Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vlada nema namjeru uništiti Povjerenstvo, ali su preuzeli praksu koja nema zakonskog temelja'

Poručuje da ovlasti prevencije i utvrđivanja sukoba interesa zbog kojih je osnovano Povjerenstvo nitko nije osporavao
05. veljače 2021. u 23:54 3 komentara 512 prikaza
Zagreb: 39. sjednica Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ustvrdio je u pismu GRECO-u, odgovarajući na optužbe GONG-a, da nitko u Hrvatskoj, a najmanje Vlada nema namjeru "uništiti" Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ali i da je to tijelo preuzelo praksu koja nema temelja u zakonu.

Zagreb: Nastavljena je 6. sjednica Hrvatskog sabora GRBIN O POVJERENSTVU ZA POSLIJERATNU OBNOVU 'Inzistiramo na osnivanju povjerenstva, pa protiv Mažara se pokreće kazneni postupak'

Povjerenstvo je tijelo koje je hrvatskom društvu potrebno i koje nesmetano treba izvršavati svoju funkciju a to je prevencija i sprječavanje sukoba interesa, napisao je Malenica predsjedniku GRECO-a Marinu Mrčeli.

Za tvrdnje GONG-a koji je u pismu GRECO-u, antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe, naveo da je presudom Visokog upravnog suda Povjerenstvo ostalo bez najbitnijeg dijela svojih ovlasti, a riječ je o članku pet kojim se propisuju načela djelovanja, ministar je rekao da su potpuno netočne.

Malenica napominje da su načela djelovanja uređena samo jednim člankom Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji ne uređuje sukob interesa i čije eventualno kršenje ne predstavlja sukob interesa.

Poručuje da ovlasti prevencije i utvrđivanja sukoba interesa zbog kojih je osnovano Povjerenstvo nitko nije osporavao, ali i da Povjerenstvo nije osnovano kako bi obnašalo ulogu etičkog tijela. 

Da je namjera zakonodavca prilikom donošenja ZSSI-a bila omogućiti vođenje posebnih postupaka zbog povrede općih načela iz članka pet Zakon bi sadržavao barem neke odredbe iz kojih bi se takva intencija mogla utvrditi, naveo je Malenica. 

Zaključuje kako je ulogu etičkog tijela, Povjerenstvo preuzelo kroz svoju praksu koja nema temelja u Zakonu i za koju su pravosudna tijela, zadužena za kontrolu zakonitosti odluka Povjerenstva, utvrdila da je protupravna.

UKIDANJE KAZNE BANDIĆU Novaković: 'Sudske prakse se promijenile kod političara', Visoki upravi sud stoji iza odluke

Malenica napominje da je preuzimanjem uloge etičkog tijela Povjerenstvo ispunilo prazninu koja se odnosi na djelovanje dužnosnika, a koja u hrvatskom pravnom okviru zaista i postoji. 

"To je jedan od nedostataka na koje upozoravate i Vi u svojem Izvješću te ujedno i preporuka koju će Ministarstvo pravosuđa i uprave ispuniti te u kratkom roku donijeti etički kodeks za dužnosnike, s jasno razrađenim etičkim standardima, sankcijama i tijelu nadležnom za postupanje u slučaju kršenja odredbi kodeksa", napisao je Malenica u pismu Mrčeli.

Niz netočnih informacija i optužbi na račun neovisnosti pravosuđa

Ministar je za GONG-ovo pismo rekao da sadrži niz netočnih informacija i teških optužbi u pogledu neovisnosti hrvatskog pravosuđa te namjerama hrvatske vlade da „uništi“ instituciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te da je na takve, potpuno pogrešne, neutemeljene i nadasve štetne tvrdnje kao ministar pravosuđa i uprave dužan reagirati. 

Zagreb: Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Visoki upravni sud presudio u korist gradonačelnika ‘Razoružali’ Povjerenstvo za sukob interesa, Bandiću 50.000 kuna

Pismo GONG-a, upućeno je zbog presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 10. prosinca u kojoj je Sud poništio presudu Upravnog suda u Zagrebu iz svibnja 2018. godine te odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 29. studenog 2017. godine.

GONG je, naime, u utorak upozorio GRECO da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ne smije biti uništeno, naglasivši da bi to tijelo moglo ostati bez ključnih alata ako se preciznije ne definira odredba o povredi načela djelovanja. U GONG-u smatraju kako je Povjerenstvo već dulje vrijeme na udaru vladajućih, a s obzirom na presudu Visokog upravnog suda moglo bi ostati i bez svojih ključnih alata, poput ovlasti odlučivanja o povredi načela djelovanja u obavljanju dužnosti.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • Zvolen3:

  Drugim riječima : dok vi kradete - oni moraju žmiriti !

 • Avatar Draži mi LEGO nego Maslenica
  Draži mi LEGO nego Maslenica:

  Kako da ti vjerujemo kad nakon izjave da ne želite uništiti povjerenstvo ti koristiš ALI?

 • zbisko:

  obnovit će ga kad tamo budu sjedili samo poslušnici. onda će biti sve u redu i po zakonu. Tako je bilo u Jugoslaviji