Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Višnjići nisu smjeli dobiti papire za dogradnju stare kuće"

Grad se žalio jer Višnjići nisu rekonstruirali kuću već sagradili novu, no Ministarstvo im je žalbu odbilo jer nisu strana u postupku
20. listopada 2012. u 12:00 29 komentara 6 prikaza
'hvargvisnjicp007 Panorama'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je građevinska inspekcija naredila uklanjanje bespravno sagrađene gusterne od pedesetak kvadrata koju je uz novosagrađenu kuću u uvali Priluka pokraj Starog Grada sagradio poznati hollywoodski par Ivana i Goran Višnjić, otvorilo se i pitanje legalnosti same kuće.

Žalba grada – odbijena

Naime, iako je Ivana Višnjić 14. srpnja 2011. godine ishodila potvrdu glavnog projekta za dogradnju i nadogradnju stare kućice površine, prema podacima iz gruntovnice, samo 24 četvorna metra, gradonačelnica Starog Grada Đurđica Plančić tvrdi da se tu ne radi ni o kakvoj rekonstrukciji stare kućice, nego o novoj gradnji. Iz toga proizlazi da je i dvoetažna kuća tlocrtne površine od stotinjak kvadrata, koju su Višnjići dovršili ljetos, jednako tako ilegalna gradnja kao i gusterna koja će biti srušena.

– To je za nas, nažalost, završena priča. Mi smo se još prije godinu ili dvije kao Grad žalili na dozvolu koju je Višnjićima izdala hvarska ispostava Županijskog ureda za graditeljstvo, ali nam je Ministarstvo graditeljstva žalbu odbilo s obrazloženjem da mi nismo stranka u postupku – rekla nam je gradonačelnica i saborska zastupnica SDP-a Đurđica Plančić. Objašnjava da su žalbu temeljili na tvrdnji da ta stara kućica stvarne površine od samo 11,75 metara četvornih nikada nije bila stambeni objekt, nego nužno ribarsko sklonište pa prema tome nikakvom rekonstrukcijom nije smjela “postati” luksuzni ljetnikovac bogatog glumačkog para.

– Osim toga, nama stvarno nije jasno kako je investitorica Ivana Višnjić uspjela ishoditi potrebne dozvole da gradi na tom području. Naime, ne samo uvala Priluka nego čitav poluotok Kabal prema prostornom planu spada u područje od posebne zaštite – objašnjava gradonačelnica Starog Grada.

Umjesto odgovora - psovke

Kako do komentara Ivane i Gorana Višnjića nismo mogli doći, odgovore smo potražili od Ivanina oca, redatelja Antuna Vrdoljaka.

– Ne znam ništa o tome – rekao je Vrdoljak. A kada smo ga suočili s tvrdnjama starogradske gradonačelnice, pobjesnio je i izgovorio prostote koje ne želimo citirati.

Bez obzira na Ministarstvo, sumnja u leg

Bez obzira na Ministarstvo, sumnja u legalnost je legitimna

Ivana Višnjić vlasnica je parcele površine 12.633 četvorna metra koja se za bivšeg vlasnika u katastru vodila kao šuma. Na njezin zahtjev Ured za katastar 13. srpnja 2011. donosi rješenje kojim se jedinstvena čestica dijeli na četiri dijela. Ilegalno sagrađena gusterna nalazi se na čestici od 9330 kvadrata koja se vodi kao pašnjak, a novosagrađena kuća na čestici koja se u zemljišnim knjigama još vodi kao “kuća i dvor”. Kuća je površine 24, a dvor 2483 metra četvorna. Zbog čega u zemljišnim knjigama nova kuća nije uvedena, od obitelji Vrdoljak-Višnjić nismo doznali. Iako im Ministarstvo graditeljstva očito priznaje legalnost kuće jer je tretiraju kao dogradnju stare kućice sagrađene prije 1968. godine, sumnja u legalnost posve je legitimna.

(Pre)široko tumačenje dozvoleU up

(Pre)široko tumačenje dozvole

U upravi Staroga Grada smatraju da je obitelj Višnjić očito preširoko shvatila dozvolu koju su lani dobili za dogradnju i nadogradnju. I tako se ribarsko sklonište od dvadesetak kvadrata pretvorilo u višestruko veći ljetnikovac.

Elipso

  • sestrićna:

    ovi naši poznti se ufuraju da su svemoćni čim nešto love zarade..zašto ne glume veličine u americi..tamo bi odam završili iza brave..

  • alapača:

    stranka u postupku? znači ako s balkona vidim pljačku ne smijem je prijaviti jer nisam stranka u postupku, otkad je za prijavu nezakonitosti, eventualno i korupcije, potrebno biti 'stranka u postupku'? tko je potpisao taj odgovor iz ministarstva?

  • Toni50:

    Grad se žalio jer Višnjići nisu rekonstruirali kuću već sagradili novu, no Ministarstvo im je žalbu odbilo jer nisu strana u postupku.. Takovim podmuklim mogao bih reči zločinačkim zakonom sam ja i stotine u sporu izgubili svoje vlasništvo (stanove kupljene ... prikaži još!ne i isplačene 1998-9 !) kada se sudac odlući pametno i kaže vama koji imate njihove ovrhe i sve papire OK. da "niste stranka u sporu" ( nakon 12 godina financiranja suda ! Potom prodaju vaše što su vam več dosudili. ...Od onda mi se "hrvatska" i njen "mozak" jako zgadila ! neka se javi tko je oštečenih vodio spor a da je dobio 5%-10% pravde ( isplačene ne samo kao dosuđene ! ) u RH zadnjih 20 godina i to kao Hrvat ; ima li 10 ili 20 od stotine tisuća ??? teško mogu povjerovati....