Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINSTVEN SUSTAV

Vojska čistača snijega košta ih vrtoglavo puno, ali oštre zime ne mogu im ništa

Foto: Pixabay
1/2
15.02.2021.
u 09:08

Dva sata prije novog snijega alarmiraju vojsku čistača, a po potrebi rade i po 16 sati

Kad snijeg zamete druge europske gradove, stanovnici Helsinkija iskuse samo manje poremećaje zahvaljujući vojsci čistača snijega koji finsku prijestolnicu održavaju funkcionalnom i u najledenijim uvjetima. 

U golemom podzemnom spremištu nadzornik Mika Merivirta brifira svoje ekipe na početku smjene. Oko njega su redovi žutih ralica, njih čak 250, bagera, kamiona i posipača ukrašenih logom "Stare", gradske službe za održavanje. Merivirta preko gradskog sustava za uzbunjivanje sat ili dva unaprijed doznaje da stiže novi snijeg i da će ceste trebati čišćenje. Njegovi ljudi u centralu stižu za 20 do 30 minuta. "Nešto poput vatrogasaca", kaže. 

Prvo goleme ralice očiste gradske žile kucavice, a zatim se manjim strojevima kreće u pokrajnje ulice, pri čemu se vješto izbjegavaju pješaci, parkirani automobili i ostalo što im se može pojaviti na putu. 

Tijekom nedavne trodnevne mećave i 60 centimetara napadalog snijega, 400 radnika Stare radilo je bez prestanka, neki i u smjenama po 16 sati. "Bili su ovdje više nego doma i ponosni su na obavljeni posao", kaže Merivirta.  No takva spremnost košta. Proračun zimske službe najsjevernijega grada EU iznosi 25 milijuna eura. 

No pošto u Helsinkiju snijega na ulicama može biti i šest mjeseci godišnje, ulaganje u ''snow-how'' omogućuje da škole, poslovi i javne službe rade neometano. Scene kakve su prošli mjesec viđene u snijegom zametenom Madridu, u Helsinkiju su nemoguće. 

"To je jedna od stvari koje volim u Finskoj kad napada snijeg. I službe i stanovnici su spremni", kaže 29-godišnja stanovnica glavnoga grada Jessi Christian.

No ovakvo čišćenje ima i svoju ekološku cijenu. Gomile zgrnutog snijega ili se bacaju u more, zajedno sa svim smećem koje on prekrije, ili se otapaju, što troši energiju. 

U potrazi za ekološkijim načinom rješavanja snijega, grad je raspisao natječaj i pozvao inovatore da predlože nove pristupe, a u međuvremenu helsinški odred za snijeg ostaje vitalna obrana od zimskih nevolja. 

Ključne riječi

Komentara 2

SP
speed208
09:47 15.02.2021.

ma dajte molim vas pa i zg svog konja za utrku ima....taj jede pahulje i stvara snijeg i skijaliste i kad je vani + 8........

SI
sisavac
10:25 15.02.2021.

moskva ima skoro 14.000 ralica. ovi samo 250. i naučeni su na snijeg i led, koji traje pola godine. u čemu je problem? dal tamo na sud se ide zbog pada na zaleđenom nogostupu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije