Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada: Kad se točno utvrdi šteta od potresa, po tom će ključu ići i novac

Dumbović se primirio i odustao od ideje da državi vrati sredstva, premijer Plenković obećao mu je da će Petrinja dobiti još novca
03. siječnja 2021. u 08:43 17 komentara 1326 prikaza
Foto: Pixsell

Dan žalosti za poginulima u katastrofalnom potresu koji je u utorak pogodio Sisačko-moslavačku županiju i odnio sedam života jučer je u dobroj mjeri obilježilo prepucavanje između političara na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini vezano uz raspodjelu 100 milijuna kuna interventne državne pomoći nastradalim područjima. Pitanje kriterija po kojima je ovaj novac raspodijeljen otvorio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović optužujući Vladu i Župana Ivu Žinića da su se u ovom poslu vodili stranačkom pripadnošću pojedinih gradonačelnika, odnosno time koja je stranka na vlasti u pojedinom gradu ili općini.

‘Politička snaga i mišići’

– Na svakom koraku se osjeća politička snaga i mišić. Pomoć se dijeli kome treba i ne treba. Petrinja ima 24.000 stanovnika, Glina nema više od 2000, a s okolnim selima 9000. Ako od 100 milijuna kuna Petrinji daš 30 milijuna, a Glini 25 milijuna, onda mi netko treba objasniti po kojem se to ključu dijeli ako nije po političkom – izjavio je Dumbović jučerašnjem Jutarnjem listu i najavio kako neće uzeti novac iz proračunske zalihe koji je župan dodijelio njegovu gradu.

Sa sličnim optužbama u javnost je izišla i gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček, nezadovoljna jer je, kako kaže, sav posao oko pomoći unesrećenom stanovništvu koncentriran na Županiju koja, tvrdi gradonačelnica, ne funkcionira najbolje. Na optužbe lokalnih čelnika reagirao je ministar socijalne politike Josip Aladrović pozivom da se smanje tenzije.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obišao je Petrinju DARINKO DUMBOVIĆ Tko je prvi Petrinjac? Na terenu je od ranog jutra, noć je proveo s građanima

– Vlada je u roku od dva dana donijela odluku o dodjeli 100 milijuna Sisačko-moslavačkoj županiji. Logično je da se taj novac dodijeli Županiji koja ta sredstva kasnije raspoređuje prema gradovima i općinama. Petrinja je dobila najviše, 30 milijuna kuna. Ne bih ulazio u motive. Ovaj potez smatram da nije nužan u ovome trenutku, pokušao bih smanjiti tenzije i prestati od ovoga raditi bilo kakav javni diskurs – komentirao je Aladrović Dumbovićeve optužbe tijekom obilaska nastradalog Lekenika.

Župan Žinić Dumbovićevu izjavu o dodjeli novca po političkom ključu nazvao je nekorektnom i izračunao kako je 30 milijuna koje je kao interventnu pomoć države dobila Petrinja 50 posto više nego što iznosi godišnji proračun tog grada. Ipak, ni ministar ni župan nisu ponudili kriterije po kojima je interventnih 100 milijuna kuna raspodijeljeno tako da je Petrinja s gotovo tri puta više stanovnika (ako se Glini pribroje i okolna sela), doista dobila samo 20 posto više novca od Gline.

Odlučuje povjerenstvo

Po odluci koju je dan nakon potresa donijela Vlada, o raspodjeli interventne pomoći za područje Sisačko-moslavačke županije odlučuje povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te same županije. Odluka ovog povjerenstva još nije službeno objavljena pa smo u Vladi upitali po kojim su kriterijima raspodijeljena ova sredstva. Odgovoreno nam je kako raspodjela o kojoj govori Dumbović nije finalna.

'OVO JE HIROŠIMA' Dumbović: Morat ćemo srušiti 90 posto Petrinje, nisam vratio novac

– To su bile preliminarne procjene županijskih stožera za raspodjelu sredstava iz interventnih mjera, to nisu finalni kriteriji. Kad se utvrdi i procijeni šteta, sredstva će se po tom ključu dalje raspoređivati – otpisali su nam iz Banskih dvora.

Iz Vlade još jednom napominju kako je riječ tek o interventnoj pomoći te kako će stizati još sredstava, kako nacionalnih, tako i onih iz EU i međunarodne pomoći.

‘Nema ovdje kampanje’

I Dumbović se u međuvremenu primirio, i to nakon što je razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji mu je zajamčio da će njegov grad dobiti još novca. Od ideje da državi vrati novac za pomoć je odustao.

– Novac nisam vratio, samo sam rekao da ga ne trebam. Rekao sam da sam prespavao noć i da sam donio odluku da je to za mene bila ponuda koja nije bila prihvatljiva, za moj stožer i mene kao čovjeka. Mi smo ljudi, izgubili smo svoj grad i nismo kamen – objasnio je Dumbović novinarima svoju prvu reakciju na odluku o preraspodjeli pomoći pogođenim gradovima.

Zagreb: Konferencija za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića PREMIJER RH Plenković: HDZ će kao stranka donirati milijun kuna za potresom pogođene krajeve

Izvijestio je kako je premijeru dao do znanja kako smatra da su svi dobili premalo te da je nužna bolja komunikacija u preraspodjeli novca za pomoć pogođenim područjima. Dumbovića je, čini se, pritom posebno pogodila kritika da tragične događaje politizira zbog nadolazećih lokalnih izbora.

– Moja kampanja je na neki način umrla s gradom. Ovdje nema kampanje ni politike, samo jasni stavovi da je Petrinja najgore razrušen grad na ovom području – kazao je ponavljajući kako neće dopustiti da se novac dijeli po političkim, nego isključivo po kriterijima struke.

Dumbović je član Hrvatskih reformista, stranke Radimira Čačića koja je dio vladajuće većine u Saboru, no ističe kako njegove optužbe na račun županije i Vlade ne dovode u pitanje suradnju s HDZ-om na nacionalnoj razini.

 

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • bambi:

  Jedino pošteno, ali takodjer bi trebalo vidjeti zašto su se rušile neke zgrade i kuće a gradile su se iza 65 godine. Ako postoje odgovorni trebaju odgovarati. 6.5 je vrijednost koju svaka zgrada i kuća građena iza 65 treba izdržati ... prikaži još!i bez nekih većih oštećenja.

 • Avatar savskokupališteZagreb
  savskokupališteZagreb:

  Glina prije potresa: Grad se raspadao, ali se potrošilo preko 500.000 kn na Tuđmanov ..

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Gledam komentare oporbe, puni humanosti, ideja, prijedloga, intelektualnog potencijala. Blago nama s njima mogu samo reci.😂🤣😂😅