Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VII. IZBORNA JEDINICA Okrugli stol Večernjeg lista, Medije servisa i RTL Televizije

Vlast ne štiti ljude od građevinske mafije

Nikola Vuljanić (HNS),  Marina Matulović-Dropulić (HDZ), Božidar Pankretić (HSS-HSLS-PGS), Milanka Opačić (SDP) i Marinko Milčić (HSP)
Foto: Renato Branđolica
06.11.2007.
u 00:03

Rješenje problema s pitkom vodom stanara Palinovečke ulice u Vrbanima III., za odnos sa susjednom Slovenijom vezano uz granicu na Svetoj Geri, ali i za pitanje izgradnje palionice smeća imaju političari koji u novi saziv Sabora žele ući glasovima birača iz 7. izborne jedinice koja obuhvaća južni dio Zagreba i jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku te istočni dio Primorsko-goranske županije.

O tim i ostalim temama na novinarska su pitanja odgovarali Marina Matulović-Dropulić (HDZ), Marinko Milčić (HSP), Milanka Opačić (SDP), Božidar Pankretić (HSS-HSLS-PGS) i Nikola Vuljanić (HNS) i sučelili programe svojih stranaka.

Treba li u Zagrebu izgraditi palionicu otpada, a na području Zagrebačke županije odlagalište šljake?
OPAČIĆ: Palionica otpada potrebna je i bolje je rješenje od divljih odlagališta otpada i odlagališta na Jakuševcu. No, treba je napraviti po najvišim europskim standardima, jer najvažnija je zaštita okoliša. Recimo, u centru Beča postoji palionica.
PANKRETIĆ: Još nismo pronašli pravo rješenje. Moramo reciklirati sve što se može, a samo ono nužno može ići u palionicu. Hoće li županija graditi zajedničku palionicu sa Zagrebom ili će se graditi manje palionice, pokazat će studija. Mora postojati puno opravdanje i za palionicu i za odlagalište šljake jer moramo biti odgovorni prema okolišu.
VULJANIĆ: Važno je ekološko funkcioniranje društva i vlasti jer je praksa pokazala što se može dogoditi ako se tako ne radi. Palionica je skupa investicija, ali u desetak godina se može realizirati.



MATULOVIĆ-DROPULIĆ: Europa je već sve izmislila, palionice i centre za gospodarenje otpadom. Idemo na izgradnju palionice u Zagrebu koji proizvede 400.000 tona otpada na godinu, a pepeo ide u Zagrebačku županiju. Sanirali smo divlja odlagališta otpada, a palionicu želimo izgraditi po najvišim standardima.
MILČIĆ: Treba razvrstati otpad već na kućnom pragu. Živio sam u inozemstvu i iz iskustva znam da je palionica najbolje rješenje. Ona kao nusproizvod daje toplinsku energiju i to se može dobro iskoristiti.

Kako riješiti problem zagađene vode stanara Palinovečke ulice u Vrbanima III., tko treba odgovarati za propuste?
MILČIĆ: Zakazale su institucije na gradskom i državnom proračunu i ako se utvrdi odgovornost, moraju odgovarati. Voda je na analizi u nezavisnom institutu i čeka se rješenje, no koliko znam, voda nije ispravna u stanovima.
OPAČIĆ: Iz nekoliko laboratorija stigle su analize da je voda u Zagrebu zdravstveno ispravna. Za probleme je kriv izvođač radova i treba ga teretiti za štetu koju stanari trpe. Treba uvesti bolji nadzor i odgovornost za izvođače radova, kao i u slučaju Kupske ulice. Odgovornost snosi i vlast koja te ljude nije niti obišla.



PANKRETIĆ: Treba vidjeti jesu li inspekcije na državnoj razini krive. Brza izgradnja i ubuduće izazivati ovakve situacije. Stoga ćemo morati uvesti bolji nadzor za tvrtke koje grade.
VULJANIĆ: Naravno da građani optužuju vlast jer ona je tu da ljude zaštiti od svih vrsta nasilja, pa i građevinske mafije. Vlast je prva odgovorna jer nije zaštitila ljude.
MATULOVIĆ-DROPULIĆ: Ministarstvo zdravstva još nije dalo konačne rezultate, pa ne možemo znati tko je kriv. Sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravstvo grada nisu nikada tražili pomoć države. Isto tako, GUP grada “odgovara” za to gdje će se što graditi.

Kako riješiti problem granice sa Slovenijom na Svetoj Geri?
MATULOVIĆ-DROPULIĆ: Sveta Gera je naša i nikome je nećemo prepustiti. Ona je dio Žumberka koji želimo razvijati. Razgovori će, na žalost, još dugo trajati, ali to je i zato jer imamo štetne ugovore koje je napravila i parafirala bivša vlada.
MILČIĆ: Mi Hrvati uvijek moramo pregovarati o svom. Sveta Gera je naša, dokazano je katastarski i gruntovno, a problem je naša diplomacija koje nije uspjela dosad riješiti problem.
OPAČIĆ: Za Slovence je to njihova zemlja i to je uvijek aktualno u predizborno vrijeme. To moramo riješiti razgovorom, ako ne, tu je međunarodna arbitraža.



PANKRETIĆ: Problema u teritoriju nema, nego u nemaru pregovarača i Vlade, jer oni su jaki u reakciji, a mi pomalo mlaki. Slovenske težnje nisu utemeljene.
VULJANIĆ: Na Žumberku je veći problem ukidanje 20-ak malograničnih prijelaza.


'I Sanader poručuje da je HDZ korumpiran’

Ističući razloge zbog kojih bi HDZ trebao ostati na vlasti Marina Matulović-Dropulić kazala je kako su započeli niz projekata, od regionalizacije, razvoja gospodarstva, do zbrinjavanja otpada. No, Milanka Opačić (SDP) ustvrdila je da je vrijeme za smjene jer je sadašnja Vlada puna nekompetentnih i korumpiranih političara, što je i premijer Ivo Sanader poručio smještajući neke ljude na HDZ-ove izborne liste na zadnja mjesta. – Niste smanjili PDV, brinete samo za osobne interese, a i u sukobu ste interesa. Posebno vi, ministrice Dropulić, koja imate 18 milijuna kuna vrijedne dionice tvrtke IGH za koje niste platili porez na dobit. Još je gore što dionice niste prijavili Povjerenstvu za sukob interesa – kazala je M. Opačić, na što je M. Matulović-Dropulić istaknula da sukoba interesa nema jer njezino ministarstvo ne ugovara poslove. Božidar Pankretić (HSS-HSLS-PGS) također je za smjenu vlasti. Oni žele ravnomjerno razvijati Hrvatsku, a ne ulagati samo u Zagreb. Žele zaštititi nacionalne interese, razvijati poljoprivredu, turizam i više novca davati lokalnoj samoupravi. Marinko Milčić (HSP) priželjkuje novu vlast jer smatra da do sada nije sankcionirano dokazanih 90 posto nezakonito odrađene privatizacije, što pravaši planiraju riješiti Agencijom za raspolaganje otetom imovinom. Nikola Vuljanić (HNS) ističe da i brojne ankete potvrđuju kako je došlo vrijeme za smjenu HDZ-ove vlasti, koja nije ozbiljno provodila decentralizaciju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije