Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMPULZIVNA REAKCIJA

Vili Beroš otkrio na koga je mislio kad je spominjao petu kolonu

Vili Beroš
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
25.03.2020.
u 22:58

Ministar je izvijestio da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ustvrdivši kako u ovom trenutku nije ugroženo funkcioniranje zdravstvenoga sustava.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu navečer da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ocijenio je da zdravstveni sustav nije ugrožen, te podsjetio kako je već bilo izmještanja zdravstvenih djelatnika kada se to pokazalo potrebnim.

Ministar Beroš bio je gost "Teme dana" HRT-a, a u emisiju se uključio iz osječkoga studija jer je u Osijeku posjetio zdravstvene djelatnike koji su suočeni s porastom broja zaraženih koronavirusom.

"U Osijek sam došao dati potporu zdravstvenom sustavu, ravanatelju KBC Osijek i svim zdravstvenim djelatnicima koji su od jučer suočeni s novom situacijom jer su, uz 26 već ranije detektiranih bolesnika, dva bolesnika na respiratoru i zahtijevaju mjere intenzivnoga liječenja što je nova situacija koja je zadesila hrvatski zdravstveni sustav kao i većinu zemalja", rekao je. Dodao je kako je želio da u novoj situaciji zajedno prođu protokole postupanja koji su se pokazali adekvatnima.

Stanje nije zabrinjavajuće 

Na konstataciju kako je sve više medicinskog osoblja diljem Hrvatske u samoizolaciji - samo u KBC-u Sestara milosrdnica više od 230, i na pitanje koliko je to zabrinjavajuće, ministar je odgovorio da u ovom trenutku stanje nije zabrinjavajuće zbog fleksibilnosti hrvatskoga zdravstvenog sustava, podsjetivši da ranije donesena odluka o mobilizaciji i omogućuje da odgovorimo na te izazove.

Dodao je kako je trenutačno, zahvaljujući unutarnjim resursima KBC-a Sestara milosrdnica i pomoći kolega s Klinike za traumatologiju, sačuvano funkcioniranje službe i najavio da će se, ako bude potrebno, mobilizirati i drugi zdravstveni resursi. Beroš vjeruje i da će najveći dio djelatnika koji su sada u samoizolaciji, nakon isteka od 14 dana, biti sposobni obnašati svoju službu. 

Ministar je izvijestio da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ustvrdivši kako u ovom trenutku nije ugroženo funkcioniranje zdravstvenoga sustava. Podsjetio je da je već i ranije, zbog vrlo specifičnih subspecijalnosti, premještan dio specijalista primjerice iz KB Dubrava u KBC Sestre milosrdnice i najavio da će tako biti i u budućnosti ako bude potrebno.

Izjava upućena onima koji se više bave politikom, a manje poslom

Kratko se osvrnuo i na svoju reakciju s današnje konferencije za novinare na kojoj je rekao "da u svakom ratu postoji peta kolona", priznao da je reagirao impulzivno, ali da i sada, razmišljajući, to ponavlja.

Rekao je da je nekoliko minuta prije presice dobio slike koje "kao da datiraju s KBC-a Zagreb i pokazuju prazne police, te je instinktivno nazvao ravnatelja i pitao je li to istina, a pokazalo se kako to nije točno".

"Ponavljam svoju izjavu, ali ona nije upućena zdravstvenim djelatnicima koji samoprijegorno rade na prvoj crti obrane, nego onima među nama koji se više bave politikom, a manje svojim poslom - liječenjem bolesnika" rekao je.

Osvrnuo se i na apel Hrvatske liječničke komore da treba promijeniti kriterije za testiranje na koronavirus. Istaknuo je kako osobno o tome nema mišljenje jer zajednički stav baziraju na stručnim i znanstvenim utemeljenjima. Dodao je da se u Hrvatskoj radi sve kako bi se povećala testiranja, ali je indikacija u domeni struke koja ima jasne upute, a rezultati pokazuju da smo na neki način uspjeli spriječiti eksponencijalni rast krivulje.

Na pitanje misli li da Hrvatska može izbjeći "talijanski i španjolski scenarij", odgovorio je da Krizni stožer Ministarstva zdravstva i Stožer civilne zaštite RH iz dana u dan promišljaju potrebne mjere i pažljivo balansiraju između opsega tih mjera i redukcije opće životnih aktivnosti.

"Sve su se te mjere do sada pokazale učinkovitima, pa ako se kompariramo sa zemljama zapadne Europe, mislim da dobro stojimo", smatra Beroš..

 

Ključne riječi

Komentara 13

CO
Costacurta
23:22 25.03.2020.

Jednu veliku laž je izrekla novinarka na press konferenciji u 9 ujutro jasno pokušavši ocrniti zdravstvene djelatnike i njihov trud, rekavši da je Hrvatska po broju testiranja na Covid-19 na samom dnu u Europi i da je među najlošijima u svijetu. Zvučalo mi je nevjerojatno, pa sam krenuo provjeriti. Na stranici: ( en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testing ), postoji statistika za preko 100 zemalja i regija, te za svaku navedenu brojku postoji izvor odnosno link koji je najčešće službena stranica Ministarstva zdravlja pojedine zemlje. Također, većina podataka koji se ovdje nalaze nisu stariji od 48h, i govore o provođenju testova na milijun stanovnika: Hrvatska 775 testova / na milijuna stanovnika, Slovačka 723 testa / milijun stanovnika, Mađarska 698 testova, Rumunjska 651 test, Poljska 597 testova, Francuska 548 testova, Kalifornija (SAD) 394 testa, Nizozemska 344 testa, Turska 336 testova, BiH 303 testa, Japan 194 testa, Srbija 132 testa, JAR 126 testova, Ukrajina 22 testa. .. itd itd. Novinarka LAŽE, pa ko se primi, primi se.

DD
ddh
23:23 25.03.2020.

Peta kolona? Nista cudno. I dok ministar i krizni stozer rade danonocno i uspjesno na suzbijanju naglog i nekontroliranog sirenja korone, dotle Bernardicevi sljedbenici spletkare i podmecu. Nis novoga, kao sto nije niti novo to, da ti isti slave zlocincaa i diktatora Tita, a u ist vrijeme su im puna usta demokracije. Crveni su bili i ostali vjecna peta kolona u Hrvatskoj.

IB
iva.begovic
23:41 25.03.2020.

Ministar je možda malo upotrijebio preteške riječi. Pritisak je velik, ne bi mu to trebalo zamjerati. Krizni stožer, uz vas smo, vidimo i cijenimo vaš trud. Zdravstvenih radnika, liječnika i sestara, isto tako ogroman trud, ne prestajem misliti na njih. Na muci se poznaju junaci, a vi ste sada naši junaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije