Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vladar dinastije Habsburg proglašen 'Zmajem od Karlovca'

Osnovna zadaća reda je, kako kažu, sačuvati hrvatsku katoličku kulturu i domovinu od nevjernika i krivovjeraca
29. listopada 2017. u 08:12 11 komentara 838 prikaza
Hrvatski zmaj
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kad su me pitali koje bih si zmajsko ime zaželio, prvo mi je na pamet pao Karlstadt, odnosno Karlovac. Ne samo zato što taj grad ima dugu povijesnu tradiciju, nego zato što sam u Karlovcu, koji sam posjetio kad je u Hrvatskoj izbio rat, prvi put susreo svoju buduću suprugu, tako da tom izuzetnom gradu zahvaljujem na svojoj obitelji – riječi su kojima je nadvojvoda Karlo Habsburško-Lorenski izmamio gromoglasan pljesak prisutnih članova Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja” koji su se u subotu okupili u Viteškoj dvorani Zmajske kule smještene iznad zagrebačkih Kamenitih vrata kako bi na svečanoj ceremoniji u svoje redove primili tog trenutačnog vladara dinastije Habsburg i unuka posljednjega austrijskog cara Karla I.

Tajna dvorca Tajne dvorca Zagreb vraćen kroz vrijeme u doba Srednjeg vijeka

Iako se ovakva proglašenja inače odvijaju iza zatvorenih vrata, ovom prilikom Družba je, kako su to naglasili, iznimno za predstavnike medija odlučila otvoriti dvoranu smještenu na prvom katu gdje je ceremonija održana. Samo proglašenje otvorio je Veliki meštar i Zmaj od Istre Nevio Šetić, koji je u svojem govoru kratko prošao kroz povijest reda koji postoji još od 1408., a u Hrvatskoj je obnovljen 1905. otkad aktivno djeluje. Osnovna zadaća ovog reda je, kako sami navode, sačuvati hrvatsku katoličku kulturu i domovinu od nevjernika i krivovjeraca, a pripadnici su im sudjelovali i u obnovama mnogih starih spomenika. Među istaknutijim članovima svakako je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zmajem postao 2007., za sebe odabrao ime Zmaj od Kamenitih vrata, a na inicijaciji je obećao obnoviti kulu što je osam godina kasnije i učinio. 

Poklon gradu Zagrebu Pet mjeseci gradili maketu Kamenitih vrata 21.11.2015., Zagreb - U Viteskoj dvorani Druzbe Brace hrvatskog zmaja nad Kamenitim vratima odrzana svecanost blagoslova kule. Photo: Zarko Basic/PIXSELL Obnovljena Kamenita vrata Čuvari hrvatske baštine proslavili 110. rođendan
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Bože dragi, Bože dragi! Na svakom ćošku forma, a nigdje sadržaja. Još malo pa će nam iza svakog ugla iskakati zmajevi i vitezovi!

 • jojojo:

  Sveti Jure je ubio zmaja...

 • sani1:

  Dječji vrtić.