Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKI RAZMJERI

Voda prodire u kuće u Glini i selima Gornji Viduševac i Šatorinja

poplava
Foto: Tadija Odić
1/11
12.02.2014.
u 15:43

Svake godine smo poplavljeni par puta. Nitko ne održava odvodne kanale, a neki su čak i zatrpani

Poplavne vode na Banovini prodiru u kuće i zatvaraju prometnice. Unatoč naporima vatrogasaca koji su od ponedjeljka na večer podižu zečje nasipe, voda prodire u kuće u Glini i selima Gornji Viduševac i Šatorinja. Zbog poplavljene ceste u selu Šatorinja, prekinut je promet na državnoj cesti D6 između Gline i Topuskog.  

- Uz pomoć kolega iz DVD-a Glina napunili smo i ugradili u nasipe koje brane kuće više od 1500 vreća pijeska. Na kraju smo snaga. Dogovorili smo da odemo par sati kući odspavati a da će nas za to vrijeme zamijeniti kolega iz DVD-a - veli Ante Maraković iz DVD-a Viduševac.  

- Svake godine smo poplavljeni par puta. Nitko ne održava odvodne kanale, a neki su čak i zatrpani, koji kišnicu iz viduševačkog polja trebaju provesti u rijeku Glinu. Svatko može vidjeti da je Glina u okvirima nasipa a da naše kuće plivaju. Prošli Uskrs proveo sam poplavljen. Mi se godinama žalimo ali nitko nište ne poduzima. Glavno je da redovito naplaćuju slivne vode i sve druge dažbine - veli Franjo Kaurić iz Gornjeg Viduševca 153.  

- Majko moja sve mi je uništeno.Vatrogasci su izgradili zečji nasip ali je voda preko njega prodrla u tek opremljenu kuću. Podovi plivaju a novi namještaj i aparati su namočeni i uništeni. Sve je to za baciti.Nikada više nećemo kupiti ovako lijepe stvari u kuću. Nitko od nas ne radi - kuka Rajka Rubin iz Gornjeg Viduševca 248.

- Kuća je poplavljena. U šupi je voda podavila 70 kokica. U štali pet konja stoji u vodi do trbuha. Ne znam što da radim - kaže susjed Predrag Jurković.

- Glina je jutros između 6 i 9 sati rasla po metar u sat vremena. Poplavila je njivu na kojoj sam zasadio zob i došla do ceste. Kiša je stala pa će se i vodotok ustaliti. No, ako kiša nastavi padati,do večeri će voda preplaviti cestu Glina-Hađer - veli Marko Vranić iz Dvorišća.  

Svi sugovornici strahuju od rasta rijeke Kupe koja na ušću zna biti viša od Gline pa se voda počne vraćati uzvodno u sudaru sa nadolazećom vodom Gline i njenih pritoka prouzrokuje poplave velikih razmjera.

Trenutno je stanje da se rijeke Glina izlila u Starom selu pokraj Topuskog i prekinula promet između Topuskog i graničnog prijelaza Maljevac i BiH. Radi izlijevanja rijeke Kupe u selu Zaloj, privremeno zatvorene za sav promet županijska cesta Slatina Pokupska - Zaloj – M. Solina – Prekopa. Obilazni pravac je Pokupska Slatina – Stankovac- Glina –Prekopa - Hađer. Zbog izlijevanja Kupe u Donjim Jamama ,privremeno se zatvara cesta broj Stankovac – Slana.Obilazni pravac Glinska Poljana- Prekopa - Mala Solina . Radi izlijevanja potoka Perna za sav promet se zatvara cesta Vojnić – Perna. Obilazni pravac biti će preko mjesta Gvozd – Vojnić – Gornji Sjeničak . U mjestu Buzeta istoimeni potok je preplavio cestu Glina-Obljaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije