Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Plenković: Počela je isplata naknada za travanj

Autori: Vecernji.hr, Hina
14.05.2020.
u 13:12

- Nakon stupanja zakona osobne će iskaznice na posebnom čipu sadržavati biometrijske identifikatore: prikaz lica i dva otiska prstiju - rekao je Božinović.

Vlade Republike Hrvatske održava sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na početku premijer Andrej Plenković podsjetio je da smo prošli tjedan obilježili pobjedu nad fašizmom.

- U srednjoj i istočnoj Europi fašizam je poražen, ali nije došla sloboda 1945. godine. Došao je novi totalitarizam. Svibanj 1945. godine u Hrvatskoj je sinonim za zločine i tada je bez suda ubijeno više desetaka tisuća poraženih vojnika, ali i civila na Križnom putu i Bleiburgu te su zakapani bez groba nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata. To je izazvalo nemir i strah. Protiv Alojzija Stepinca vođen je proces koji je kompromitirao tadašnju vlast. Samo pijetetom prema svakoj žrtvi možemo izgraditi tolerantnije društvo. Na nama je da na tim temeljima gradima europsku Hrvatsku temeljenu na demokratskim vrijednostima - kazao je premijer.

 

Potom se zahvalio bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na svemu što je učinio i još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih pilota u Biljanima Donjim.

Plenković je kazao da su prema podacima ministra Aladrovića počele isplate naknada za travanj.

- Očekujemo da će za travanj ova mjera obuhvatiti oko 600.000 radnika. Još jednom pokazujemo koliko je vlada izašla u susret privatnom sektoru - dodao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o situaciji s koronavirusom u svijetu kazavši kako je broj zaraženih prešao 4,3 milijuna, a preminulih je 293.547.

- Hrvatske mjere i uspjeh u borbi protiv korone bile su tema svjetskih medija. Hrvatska je postala sinonim za uspješno upravljanje krizama - naglasio je Beroš.

- Nastavljaju se protuepidemijske aktivnosti s kojima u ovom trenutku možemo biti zadovoljni, izvijestio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je kazao da je u razdoblju od 6. do 13. svibnja na području Hrvatske izvršen nadzor i obilazak 58.000 poslovnih subjekata i otvorenih javnih prostora, pri čemu je uočeno 14.000 nepravilnosti. Pritom je precizirao da se najčešće radilo o nepridržavanju epidemioloških mjera vezanih za okupljanje i nekorištenje zaštitne opreme, zbog čega su izrečene mjere usmenog upozorenja.

Govoreći o prometu putnika preko graničnih prijelaza, Božinović je izvijestio da je od 10. do 14. svibnja u Hrvatsku ušlo 68.688 putnika, dok je hrvatski teritorij napustilo 67.272 putnika. Dodao je da je od ranije 55 mobiliziranih objekata karantenskog tipa aktivno njih devet u kojima se trenutno nalazi 44 osobe, od toga 35 hrvatskih državljana.

1/8

U proteklih tjedan dana repatrirano je 209 hrvatskih državljana, a od početka pandemije ukupno je repatrirano njih 2285, nadodao je Božinović.

Izvješćujući o pogoršanom epidemiološkom stanju na otoku Braču, Božinović je rekao da su za područje otoka donesene još dvije odluke kojima su ponovno uvedene nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana, a kakve su u ostalom dijelu Hrvatske ukinute.

Na dnevnom redu je bio i Prijedlog odluke o sufinanciranju dijela najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Ministar državne imovine Mario Banožić rekao je da će pravo na sufinanciranje imati vlasnici kuća ili stanova imati oni čiji su objekti neuseljivi, a koji nemaju drugu useljivu nekretninu u krugu 20 kilometara od neupotrebljive.

Sufinancirat će se najam do 35 kvadrata za jednu osobu, još 10 za svaku dodatnu osobu, a ukupno ne veći od onog koji su imali. Sufinancirat će se do 80 kuna po kvadratu što je za četveročlanu obitelj oko 4000 kuna.

Komentara 30

JO
JOHNNY
13:08 14.05.2020.

Koliko ozbiljnije i mirnije izgleda sjednica Vlade od sjednice sabora gdje Maras non stop trazi povredu poslovnika kako bi iznosio svoja nebitna misljenja i skupljao jeftine poene

ŠN
šnicl
13:06 14.05.2020.

Nadajmo se da nece biti problema kada cemo trebati vracati drzavi te naknade, nadam se da ce ljudi biti solidarni i zahvalni na ovakvoj pomoci.

JS
Jurica_Spindl
13:04 14.05.2020.

Meni se cini da nitko ne shvaca u kako smo zapravo dobroj situaciji sto se tice korone, svi ostali nas hvale. Kako su se sve aktivnosti brzo vratile u normalu, znaci da cemo relativno brzo izaci iz gospodarske krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije