Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani arhitekata 5.0

Virtualno ruho DANA ARHITEKATA 5.0 kroz 2021. godinu

17.04.2021.
u 07:32

Dani arhitekata 5.0 – 2021. održat će se u novom virtualnom formatu u 7 termina, ove godine kroz cijelu 2021. godinu. Epidemiološke mjere nam za sada još uvijek ne omogućuju održavanje stručnog skupa kao dosadašnjih godina.

Hrvatska komora arhitekata je prethodna četiri skupa organizirala uz pokroviteljstva brojnih ministarstava te uz nazočnost ukupno oko 1800 sudionika, arhitekata, ali i inženjera ostalih inženjerskih struka, predstavnika tvrtki te predstavnika lokalnih uprava. Održano je stotinjak predavanja i čak devetnaest okruglih stolova, na kojima su sudjelovali vrhunski stručnjaci svojih područja. Svake godine svoja iskustva o temama Dana s publikom su podijelili brojni renomirani hrvatski i strani predavači.

Dani arhitekata nastoje i nadalje biti mjesto gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata i inženjera u Hrvatskoj. Ove godine smo stoga predvidjeli niz virtualnih događaja, raspoređenih kroz cijelu kalendarsku godinu. Teme će obuhvaćati razne aktualne aspekte arhitektonske struke i bit će poticaj članovima HKA-a, a i ostalima, da aktivno budu uključeni u redefiniranje i pozicioniranje naše struke u društvu. Također teme Dana arhitekata 5.0 inspirirane su programima rada, aktivnostima i iskustvima odbora Hrvatske komore arhitekata. Sigurni smo da ćemo ovim dinamičnim pristupom privući članove i ostalu zainteresiranu javnost da se i svojim prilozima, sudjelovanjem, sugestijama i prijedlozima aktivno uključe u rad Dana, a tako i Komore.

Organizacijski odbor ovogodišnjih Dana arhitekata čine: Lea Pelivan, predsjednica Područnog odbora Zagreb, Zoran Boševski, Područni odbor Zagreb, Damir Mance, predsjednik Odbora za standardizaciju usluga i BIM, Vedran Orešić, Odbor za standardizaciju usluga i BIM, Robert Duić, predsjednik Odbora krajobraznih arhitekata, Domagoj Vranješ, Odbor krajobraznih arhitekata, Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam, Romana di Giusto, Odbor za urbanizam, Robert Loher, stručni tajnik HKA-a, Gabrijela Kosović, glavna tajnica HKA-a i Rajka Bunjevac, predsjednica HKA-a.

DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI 1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI 2

Termini održavanja su: 12. 5. i 9. 6. 2021. god.

Područni odbor Zagreb priprema serijal od dvije sesije webinara o javnim arhitektonskim natječajima, u kojem će se predstaviti prakse i prednosti provedbe javnih arhitektonskih natječaja, s ciljem poboljšanja njihovog statusa unutar struke i društva. Upoznat ćemo prakse iz inozemstva i otvoriti diskusiju kako implementirati pozitivne prakse u zakonodavni okvir.

DANI ARHITEKATA 5.2 / STANDARDI KVALITETE ARHITEKTONSKIH USLUGA / BIM I DIGITALNA TRANSFORMACIJA ARHITEKTONSKIH USLUGA

Termin održavanja: dvije konferencije početkom listopada 2021. god.

Zbog nepostojanja jasnih smjernica ili nepridržavanja standarda usluga Odbor za standardizaciju usluga i BIM planira kroz dvije konferencije informirati i educirati zainteresirane kolege o primjeni standarda i formiranju smjernica i nadogradnju postojećeg standarda usluga arhitekata, te predstaviti BIM kao osnovu digitalne transformacije arhitektonskih i projektantskih usluga.

DANI ARHITEKATA 5.3 / RESTART – POVRATAK ISHODIŠTIMA ZA NOVI POČETAK

Termin održavanja: 20. 10. 2021. god., na Svjetski dan krajobraznih arhitekata

Odbor krajobraznih arhitekata usmjerio je svoje aktivnosti stvaranju preduvjeta za unaprjeđenje regulatornog okvira i formalnog statusa krajobraznih arhitekata, pri čemu važnu ulogu ima javna promocija struke krajobrazne arhitekture kao neodvojive sastavnice integralnog urbanističko-arhitektonskog promišljanja prostora, posebice u preklapanju planiranja krajobraza i prostorno / urbanističkog planiranja.

DANI ARHITEKATA 5.4 / PROSTORNA AGENDA

Termin održavanja: početak studenoga, povodom Svjetskog dana urbanizma

Odbor za urbanizam HKA uz zagovaranje promjena zakonodavnog okvira intenzivno radi i na razvoju planerske discipline kroz razvoj i primjenu stručnih standarda te poticanje kvalitete planiranja.

Skup u sklopu Dana arhitekata ima za cilj popularizirati disciplinu prostornog planiranja i otvoriti dijalog o aktivnostima koje mogu dovesti do poboljšanja u sustavu prostornog planiranja. Uz zagovaranje promjena zakonodavnog okvira teme skupa nazvanog Prostorna agenda bit će i razvoj planerske discipline kroz osmišljavanje stručnih standarda i smjernica te poticanje kvalitete planiranja.

DANI ARHITEKATA 5.5 / NOVI ZAKONODAVNI OKVIR: PRIJEDLOZI ARHITEKTONSKE STRUKE

Termin održavanja: druga polovica studenoga 2021. god.

U tijeku su izrade prijedloga izmjene zakonodavnog okvira u gradnji i prostornom planiranju, koji bi se prezentirali na Danima arhitekata 5.5.

Dane arhitekata 5.0 moći ćete pratiti na komunikacijskoj platformi Zoom, uz zasebnu najavu i link za prijavu prije svakog termina. Više informacija preuzmite na poveznici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije