Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada demantira špekulacije da je otkazala kolektivni ugovor

I dok se državni službenici dogovaraju s Vladom, javne službe još ne mogu postići sporazum među sobom, a ni s Vladom
18. srpnja 2012. u 13:57 32 komentara 1 prikaza
pregovori sindikata (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predstavnici sindikata državnih zaposlenika došli su u Banske dvore na sastanak s Vladom da bi ugovorili novi Kolektivni ugovor. Naime, postojeći ugovor vrijedi do kraja srpnja pa je nužno ugovoriti koliki dio stečenih prava mogu zadržati policajci, zaposleni u ministarstvima, agencijama ili u državnim institucijama.

– Čuo sam navodno, to je neprovjereni izvor, da je Vlada ukinula jednostrano Temeljni kolektivni ugovor. Nadam se da to neće biti tako s državnim službenicima te da ćemo se dogovoriti na trostrano zadovoljstvo – kazao je ulazeći u zgradu Vlade Dubravko Jagić predsjednik sindikata policije. Na upit novinara koliko je ta informacija točna na odlasku je doviknuo: Ja sam policajac, ja znam!

>>Ribić: Vlada želi odmazdu! Prijetnje i ucjene neće proći!

Iako je pola Vlade za pregovaračkim stolom, uspjeli smo provjeriti informaciju.

– Naravno da ne! – poruka je iz Banskih dvora na upit o tome jesu li otkazali TKU.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kažu da Vlada nije otkazala TKU i da čeka pismeno očitovanje od sindikata pristaju li na arbitražu.

I dok se državni službenici dogovaraju s Vladom, javne službe još ne mogu postići sporazum među sobom, a ni s Vladom. Četiri sindikata koja su potpisala sporazum u strahu su od otkazivanja TKU-a, a sindikati okupljeni oko Matice sindikata ne žele pristati ni na izmjene TKU-a ni na arbitražu.

Pet članova arbitražnog tijela trebalo bi donijeti konačnu odluku o tome vrijede li četiri potpisa čelnika sindikata koji predstavljaju tri od četiri djelatnosti za svih osam pregovarača.

 

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Avatar Khuen-Héderváry
  Khuen-Héderváry:

  Nimalo ne sumnjam da će se korumpirani nakot iz politike dogovoriti sa nesposbnim neradnicima iz državnih službi, sve na obostrano zadovoljstvo i trošak naroda. Nema veze, sve će to IMF i EU izmesariti kada dođe vrijeme.

 • BRANITELJ-MUP:

  Ovo je za nih mučenje, žuri im se na GO. Propasti će im izležavanje a zastupnici se već brćkaju...he...he...he

 • zulu12:

  Bilo bu zanimljivo kad dođe MMF...