Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŽIVLJAVANJE KREDITNOG REGISTRA

Vraćaju se crne liste dužnika: Banke ponovno razmjenjuju podatke o neplatišama kreditnih obveza

Foto: Robert Schmiegelt/DPA/PIXSELL
28.08.2019.
u 00:07

Jednom kad se dospije na crnu listu, na njoj se ostaje četiri godine te potom slijedi brisanje podataka

Hrvatska udruga banaka izvijestila je da od ovog tjedna banke nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o klijentima koji nisu ispunili obvezu u roku. 

"Razmjena podataka obavljat će se pomoću informatičkog sustava pod nazivom DOR sustav, u okviru HROK-a. Korisnici sustava obrađivat će podatke o neurednosti u ispunjavanju obveza svojih klijenata s ciljevima kvalitetne procjene sposobnosti klijenata za urednom otplatom njihovih obveza te smanjivanja, odnosno izbjegavanja rizika loših plasmana i prezaduženosti klijenata", kažu iz Udruge banaka, piše Poslovni dnevnik.

Drugim riječima, svi oni koji budu imali duga 750 ili više kuna i zakasne s plaćanjem 61 dan će se naći na crnoj listi dužnika, a njoj će pristup imati samo 16 najvećih banaka i stambenih štedionica.

Na crnoj listi klijenti će završiti i ako ne ispunjavaju dospjele obveze u roku ili je novčana obveza otkazana, utužena, naplaćena od osiguranja (regres od osiguranja) ili prodana trećoj strani. Informacijama u sustavu kreditori mogu pristupiti prije sklapanja novog ugovora o kreditu ili u slučaju izmjene postojećeg.

Među podacima u koje će kreditori imati uvid, osim identiteta dužnika, ime banke (ili štedionice), vrsta i visina obveze (obveza po tekućem računu ili stambenom kreditu, primjerice), status obveze (da li je neuredna, utužena, otkazana...) te o koje se iznosu (ne)dospjelog duga radi. Jednom kad se dospije na crnu listu, na njoj se ostaje četiri godine te potom slijedi brisanje podataka.

 Iz bankarskih krugova pozdravljaju djelomično oživljavanje kreditnog registra, ali smatraju da ove crne liste ne mogu zamjeniti HROK (Hrvatski registar obveza po kreditima). Stoga su banke Vladi uputile prijedlog da se ove godine izradi Zakon o kreditnim registrima baš kao podloga rješavanja tog pitanja. Ministarstvo financija je prihvatilo plan i donošenje predvidjelo za zadnji kvartal ove godine, ali za sada je osnovana samo radna skupina, a drugih većih pomaka nije bilo.

Ključne riječi

Komentara 9

SV
SveJeUzalud
06:46 28.08.2019.

.....anarhija u lošem smislu.... je nebo za ovo što je Hrvatska država.....nemiraju uzimati pet ambalažu oni koji to moraju....nemoraju vračati preplaćene kredite....kamate....phoshrane do bola....

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
07:41 28.08.2019.

A što je sad s GDPR-om?

DO
dopizdilomi
07:15 28.08.2019.

Normalno, to je po zakonu. Da vam 3 p.m.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije