Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.03.2017. u 12:15

Most na izborima želi zadržati Metković i Omiš, a HDZ-u je bitno da mu ih oduzme

Dok su parlamentarni izbori ključni za preuzimanje vlasti u državi, oni lokalni bitni su za pokazivanje mišića u političkim prepucavanjima, ali, realno, i za stvarnu moć na terenu. HDZ-u je broj gradova i županija kojima vlada oduvijek bio ključan pokazatelj njegove snage, a isto mora zadržati i na ovim izborima kako bi mogao nastaviti pokazivati zube svom manjem partneru u Vladi. U pravilu su dosad partneri u Vladi zajednički izlazili na izbore te time čuvali mir na nacionalnoj razini, ali i lakše osvajali nove plusiće na svojoj mapi Hrvatske. Problem je, barem za HDZ-ove partnere, bio što su time oni tonuli, a HDZ rastao, pa je Most sada odlučio zaigrati drukčiju igru svjestan da glasove na izborima dobiva upravo kao treća opcija, a ne produžena ruka najveće stranke.

“Domovina” Mosta, Dubrovačko-neretvanska županija i Splitsko-dalmatinska županija područja su najveće borbe dva vladajuća partnera. Dok Most želi zadržati Metković i Omiš, iz kojih je potekao, HDZ-u je bitno oduzeti mu te sredine kako bi mu time pokazivao mišiće u Vladi. Svjestan toga, Most udara na te dvije županije koje su tradicionalne utvrde HDZ-a, pa kandidira svoje najjače ljude za župane – osnivača Mosta Nikolu Grmoju i narodnog tribuna Miru Bulja – kako bi velikom partneru pokazao da je naišao na sebi ravnog protivnika.

Načelno bi se velika bitka trebala očekivati i u Zagrebu, no iz izbornog ciklusa u ciklus pokazuje se da su svi iz nekog razloga spremni žrtvovati glavni grad kako bi Milan Bandić zadržao vlast, pa i HDZ i SDP praktički godinama utapaju svoje kandidate za koje su u startu svjesni da nemaju nikakve šanse.

Čini se da je bazen dobrovoljaca koji su se i na ovim izborima spremni utopiti za stranku ishlapio, pa svega dva mjeseca prije lokalnih izbora ni SDP ni HDZ još nemaju svoga kandidata za glavni grad Hrvatske. Kampanja se tek zahuktava, a najveći test pretrpjet će Vlada čija bi stabilnost mogla postati upitna zahvaljujući lokalnim borbama.

>> Iznenađenje u Zadru: Kalmeta neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika

>> Marko Sladoljev o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba: Most je jedina oporba Bandiću

Komentara 1

AO
ante.oreskovic75
12:57 08.03.2017.

Natječe se tamo i vratite od kud ste došli ili imajte hrabrosti činiti obećano!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije