovine (austrougarske) je bio Bec.

VL
Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
02:18 23.08.2020.

Zanimljiv članak Bože Skoka, ali u njemu ima nekoliko zabunjujućih mjesta. Pođimo kronološki: koncem siječnja 1892. Tesla dolazi u London, gdje 3. veljače drži predavanje. Potom putuje u Pariz, i tamo drži predavanje 19. veljače. U Francuskoj boravi do 1. travnja, i žuri u Smiljan, gdje stiže 4. travnja da vidi majku, par sati prije no što je umrla, na dan pravoslavnog Uskrsa. Poslije majčine smrti se razbojio, i taj period proveo u Tomingaju kod Čračaca, rodnom selu majke. Tri tjedna je odbolovao kod rođenog ujaka Petra, pravoslavnog svećenika, znači do kraja travnja. U Zagrebu je boravio kratko, održao predavanje 24. svibnja, i potom otputovao za Budimpeštu, iz koje je otputovao za Beograd i tamo boravio od 1 – 3 lipnja. I tu kronološki ništa nije sporno…ali…pojavljuje se kronološka rupa, sa pitanjem: gdje je Tesla boravio više od 20 dana svibnja, prije nego je stigao u Zagreb? To Skoko nije napisao, pa ću taj dobro poznati podatak reći. Tih dvadeset I nešto svibanjskih dana, proveo je Tesla u Gorskom Kotaru, u srpskom manastiru Gomirje, kod drugog majčinog rođenog brata, Nikolaja, koji je bio arhimandrit tog manastira. E, tamo je Tesla punio svoje duhovne baterije, prije odlaska za Zagreb Budimpeštu i Beograd. Taj period je autor članka preskočio, a sve se to može veoma lako provjeriti.

VL
DM
Dr.M
11:00 23.08.2020.

Tesla je bio toliko pametan da mu je bilo dovoljno nakon par sati provedeni u Beogradu zaključi o kakvim se ljudima radi i da mu nikada više neće pasti na pamet istu glupost ponoviti i vratiti se u Beograd

VL
DU
Deleted user
10:22 23.08.2020.

smrdijanska komentatorska bojna(uland, penelopa, biga, srk, ...) opet vrši agresiju na Hrvatski medijski prostor

VL
DU
Deleted user
10:27 23.08.2020.

Ne znam kako se Tesla izjašnjavao i koja mu je bila ideologija, ali prezime mu sigurno nije srpsko, srpska prezimena završavaju na -ović, -ević i slično, jasno SPC je tijekom povijesti vršila mnoga posrbljavanja drugih naroda.

VL
DU
Deleted user
10:27 23.08.2020.

Da je Tesla rođen u Srbiji bio bi nepismen kao i ostali njegovi sunrodnjaci. Najpametniji Srbi su školovani u Hrvatskoj.

VL
Avatar istinskidomoljub@gmail.com
istinskidomoljub@gmail.com
09:05 23.08.2020.

Katastrofa što su si sve Srbi i Srbija prisvojili od togTesle , a jasno im je poručio i stavio do znanja - da se ponosi svojom Hrvatskom državom !!! Nikada mu ta Srbija nije ništa dala niti pomogla - u- u konačnici niti ništa značila! P.S. Jednom lažov (Srbija), uvijek lažov!

VL
DU
Deleted user
09:00 23.08.2020.

Ovaj tekst naivnima izgleda kao domoljubni traktat Nikole Tesle o Hrvatskoj. No on na tradicionalni srpski način ne govori da je njegova domovina Hrvatska, nego "ova zemlja" ili "ova država". Tako i Pupi i svi pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj jednodušno ponavljaju. Jedino popovi SPCa spominju da su Srbi došli ovdje u "Austrijske zemlje", valjda Štajersku i Tirol. Domoljublja i sinovstva tu nema.

VL
Avatar EU Srbin
EU Srbin
06:49 23.08.2020.

Glavni grad svoje zemlje! Koje zemlje? AU Monarhija je bila njegova zemlja

VL
OK
okvarbudovič
20:40 22.08.2020.

tko je taj?

VL
VA
vadis1
13:44 23.08.2020.

Da, Tesla je etnicki Srbin ali je rodjen na hrvatskom teritoriju koji je tada bio dio Austrougarske drzave. On se je osjecao Srbin ali je bio ponosan na svoju domovinu Hrvatsku. Tesla je postao Amerikanac. Iznad svega on kao jedan od najvecih genija pripada cijelom svijetu.

VL
BB
BB2
12:14 23.08.2020.

Pitanje za sve Srbijance koji ovdje komentiraju glasi zašto je Tesla želio da se prva u Europi i druga na svijetu hidrocentrala izgradi (i izgrađena je)u Jarugi, a ne tamo daleko , daleko od mora....?

VL
CL
cleanmaster
10:50 23.08.2020.

a jbt...kad nema dogadjanja za raspiruvanje mržnje na dnevnoj i tjednoj bazi onda izvlacimo neprovjerene povjesne informacije....pa sa cim se vi hranite i sta pokušavate postic ovim tekstovima...bravo postigli ste 300njak komentara od toga se pola zakrvili radikalni pacijenti sasa obje strane...bravo vl...jel ima struje u svim selima u 2020 u obje zemlje ili jos ono nema pa kad ce ..bude li ove godine ili ...tamo 2035...hahaha tikvani..

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.