Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vlade Srbije i Mađarske u Subotici potvrdili 'odnose najviše razine'

Sjednica u Subotici bila je peta zajednička sjednica srbijanske i mađarske vlade, a prvi sastanak dogodio se u srpnju 2014. u Beogradu
15. travnja 2019. u 16:47 8 komentara 725 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Premijeri i ministri srbijanske i mađarske vlade priopćili su u ponedjeljak u Subotici da su odnosi dvije zemlje na najvišoj razini u povijesti, da ekonomska suradnja raste te da Mađarska ostati najglasniji zagovornik ulaska Srbije u EU, prenijeli su srbijanski mediji poslije održane zajedničke sjednice vlada dviju zemalja.

SAVEZ ZA SRBIJU Prosvjednici u Beogradu dali tjedan dana roka za ispunjenje zahtjeva

Srbijanska premijerka Ana Brnabić je izrazila veliku zahvalnost Mađarskoj na „snažnoj i kontinuiranoj potpori eurointegracijama Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini u toj zemlji“, prenijela je agencija Tanjug.

Podsjetila je da su srbijanska i mađarska kompanija počele zajedno graditi tvornicu za preradu voća u mjestu Arilje, što pokazuje da je Mađarska izišla u susret srbijanskim molbama da njihove investicije u Srbiji idu i izvan Vojvodine.

Brnabić je navela da je prošle godine robna razmjena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi eura, što je rast od 15 posto u odnosu na 2017.

Čelnik srbijanske oporbe: 'Atmosfera u Srbiji je takva da bi eventualni izbori mogli dovesti do incidenata i nasilja'

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je zajedničku sjednicu vlada vrlo dobrom i rekao da je Europskoj uniji potrebno da što prije primi Srbiju u članstvo zbog ukupnog poticaja rasta u EU. Istaknuo je da se Mađarska trudi uvjeriti ostale članice da će Srbija u EU biti od koristi za sve, prenijela je agencija Beta.

"Ako se Srbija ne priključi EU to će se osjetiti. To bi bilo dobro za Srbe, ali i za nas koji smo već u EU. Ako EU ne dobije nove poticaje za razvoj smanjit će se rast u cijeloj EU", rekao je Orban u Subotici.

Dodao je da su zemlje centralne Europe uspjele "sačuvati identitet" i obraniti se od migranata. "Uspjeli smo se obraniti, uspjeli smo da u ovu regiju ne dođu oni koje ne želimo ovdje vidjeti", rekao je Orban.

Viktor Orban Odluka bez presedana Orbana i Fidesz privremeno suspendirali iz obitelji pučana

Prema njegovim riječima, mnoge zemlje zapadne Europe imaju značajne muslimanske zajednice, a način na koji bude uređen njihov suživot s "autohtonim stanovništvom" u velikoj mjeri će odrediti dalje tijekove budućnosti Europe.
Orban je naveo da je EU sada mnogo manje ugrožena migracijama preko Balkana, a da trenutačno glavni problem predstavlja sjeverna Afrika.

Premijeri dviju zemalja su poslije zajedničke sjednice vlada potpisali „Izjavu o namjerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske“. Potpisano je još deset dokumenata, među ostalim i Memorandum o razumijevanju između dvije vlade u području eurointegracija, koji su potpisali ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Između srbijanskog ministarstva prometa i infrastrukture i mađarskog ministarstva za tehnologije i inovacije potpisan je Memorandum o unapređenju željezničke linije između Szegedina i Subotice.

Borko Stefanović 'Vučić je dobio zadatak da riješi Kosovo, a u Srbiji može raditi što želi'

Ministri obrazovanja dvije države potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenoj razini obrazovanja, izdanih u Srbiji i Mađarskoj.

Prije zajedničke sjednice dviju vlada i bilateralnih susreta ministara, mađarski premijer se u nedjelju sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

„Vučić i Orban su konstatirali da su odnosi dviju zemalja na najvišoj razini u zajedničkoj povijesti, kao i to da su oni zasnovani na međusobnom razumijevanju i povjerenju, kao rezultatu višegodišnje suradnje“, prenijela je agencija Tanjug.

Predsjedništvo BiH BURE BARUTA Paradoks Balkana: što veći apetit za teritorijem, sve manje stanovnika

Današnja sjednica u Subotici bila je peta zajednička sjednica srbijanske i mađarske vlade. Praksa redovitih sastanaka premijera i ministara dvije susjedne zemlje započela je srpnja 2014. u Beogradu, a prošla je održana u Budimpešti 2. veljače 2018. , kada su dvije strane potpisale 10 ugovora o suradnji. 

Plenković i Bandić potpisali sporazum prve faze projekta gradnje Nacionalne dječje bolnice

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • lukathereem:

  Divno vrijeme Orban i Vulić se nježno gledaju, ptice cvrkuću uz zalazak sunca.. Ah

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Vojvodina država!

 • dair:

  Pa što da ne ;)dok hrvatihanski političari umišljaju neku veličinu i važnost a problema koliko hoćeš.... da žele rešiti probleme ne bi se ponašali ovako odvažno čejajući Srbiju da dopuzi na kolenima i da moli znajući da od toga nema ništa.