Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ladislav Ilčić želi se pridružiti

Vodeći desničari potpisali deklaraciju o EU: ‘Mi predstavljamo otpor europskoj superdržavi’

Zagreb: Klub zastupnika oprostio se od Ruže Tomašić koja odlazi u mirovinu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.07.2021.
u 17:22

Ilčić, koji je naslijedio Ružu Tomašić, želi se suprotstaviti “europskom mainstreamu”

Šesnaest desnih stranaka iz raznih zemalja Europske unije, od Poljske preko Mađarske do Francuske, Italije i Španjolske, podržalo je deklaraciju u kojoj upozoravaju da “radikalne snage” pokušavaju pretvoriti EU u “superdržavu”, čemu će potpisnici deklaracije pružiti “legitiman otpor”.

Deklaracija je nastala na inicijativu vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) i njezina predsjednika Jaroslawa Kaczynskog, a podržali su je stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána, francuska stranka Nacionalno okupljanje koju vodi Marine Le Pen, dvije talijanske stranke, Liga i Braća Italije, koje vode Matteo Salvini i Giorgia Meloni, španjolska stranka Vox, austrijska Stranka slobode i drugi.

Zasad nema naznaka da potpisivanje ove zajedničke deklaracije automatski podrazumijeva i stvaranje dugoročnog saveza u obliku političke grupacije na razini Europske unije (u Europskom parlamentu trenutačno te stranke sjede u nekoliko različitih političkih grupacija), ali ova deklaracija korak je u smjeru suradnje desničara koji se protive daljnjem tijeku europskih integracija na način na koji sada Unija funkcionira. Njihova deklaracija napisana je kao doprinos širokoj paneuropskoj raspravi pod okriljem Konferencije o budućnosti Europe.

Potpisnici deklaracije sebe opisuju kao stranke koje drže do slobode nacionalnih država i do tradicije europskih naroda. Upravo te dvije stvari vide kao nešto što je izloženo napadima u današnjoj EU. Europsku zajednicu, kao i NATO, smatraju zaslužnima za postignuća koja su (istočno)europske države postigle u oslobađanju od totalitarizma (pri čemu spominju sovjetski totalitarizam nakon II. svjetskog rata), ali ne sviđa im se kako ta Europska unija izgleda danas.

“Europskoj uniji potrebna je duboka reforma jer danas, umjesto da štiti Europu i njezinu baštinu, umjesto da dopušta slobodan razvoja europskih nacija, ona je sama postala izvor problema, anksioznosti i nesigurnosti. EU postaje alat u rukama radikalnih snaga koje bi željele postići civilizacijsku transformaciju i konstruirati Europu slobodnu od nacija, s ciljem stvaranja europske superdržave, te žele uništiti ili poništiti tradicije europskih institucija i transformirati temeljne društvene odnose i moralne principe”, navodi se u tekstu deklaracije.

Potpisnici deklaracije smatraju da će obraniti Europu i njezinu baštinu ako obrane obitelj kao “temeljnu jedinicu nacija”. Ti navodni napori radikalnih snaga uspoređuju se s “opasnim društvenim inženjeringom iz prošlosti, koji mora pobuditi legitiman otpor”. A jedan od prijedloga tog desničarskog pokreta otpora je da se sastavi popis nepovredivih ovlasti država članica. Tekst deklaracije otvoren je i dalje za potpisivanje i potporu.

Hrvatski suverenisti su od stranaka iz Hrvatske najpovezaniji s poljskom strankom PiS, kroz političku grupaciju Europskih konzervativaca i reformista (ECR). Upitan je li i njima nuđena deklaracija na potpis, Ladislav Ilčić, novi hrvatski europarlamentarac koji je 1. srpnja naslijedio Ružu Tomašić nakon njezina povlačenja u mirovinu, samo je odgovorio:

– Mi se nadamo suradnji svih onih koji su dovoljno hrabri suprotstaviti se europskom mainstreamu. A kako će se ta suradnja ostvariti, to ćemo vidjeti u sljedećim mjesecima.

VIDEO Veliki uspjeh europskih aktivista: Došao kraj uzgoju životinja u kavezima

Komentara 12

KI
Kitar
17:40 05.07.2021.

Sad će ljevičari potpisati protudeklaraciju podilaženja europskoj superdržavi. Ipak su to stare navike. Podilaziti bilo kome, nevažno kome: Beču, Pešti, Veneciji, Beogradu...

PP
Pucvala_premium.2
18:19 05.07.2021.

EU je dozivjela Brexit i nista nije naucila , za Brexit su najvise krivi Brussleski slijepi EU birokrati , njima je vaznija ideologija od dobrobiti Europskih naroda , kome nije jasno da muslimanski i ilegalni migranti unistavaju sigurnost EU i smanjuju kvalitetu zivota , da EU moze biti samo ekonomska a ne politicka organizacija , jer zasto bi mali narodu bili podanici bogatim i vepikim , Hrvatska je suverena drzava ,sama treba odlucit o svojoj sudbini, ako ne zelimo migrante ,LGBT psdofiliju ili cak i Euro to je nasa odluka

IJ
istina________jako________boli
17:53 05.07.2021.

Blago Srbima, oni imaju Milanovica koji im ne dâ u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije