Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Voće i povrće u vrtu Bijele kuće!

20. ožujka 2009. u 18:33 8 prikaza

Dio južne ledine iza Bijele kuće pretvoren je u povrtnjak u kojem će rasti 55 vrsta povrća, voća i začinskih trava. Prvoj dami Michelle Obama u vrtlarskom poslu, o kojem ne zna gotovo ništa, pomagali su učenici petog razreda jedne škole iz Washingtona, koji će ubuduće biti glavni stručni vrtlari, a pridružit će im se prva dama, predsjednik Barack Obama i njihove djevojčice Sasha i Malia.

Michelle kaže da će morati okopavati, čupati travu, htjeli oni to ili ne. U novome vrtu neće biti samo cikle, koju njezin suprug ne voli jesti. U vrtu će biti i dvije košnice sa pčelama koje će kuhinju opskrbljivati svježim domaćim medom.

Vrt, koji će biti vidljiv prolaznicima s ulice, bit će dovoljno velik da osigura svježe voće, povrće i začine za obitelj Obama, ali i za sve službene večere i ručkove koji će biti upriličeni u Bijeloj kući.

Michelle Obama kazala je kako time želi potaknuti svoje sunarodnjake da jedu lokalno uzgojeno voće i povrće te da, ako to mogu i imaju vremena, dio svoga vrta pretvore u povrtnjak. Nada se da će djeca koja budu obilazila vrt prenositi poruku o zdravoj hrani u svoje obitelji, što bi uvelike moglo spriječiti bolesti izazvane lošom prehranom.

Sjeme za vrt koštat će 200 dolara, gnojit će se kompostom proizvedenim u Bijeloj kući, a proizvodnja će biti potpuno organska, bez pesticida i insekticida. Prva dama se nada da njezina djeca, a i drugi mališani koji budu dolazili, nakon što osjete divne okuse ovoga voća i povrća, više neće žudjeti za hamburgerima i brzom hranom.

Sušenje pršuta
Iskoristili buru
Urnebesna metoda sušenja pršuta u Imotskom: 'Ko ga skine, neka mu ga'
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi