Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Uljanik je privatna kompanija i odgovornost je na Upravi

Vlada - sjednica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Vecernji list
23.08.2018.
u 10:59

Pratimo situaciju u brodogradilištima, već smo dali jamstvo od 700 mil. kn, istaknuo je Plenković.

Na početku današnje sjednice Vlade, prve nakon ljetne stanke, premijer Andrej Plenković kazao je da je s ministrom turizma Garijem Cappellijem rezimirao dosadašnje rezultate u turizmu, ocijenivši da će ova vrlo uspješna turistička sezona prema svim pokazateljima biti bolja nego lanjska, koja je bila rekordna.

– Od 840 milijuna eura investicija u 2017., ove godine povećane su investicije na otprilike milijardu eura. Riječ je o održivom konceptu hrvatskog turizma s povećavanjem investicija u kvalitetu usluge hrvatskih destinacija.

Dosadašnji pokazatelji govore o rastu turističkih dolazaka od 5 posto, u noćenjima od 4 posto, u Hrvatsku je od početka godine pristiglo više od 14,6 milijuna koji su ostvarili 80 milijuna noćenja, a jako su dobre najave i za posezonu.

– Prema tome, svi ovi podaci upućuju da su rezultati hrvatskog turizma ove godine izuzetno ohrabrujući – ocijenio je Plenković.

 

Naglasio je da je situacija u brodogradilištima u ovom trenutku ključna gospodarska, socijalna i politička tema.

– Vlada prati situaciju u Uljaniku i 3. maju i u kontinuiranom je dijalogu. Još u siječnju smo, sukladno odluci i u dogovoru s Europskom komisijom, dali jamstvo od 700 milijuna kuna. Kredit za sanaciju poslovanja omogućio je Uljaniku poslovanje proteklih sedam mjeseci. Riječ je o privatnoj kompaniji i odgovornost je na Upravi, to je jasno. Želimo da sve ono što će se moći učiniti da se pomogne radnicima i kompaniji bude u skladu s propisima. Brodogradnja je važna za nas, imamo dugu tradiciju – kazao je premijer te dodao:

– Brodogradnja je u zadnjih 10 godina sudjelovala u zaposlenosti 2 do 5 posto te u BDP-u s 0,8 do 1,8 posto, a u izvozu čak i 10 do 15 posto. Zbog svoje specifičnosti znatan dio industrije pod ugovorima je direktno vezan uz brodogradnju. No brodogradnja je od osamostaljenja sufinancirana s 31,3 milijarde kuna. Veliki proces restrukturiranja brodogradnje započeo je i vodio se tijekom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Krajem 2017. okončano je razdoblje državnih potpora za restrukturiranje. Razgovarat ćemo i s Upravom Uljanika i njihovim strateškim partnerom o pronalasku sredstava za isplate plaća radnicima i restrukturiranju, cijelo vrijeme vodeći se temeljnim interesima, a to su održivost radnih mjesta, funkcioniranje gospodarstva, ali prije svega postupanje u sklopu onoga što nam zakoni dopuštaju.

Na dnevnom redu današnje sjednice od 19 točaka, uz ostalo, prijedlog je izmjena i dopuna Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o energetskoj učinkovitosti te prijedlog dopune Zakona o tržištu toplinske energije.

Vlada - sjednica
1/12

Plenković je ocijenio kako su se ove godine pokazali uspješnima svi segmenti sustava domovinske sigurnosti u sprečavanju i gašenju požara, koji su uoči požarne sezone znatno unaprijeđeni jer je ove godine broj požara smanjen za 75 posto, a opožareno je 98 posto hektara manje nego lani.

– Centar u Divuljama na visokoj je razini, učinkovit je, a podaci su izrazito ohrabrujući. Ove je godine čak 98 posto manje hektara opožareno u odnosu na 2017. Lani su bila ukupno 3682 požara, a do danas ih je bilo 1049, to je oko 75 posto manje – rekao je Plenković na početku Vladine sjednice osvrćući se na nedavni posjet Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama.

– To je golemo smanjenje i tu zahvaljujem svima, prije svega vatrogascima, policajcima, vojnicima, pripadnicima civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskom Crvenom križu, svima koji su ove godine bili angažirani u gašenju požara – kazao je.

Moramo biti zadovoljni s novim programom koji je usvojila Vlada i financijskim sredstvima koja su uložena, s unaprjeđenjem tehničkih sposobnosti – tu govorim o bespilotnim letjelicama, boljoj umreženosti s drugim dionicima, poput Hrvatskih šuma, Odašiljača i veza, Hrvatskih željeznica i Državnog hidrometeorološkog zavoda – rekao je Plenković.

Svi segmenti sustava domovinske sigurnosti u sprečavanju i gašenju požara ove su se godine pokazali izrazito funkcionalnima i to se već sada vidi na rezultatima – ocijenio je premijer.

– Posebna zahvala i pilotima naših kanadera, air tractora i onih koji su priskakali u pomoć u trenucima kada je došlo nešto većih požara, premda su svi oni bili vrlo brzo ugašeni i lokalizirani. Nadamo se da će tako ostati do kraja ljetnih mjeseci i vrućina – rekao je Plenković.

Komentara 93

Avatar javorko
javorko
10:44 23.08.2018.

poruka radnicima zao mi je vas ali ovo je 2018 godina jugoslavija vise ne postoji a niti je uljanik drzavna firma prema tome ne dolazite na markov trg

TM
trade_mark
11:07 23.08.2018.

tako je premijeru. znači li to da će uprava u zatvor? I znači li to da će i ubuduće svaka uprava koja uništi firmu u zatvor? vrijedi li to i za državna poduzeća???

JI
Jure i Max
10:56 23.08.2018.

Neka ids i sdp spasava brod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije