Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugostupanjska presuda

Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, ali ne vraća se u Haag! 'To je opet farsa i politika – ružna politika'

Presuda Šešelju
Foto: Screenshot
11.04.2018.
u 17:03

Žalbeno vijeće donijelo je odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti po točkama 1, 10 i 11 iz optužnice, koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine. Time je preinačena prvostupanjska odluka kojom je 2016. godine predsjednik SRS-a oslobođen od svih optužbi Haškog tužiteljstva.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) koje je naslijedilo predmete Haaškog suda danas je izreklo drugostupanjsku presudu protiv Vojislava Šešelja koji je 2016. oslobođen optužbi za ratni zločin u Hrvatskoj i BiH.

17.00 sati Hrvati u Vojvodini drže da je proglašenje bivšeg haškog optuženika Vojislava Šešelja odgovornim za progon i deportaciju, ponajprije srijemskih Hrvata, tek mala utjeha za sve ono što je učinjeno pripadnicima hrvatske zajednice 90-ih godina.

Marko Kljajić, bivši svećenik u mjestu Hrtkovci i autor djela "Kako je umirao moj narod", o zločinima nad Hrvatima u Srijemu 90-ih, razočaran je načinom na koji je vođen sudski proces u Den Haagu protiv Šešelja. „Mala satisfakcija i utjeha jeste to što je proglašen odgovornim za zločine nad Hrvatima u Vojvodini. Ali mene kao i svakog normalnog čovjeka bole krvavi tragovi što su ih ostavili četničke vojvode i 'Bijeli orlovi' napose po Srijemu“, naveo je Kljajić.

Dodao je kako ga boli i „nepravedna Haška pravda“ pa ga ni ova posljednja presuda nije iznenadila. „U stvari to je opet farsa, i politika – ružna politika“, zaključio je svećenik Kljajić.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov navodi kako je to prvo službeno priznanje, visoke međunarodne sudske instance zločina nad Hrvatima u Vojvodini.

„Možemo reći da je mali dio pravde ostvaren, kao i zadovoljština kod žrtava. Nećemo govoriti o visini kazne i odgovara li ona težini zločina, ali moramo ustvrditi da je i sud međunarodne zajednice potvrdio ono što predstavnici hrvatske manjine i žrtve govore godinama – da je zločina nad Hrvatima u Vojvodini bilo. I to, ne kao pojedinačnih slučajeva, već kao dio širih politika i aktivnosti u kojima su sudjelovale paravojne jedinice i politički subjekti u Srbiji“, naglasio je Žigmanov.

On očekuje da će se „nakon ovoga priznanja, politike suočavanja s prošlošću nastaviti provoditi“ i da će i drugi zločini nad Hrvatima u Vojvodini tijekom devedesetih biti procesuirani, a izvršitelji kažnjeni.

16.00 sati  U prvim naslovima na vijest iz Den Haaga elektronički srpski mediji navode da je Šešelj proglašen krivim, ali i da je kaznu već odslužio pošto je u pritvoru haškog suda proveo 11 i pol godina. "Deset godina zatvora za Šešelja, kazna odslužena", navodi Radio-televizija Srbije i konstatira kako je MICT "djelomice prihvatio zahtjev tužiteljstva i osudilo Vojsilava Šešelja na 10 godina zatvora".

Gotovo istovjetne ocjene i naslovi su na B92 i na internetskim stranicama listova Politike, Večernjih novosti, Blica i Kurira. 

Regionalna televizija N1 na internetskoj stranici u naslovu je istaknula i dio obrazloženja presude: "Haag osudio Šešelja zbog Hrtkovaca, kazna već odslužena”.

14.33 sati – Šešelj je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora, no ne vraća se u zatvor jer mu je Žalbeno vijeće u izdržavanje kazne uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru gdje je bio od 2003. do 2014. godine. Sve druge točke žalbe Žalbeno vijeće je odbilo te je ovom presudom žalbeni postupak završen.

14.32 sati – Žalbeno vijeće, primivši na znanje odgovarajuće pismene strane u postupku, kao i argumente koje je optužba iznijela, prihvaća prvi i drugi žalbeni postupak i ukida oslobađajuću presudu za poticanje progona, deportacije, prisilno premještanje kao zločine protiv čovječnosti te proglašava Šešelja krivim i izriče mu presudu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje prava na sigurnost.

14.23 sati – Pretresno vijeće pogriješilo je kada nije proglasilo Šešelja odgovornim za kaznena djela na osnovi njegova govora. Šešeljeve izjave u kojima se koriste pogrdni epiteti huškačke su prirode. Žalbeno vijeće smatra da je Pretresno vijeće pogriješilo jer su huškačke izjave mogle navesti druge da počine zločine – rekao je sudac Meron.

14.20 sati – Optužba nije dokazala da je Pretresno vijeće pogrešno ocijenilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat. Žalbeno vijeće odbacuje argumentaciju optužbe za koju se Šešelj tereti za udruživanje u zločinački pothvat.

14.15 sati – Žalbeno vijeće je zaključilo da Raspravno vijeće nije moglo zaključiti da nije bilo rasprostranjenog ili sustavnog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH. Nijedan razuman sudac ne bi mogao zaključiti da nije bilo takvog napada, rekao je sudac Theodore Meron

14.05. sati – Sudac je počeo s čitanjem onoga za što se Vojislav Šešelj tereti. Kao što se i očekivalo, Šešelj se nije pojavio na izricanju presude.

Međunarodni sud u Haagu tada je zaključio kako Šešelj nije kriv za mučenje, protjerivanje, nečovječna djela, ubojstvo, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje i pljačku imovine.

Haaško tužiteljstvo žalilo se na tu odluku pa se danas očekuje pravomoćna presuda. Šešelj se na izricanju presude neće pojaviti, a u Srbiji je komentirao kako će 'presudu možda i pročitati'.

Komentara 159

Avatar southman
southman
14:22 11.04.2018.

Šešelj jedini čovjek na svijetu koji je pojeo rak !

AD
adler77
14:54 11.04.2018.

Sprdnja od suda, ovi su gori nego naši

NA
NasaSenkica
14:52 11.04.2018.

Sto se sad svi cudite...servi nisu imali manolica, mesica, pusica, paragu i ostale sto su lobirali za osudu Hrvata u bih, Proklet je onaj narod koji ima takove izdajnike u svom korpusu jer proizilazi da i mi ostali nismo puno bolji od onih koji su isli u Hag svjedocili protiv onih koji su ih branili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije