Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Vlada uputila izmjene Zakona o prebivalištu u saborsku proceduru

vlada
Željko Lukunić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
14.01.2010.
u 15:01

Građani će morati dokazati žive li uistinu na mjestu koje prijavljuju kao prebivalište. Izmjenama tog zakona pokušavaju se uskladiti birački popisi.

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu. U zakonu se prebivalište definira kao mjesto u kojem građanin "stalno i stvarno živi", a građani će, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, morati dokazati da zaista žive na mjestu koje prijavljuju kao prebivalište.

Kad se nekome utvrdi da se iselio iz Hrvatske, država će imati pravo brisati ga iz evidencije. Neće se brisati građane koji privremeno rade u inozemstvu niti osobe koje su u programu povratka i zbrinjavanja izbjeglica, prognanika i raseljenih osoba. Svaki boravak izvan RH dulji od godinu dana građani će morati prijaviti policiji.

Zakon uvodi i jedinstveni institut boravišta, a ukidaju se uobičajeno i privremeno boravište.

- Ovim će se omogućiti usklađivanje biračkih popisa, što je problem o kojem neprestano govorimo - zaključila je premijerka Jadranka Kosor i istaknula da će Hrvatska do sljedećih izbora imati kvalitetan popis birača.

Komentara 9

UK
Ugo Kajvez
15:31 14.01.2010.

Pippo9 .. . Gdje ti Santiago?

MU
Mućanin
15:46 14.01.2010.

Znaći da će srbi, koji izvan Hrvatske žive dalje za izbore na jednodnevne izlete u Hrvatsku dolaziti!!!

PI
Pippo9
15:15 14.01.2010.

Ovakva izmjena će olakšati stvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije