Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR 19

Vojna vježba u Slunju: 'Imamo moćnu i respektabilnu vojsku'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/51
03.10.2019.
u 18:39

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov ocijenio je kako je današnja vježba pokazala da su svi pripadnici i postrojbe spremni za zadaće koje su pred njima.

Na završnom prikazu međunarodne vojne vježbe "UDAR 19" u četvrtak je na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održan Dan uvaženih gostiju, a ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom ocijenio da je ta vježba još jedanput pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane.

Vježba "UDAR 19" ove se godine prvi put provodi kao međunarodna vojna vježba u kojoj sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga Republike Poljske s pet borbenih vozila tipa Rosomak, a inače se provodi na godišnjoj razini kao vježba ojačane bojne Hrvatske kopnene vojske.

Na Danu uvaženih gostiju bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, vojni izaslanici partnerskih zemalja i ostali visoki uzvanici. Na vježbi su bili i predstavnici Ancient and Honorable Artillery Company of Massachusetts iz SAD-a, priopćio je MORH.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, koji je u vježbi bio u ulozi direktora, časnika za provedbu vježbe, pozdravio je sve nazočne te je ukratko predstavio vježbu i njezine glavne ciljeve

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je nakon završetka vježbe da je ona još jedanput pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane. "Vaša predanost radu, služenje svome narodu, profesionalnost i prilagodljivost temelj su trajne sigurnosti naše domovine, ali i najmoćnijeg saveza u povijesti", istaknuo je ministar.

Također je istaknuo da su hrvatski vojnici pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalnosti i interoperabilnosti sa saveznicima te kako vježba "UDAR" prvi put ima međunarodno obilježje. "Vi ste jamac mira i sigurnosti, hvala vam na tome. Naša zadaća je kontinuirano jačati Hrvatsku vojsku", poručio je ministar i svim vojnicima i suradnicima još jedanput zahvalio na uspješno odrađenoj vježbi.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov ocijenio je kako je današnja vježba pokazala da su svi pripadnici i postrojbe spremni za zadaće koje su pred njima.

"Obuka koju ste prošli jamac je da ćete u međunarodnom okruženju djelovati onako kako ste se obučavali i uvježbavali te da ćete biti sposobni odgovoriti na zadaće koje vas očekuju", istaknuo je i dodao kako je ta vježba izravan rezultat kvalitetne obuke i uspješnog vođenja i zapovijedanja tijekom obučnih procesa.

"Današnjom vježbom proveli ste završnu obuku integracije i ocjenjivanja deklariranih snaga te jačanje interoperabilnosti između Hrvatske vojske, njezinih saveznika i partnera", rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, ističući kako je odgovor na prijetnje moguće postići samo razvojem visokog stupnja integracije, obuke i dostizanja zahtjevnih sposobnosti koje se postižu upravo kroz vježbe poput ove.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Cilj međunarodne vojne vježbe "UDAR 19", koja se provodi od 23. rujna do 4. listopada 2019. na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju i u kojoj sudjeluje više od 900 pripadnika, jest jačati interoperabilnost između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Republike Poljske zajedničkom vježbom s bojnim gađanjem.

"Drugi cilj je nacionalna certifikacija deklariranih postrojba, ponajprije mehanizirane satnije iz sastava Motorizirane bojne 'Pauci', koja će biti upućena u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Republiku Litvu, te motorizirane satnije iz sastava Motorizirane bojne 'Vukovi'. U ovome integriranom bojištu u simuliranim uvjetima prikazani su usklađeno djelovanje kao integracija i upravljanje paljbom i manevrom. Također, kroz vježbu su prikazani svi elementi borbene moći koji karakteriziraju borbeno spremnu postrojbu", priopćio je MORH. 

Komentara 18

PR
prajdali100
19:30 03.10.2019.

Nosio sam pušku od prvog do zadnjeg dana.Prošao svašta i vidio svašta.I sada mi kažu da imamo moćnu vojsku, vojsku koja praktično nema zrakoplove i PZO.Blago rečeno ne slažem se.

Avatar Gab Dissenter
Gab Dissenter
19:35 03.10.2019.

Kupite vi 24 Miragea ili Baraka pa onda pričajte. Opremite vojsku. Dosta bi bilo. Dosta je priče, vrijeme je za djela.

JU
Jure1991
20:25 03.10.2019.

Zahvaljujući nesebičnom radu "naših" političara, Imamo manje zrakoplova nego 90-tih.Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije