Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vještak: Tržišna cijena "kvadrata" u Sibinju 48 kuna; Obrane: Štete onda ni nema!

Vještakinja na prvom suđenju tvrdila je kako je tržišna cijena iznosila čak 35 eura po kvadratu
01. prosinca 2016. u 15:51 4 komentara 935 prikaza
Afera Sibinj - Kruljac
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prosječno 48 kuna iznosila je tržišna cijena jednog "kvadrata" u Zoni malog gospodarstva u Sibinju kod Broda, a ne čak 35 eura, kako se izračunalo u prvom suđenju bivšem sibinjskom načelniku Ivici Batiniću, tadašnjem zapovjedniku KOV-a Mladenu Kruljcu i još četvorici. Mišljenje je to, naime, građevinskog vještaka Gorana Ožbolta, a koje je izazvalo popriličnu buru na raspravi. Načelnika Batinića i Ivicu Miškovića, tada člana poglavarstva, tereti se, podsjetimo, da su vrijedno zemljište koje je država darovala Općini za gradnju gospodarske zone prodali, po dogovoru, po znanto nižim cijenama od tržišnih, a novi vlasnici su ih zatim preprodali i na njima dobro zaradili. Općinska je blagajna, po optužnici, oštećena za 58 milijuna kuna. No, iz novog izračuna tržišne cijene proizlazi da je šteta, stava je obrana, "neznatna ili je ni nema".

- Prosječna je tržišna cijena bila 48 kuna, no još je važnije da je najniža početna cijena na natječaju iznosila 40,88 kuna. U sibinjskom slučaju, početna je cijena bila 37 kuna, što je razlika tek tri kune, a za to ih ne bi ni u Tanzaniji optužili – stava je Veljko Miljević, odvjetnik poduzetnika Ivana Rimca.

Upravo je zbog spornog prvog vještačenja, kojeg potpisuje Dinka Šurjak, Vrhovni sud i ukinuo raniju presudu.

- U to doba nije bilo zakonskog okvira i svaki je vještak iamo svoju metodu. Kolegica Šurjak koristila je podatke s internetskih oglasa za prodaju nekretnina, a ja sam uspoređivao cijene u 35 realiziranih prodaja u Vinkovcima, Kutini te okolici Nove Gradiške – pojasnio je vještak Ožbolt.

- Iz spisa je jasno da je zona u Sibinju posebna pa je i režim utvrđivanja tržišne cijene drukčiji, u svakom ugovoru je zaštitna klauzula – prigovorio je, pak, USKOK-ov Darko Dodig. Sudac je, pak, odbio zahtjeve za novim vještačenjem.

>> Mesić na suđenju Kruljcu: Nije bilo izvješća o nezakonitostima u radu kopnene vojske

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • feel_the_coruption:

    U hrvatskom pravosuđu nije bitno pravo. Bitno je ko ima više novaca za potplatit 'vještaka'.

  • Starotopoljanin:

    znaci pojeo vuk magarca.

  • Starotopoljanin:

    od cega je sockovic napravio stadion u perkovcima,koji su trebali uci i prvu ligu,a do tada nisu znali loptu sutnuti,sva sela su se ismijavala sa njma kao igracima.