Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Visoke kazne: HOS-ovci u Bleiburg bez obilježja 'za dom spremni'

Odlukom Saveza udruga HOS-a u subotu u Austriju putuju bez obilježja
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
17.05.2019.
u 08:20

Možda će zastavu HOS-a donijeti netko tko nema veze s HOS-om. Ali Bleiburg nije dernek i mi nećemo ići tamo urlikati, pjevati, mahati zastavama, tamo se, kao i na drugim stratištima, treba pokloniti žrtvi – kaže Borislav Barišić

Otkako je, od 1. ožujka, u Austriji na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput ISIL-a i Al-Qa’ide, hodočasnici u Bleiburg ove subote po prvi put riskiraju vrtoglave novčane kazne za isticanje ustaških simbola.

Odlukom austrijskog parlamenta, povrh standardnih nacističkih, za isticanje ustaških simbola predviđene su novčane kazne od 4000 eura, dok će ponovljeno isticanje amblema već registriranim prekršiteljima Republika Austrija sankcionirati udarcem po džepu od čak 10 tisuća eura.

Bez utjecaja na pojedince

Također, austrijske vlasti donijele su odluku po kojoj komemoracija ove godine više ne spada u vjerska događanje, nego se sada na nju primjenjuje Zakon o javnom okupljanju. U svakom trenutku, ako primijeti da se krši austrijski zakon, policija može prekinuti komemoraciju. Visoke sankcije zasigurno će neke hodočasnike staviti na kušnju, no među njima – bude li se poštovala odluka krovne udruge – neće biti negdašnji pripadnici HOS-a.

– Čuli smo za kazne od 4000 eura, pa tko to može od naših branitelja platiti? Mi ćemo poštovati austrijske zakone, iako mislimo da iza njih stoji “hrvatska kuhinja”. Nećemo nositi HOS-ove zastave, a preporuka se odnosi i na majice. Bilo bi neodgovorno od mene kao predsjednika da podržim nošenje obilježja pa da nekog uhite i da plati kaznu od nekoliko tisuća eura – kaže Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga HOS-a.

Za njega i za članove udruge Bleiburg je simbol stradanja hrvatskog naroda, kamo se HOS-ovci odlaze pomoliti za žrtve, da se nikada ne zaboravi.

– Naravno, moguće je da će biti naših zastava jer ja ne mogu utjecati na pojedince, ali stav Saveza i naših članica je da poštujemo protokol i na Bleiburg odemo dostojanstveno. Možda će zastavu HOS-a donijeti netko tko nema veze s HOS-om. Ali Bleiburg nije dernek i mi nećemo ići tamo urlikati, pjevati, mahati zastavama, tamo se, kao i na drugim stratištima, treba pokloniti žrtvi – kaže Barišić.

‘Ja sam legalist’

Hoće li HOS-ovci poštovati odluku svoje krovne udruge, pitamo hrvatskog branitelja Bernardina Jelinića-Beca, jednog od zapovjednika HOS-a u Vinkovcima iz ratne 1991. godine.

– Naravno da podržavamo tu odluku jer ne želimo u Bleiburgu biti remetilački faktor. HOS-ovci neće biti “Pedro” kojeg će se tamo objesiti, mi idemo odati pijetet žrtvama hrvatskog naroda za koji smo se i mi 1991. borili. Naš je znak legalan, pozdrav ZDS dio je našega znaka registriranog u pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Poštujem hrvatske zakone u Hrvatskoj i austrijske u Austriji. Ja sam legalist i borio sam se za vrijednosti ove države. No, bude li odstupanja od zajedničke odluke svatko ima svoje ime i prezime, svatko će odgovarati kao pojedinac, a ne kao HOS-vac ni kao hrvatski branitelj – zaključio je Bernardin Jelinić-Bec.

VIDEO Isječak iz dokumentarnog filma Križni put – Zločin bez kazne:

Komentara 132

AN
angeorafael123
09:42 17.05.2019.

Fašizam je gadna stvar jer je ubijao bez suđenja,naravno bez dokaza i istine kao u ovom slučaju oko pola miliona. Hrvata.

AU
Aurelije.
10:12 17.05.2019.

Svaki ubojica je fašist bez obzira na amblem na čelu i pripadnost klubu ubojica.

BA
bakulušić
08:46 17.05.2019.

Abolirani, amnestirani i njihovi nelustrirani jataci misle da su pobijedili. Ne znaju jadni da istinu nitko ne može pobijediti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije