Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka inspektora

Volonterima na Mljetu zabranjeno hvatanje i kastracija slobodnoživućih mačaka

Foto: Privatni album
1/6
25.10.2018.
u 21:27

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema niti jednog skloništa, a na Mljetu bi mačke mogle postati veći problem od mungosa, kažu volonteri

U sklopu međunarodne suradnje udruga za zaštitu životinja volonteri zagrebačke udruge Castro nedavno su boravili na Mljetu, otoku na kojem je nekontrolirano razmnožavanje slobodnoživućih mačaka sve veći problem.

– S istim problemima susretali smo se i na nekim drugim otocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj nema niti jednog skloništa. A i da ga ima, teško da bi se u njemu našlo mjesta za mačke. Ovaj projekt provodi se već nekoliko godina, hvatamo mačke koje žive na ulicama, kastriramo ih i vraćamo na isto mjesto. Da to ne radimo, tko zna koliko bi ih već bilo. No, prvi put doživjeli smo da nam je zabranjeno kastrirati slobodnoživuće mačke. Iako kastracije, naravno, ne provode volonteri već veterinari, u ovom slučaju iz Dubrovnika. Naravno, za ovaj projekt nismo nikoga tražili novac, sve sami pokrivamo – priča nam jedna od volonterki (podaci u redakciji). Dodaje kako je na poziv jedne otočanke došla i policija, a veterinarski inspektor Darko Rukavina nakon toga donio je rješenje kojim im je zabranio da mačke hvataju i vode na kastraciju.

Po kojem propisu je inspektor zabranio kastraciju mačaka, koja se provodi uz evidenciju u veterinarskim ambulantama, upitali smo Ministarstvo poljoprivrede. Tražili smo i da nam odgovore na koji način bi se trebao riješiti problem prekobrojnosti mačaka, jer inspektor, kažu volonteri, nije ponudio rješenje. Mljet, kao i cijela županija, nema skloništa, ali ni ugovor s bilo kojim skloništem?

– Veterinarska inspekcija izašla je na teren na temelju prijave. Prema navodima prijaviteljice, bez njezina znanja kastrirana je njezina mačka u prostoru Mjesnog odbora Sobra. Veterinarska inspekcija obavijestila je policiju koja je 11. listopada pronašla i evidentirala osobe koje su bez znanja vlasnika hvatali mačke i odvodili ih na kastraciju. Utvrđeno je da se radi o volonterima iz Udruge Castro. Nakon saznanja da volonteri navedene udruge i dalje hvataju mačke po Mljetu, naređeno je da se hvatanje obustavi s obzirom da udruga nema odobrenje za sakupljanje i hvatanje životinja. Rješenje kojim se zabranjuje hvatanje mačaka inspektor je izdao temeljem Zakona o općem upravnom postupku – stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede. Dodaju i da sukladno Zakonu o zaštiti životinja poslove sakupljanja napuštenih životinja može obavljati registrirano sklonište, odobreno prema tom istom Zakonu. A u nadzoru je, ističu, utvrđeno kako se radi o kršenju Zakona o zaštiti životinja i Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

– Mačke koje smo kastrirali bile su na ulici. Ne znam kako će se sada riješiti problem njihova razmnožavanja, jer to nitko ne kontrolira. A izgleda da nikoga nije ni briga što će mačke na Mljetu još malo biti veći problem od mungosa – napominje volonterka. Ističe kako su sve što rade definirali i Statutom udruge koja je uredno registrirana. Stoga ne vide o kakvoj je neregistriranoj djelatnosti riječ.

Ključne riječi

Komentara 1

MF
martina.fila
01:22 26.10.2018.

sviđa mi se inspektor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije