Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Virtualno ruho DANA ARHITEKATA 5.0 kroz 2021. godinu

Dani arhitekata 5.0 – 2021. održat će se u novom virtualnom formatu u 7 termina, ove godine kroz cijelu 2021. godinu. Epidemiološke mjere nam za sada još uvijek ne omogućuju održavanje stručnog skupa kao dosadašnjih godina.
17. travnja 2021. u 07:32 0 komentara 56 prikaza

Hrvatska komora arhitekata je prethodna četiri skupa organizirala uz pokroviteljstva brojnih ministarstava te uz nazočnost ukupno oko 1800 sudionika, arhitekata, ali i inženjera ostalih inženjerskih struka, predstavnika tvrtki te predstavnika lokalnih uprava. Održano je stotinjak predavanja i čak devetnaest okruglih stolova, na kojima su sudjelovali vrhunski stručnjaci svojih područja. Svake godine svoja iskustva o temama Dana s publikom su podijelili brojni renomirani hrvatski i strani predavači.

Dani arhitekata nastoje i nadalje biti mjesto gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata i inženjera u Hrvatskoj. Ove godine smo stoga predvidjeli niz virtualnih događaja, raspoređenih kroz cijelu kalendarsku godinu. Teme će obuhvaćati razne aktualne aspekte arhitektonske struke i bit će poticaj članovima HKA-a, a i ostalima, da aktivno budu uključeni u redefiniranje i pozicioniranje naše struke u društvu. Također teme Dana arhitekata 5.0 inspirirane su programima rada, aktivnostima i iskustvima odbora Hrvatske komore arhitekata. Sigurni smo da ćemo ovim dinamičnim pristupom privući članove i ostalu zainteresiranu javnost da se i svojim prilozima, sudjelovanjem, sugestijama i prijedlozima aktivno uključe u rad Dana, a tako i Komore.

Organizacijski odbor ovogodišnjih Dana arhitekata čine: Lea Pelivan, predsjednica Područnog odbora Zagreb, Zoran Boševski, Područni odbor Zagreb, Damir Mance, predsjednik Odbora za standardizaciju usluga i BIM, Vedran Orešić, Odbor za standardizaciju usluga i BIM, Robert Duić, predsjednik Odbora krajobraznih arhitekata, Domagoj Vranješ, Odbor krajobraznih arhitekata, Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam, Romana di Giusto, Odbor za urbanizam, Robert Loher, stručni tajnik HKA-a, Gabrijela Kosović, glavna tajnica HKA-a i Rajka Bunjevac, predsjednica HKA-a.

DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI 1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI 2

Termini održavanja su: 12. 5. i 9. 6. 2021. god.

Područni odbor Zagreb priprema serijal od dvije sesije webinara o javnim arhitektonskim natječajima, u kojem će se predstaviti prakse i prednosti provedbe javnih arhitektonskih natječaja, s ciljem poboljšanja njihovog statusa unutar struke i društva. Upoznat ćemo prakse iz inozemstva i otvoriti diskusiju kako implementirati pozitivne prakse u zakonodavni okvir.

DANI ARHITEKATA 5.2 / STANDARDI KVALITETE ARHITEKTONSKIH USLUGA / BIM I DIGITALNA TRANSFORMACIJA ARHITEKTONSKIH USLUGA

Termin održavanja: dvije konferencije početkom listopada 2021. god.

Zbog nepostojanja jasnih smjernica ili nepridržavanja standarda usluga Odbor za standardizaciju usluga i BIM planira kroz dvije konferencije informirati i educirati zainteresirane kolege o primjeni standarda i formiranju smjernica i nadogradnju postojećeg standarda usluga arhitekata, te predstaviti BIM kao osnovu digitalne transformacije arhitektonskih i projektantskih usluga.

DANI ARHITEKATA 5.3 / RESTART – POVRATAK ISHODIŠTIMA ZA NOVI POČETAK

Termin održavanja: 20. 10. 2021. god., na Svjetski dan krajobraznih arhitekata

Odbor krajobraznih arhitekata usmjerio je svoje aktivnosti stvaranju preduvjeta za unaprjeđenje regulatornog okvira i formalnog statusa krajobraznih arhitekata, pri čemu važnu ulogu ima javna promocija struke krajobrazne arhitekture kao neodvojive sastavnice integralnog urbanističko-arhitektonskog promišljanja prostora, posebice u preklapanju planiranja krajobraza i prostorno / urbanističkog planiranja.

DANI ARHITEKATA 5.4 / PROSTORNA AGENDA

Termin održavanja: početak studenoga, povodom Svjetskog dana urbanizma

Odbor za urbanizam HKA uz zagovaranje promjena zakonodavnog okvira intenzivno radi i na razvoju planerske discipline kroz razvoj i primjenu stručnih standarda te poticanje kvalitete planiranja.

Skup u sklopu Dana arhitekata ima za cilj popularizirati disciplinu prostornog planiranja i otvoriti dijalog o aktivnostima koje mogu dovesti do poboljšanja u sustavu prostornog planiranja. Uz zagovaranje promjena zakonodavnog okvira teme skupa nazvanog Prostorna agenda bit će i razvoj planerske discipline kroz osmišljavanje stručnih standarda i smjernica te poticanje kvalitete planiranja.

DANI ARHITEKATA 5.5 / NOVI ZAKONODAVNI OKVIR: PRIJEDLOZI ARHITEKTONSKE STRUKE

Termin održavanja: druga polovica studenoga 2021. god.

U tijeku su izrade prijedloga izmjene zakonodavnog okvira u gradnji i prostornom planiranju, koji bi se prezentirali na Danima arhitekata 5.5.

Dane arhitekata 5.0 moći ćete pratiti na komunikacijskoj platformi Zoom, uz zasebnu najavu i link za prijavu prije svakog termina. Više informacija preuzmite na poveznici.

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Ima i debitanata
Tko će u zagrebačkoj Skupštini Tomaševiću "čuvati" leđa, a koga više neće biti
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.