Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Vlada: Novi Zakon o privatizaciji Ine tek nakon završetka istrage

vlada
Antonio Bronić/PIXSELL
02.04.2011.
u 14:07

Hanfa sumnja u manipulaciju cijene dionice Ine ili pranje novca. Naime, tajni kupac je posljednjih mjeseci napuhavao cijenu dionice Ine

Vlada, bez obzira na najave, nije na današnjoj sjednici donijela novi Zakon o privatizaciji Ine kojim se htjelo zabraniti da dioničar stekne više od 49 posto udjela u Ini.

Kako je istaknula premijerka Jadranka Kosor, zakon će biti donesen, ali tek dok se završi istraga koju već neko vrijeme provodi Hanfa, koja je ovaj tjedan i obustavila trgovinu dionicom Ine, te u istragu uključila i DORH.

>>Hanfa u istrazi: pranje novca ili manipulacija cijenom dionice Ine?

Kako je Večernji već pisao Hanfa sumnja u manipulaciju cijene dionice Ine ili pranje novca. Naime, tajni kupac je posljednjih mjeseci napuhavao cijenu dionice Ine, čija je vrijednost porasla iznad 4000 kuna, a trag prema nalogodavcu vodi prema tri zemlje – Slovačku, Mađarsku i Cipar.

Hanfa trenutačno čeka i odgovore tamošnjih regulatornih institucija.

Ina pak ne može računati da prošlogodišnju dobit zadrži, jer je Vlada predložila da Ina kao i sve ostale tvrtke u kojem država ima većinsko ili pretežito vlasništvo, a koje su poslovale pozitivno, najmanje polovicu dobiti prebace u državni proračun. Također se isplata dividende očekuje i od tvrtki s pozitivnim poslovanjem u kojima država ima manjinski udjel.

Vlada je predložila da se tvrtkama koje zbog opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti plaćati porez u vrijeme krize, zaključno s koncem prošle godine, ali koji su također ove godine, do kraja ožujka ispunile obveze prema državi, da mogućnost reporgrama poreznih obveza.

Vlada je na sjednici donijela i uredbu o provedbi Zakona o jamstvenom fondu, a kojim će se financirati investicijski projekti. Riječ je o tzv. Modelu B, a prve aukcije za ta sredstva očekuju se kroz deset dana. Neki dan održana je pak treća aukcija za model A, kojim se financiraju obveze te obrtna I osnovna sredstva tvrtkama, a do sada je od raspoloživih 1,1 milijardi kuna iskorišteno 600 milijuna.

A slijedeća Vlada morat će pak osigurati sredstva za hrvatske branitelje ili članove obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja koji su na područjima državne skrbi prije donošenja Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu RH otkupili ih vlastitim sredstvima ili kreditom.

Naime, Vlada je donijela odluku kako će oni moći zahtijevati povrat tih sredstava, ako u vlasništvu nemaju drugi useljivi stambeni objekt ili ga već prodali, darovali ili otuđili nakon 8. listopada 1991. godine. Za to će sljedeća Vlada u 2013. i 2014. godini morat osigurati 24 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 23

OB
-obrisani-
14:21 02.04.2011.

Kakvo opravdanje za odustajanje od zakona: \"bit će donesen nakon istrage\"! A to znači da će biti donesen nakon istrage i pravomoćne sudske presude koja se može očekivati u roku 5-10 godina......

ST
stevica
14:26 02.04.2011.

Sdesna na lijevo: lepoglava-dozivotna robija,20 godina rementinac,25 godina +osuda hagga.

RI
rimad63
19:16 02.04.2011.

KO JE PRODAO BRANITELJSKE DIONICE MAĐARIMA ZNA SE HADEZEOVSKE LOPINE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije