Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za ljudska prava

Pravobraniteljica: MUP onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata

Lora Vidović
Patrik Macek/PIXSELL
18.10.2018.
u 15:17

Hrvatska policija migrante udara palicama, prisiljava da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjera da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović

Hrvatska policija nastavlja kršiti ljudska prava migranata, upozorila je četvrtak pravobraniteljica Lora Vidović, koja posebno ističe da joj Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) sustavno uskraćuje pristup podacima o postupanju policije prema migrantima koji tvrde da ih se premlaćuje, oduzima im se novac i vraća preko granice mimo zakonske procedure.

Pučka pravobraniteljica u nekoliko je navrata upozoravala na pritužbe migranata na policijsko nasilje, no do danas nije dobila informacije od MUP-a ni Državnog odvjetništva o provedenim istragama koje bi te pritužbe potvrdile ili otklonile, navodi se u dopisu pravobraniteljice saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kontinuirane pritužbe migranata

Vidović navodi pritužbe migranata na postupanje hrvatske policije u kojima se navodi "udaranje palicama, prisiljavanje da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjeranje da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani".

"Tijekom takvih postupanja, navodi se u pritužbama, nije im bilo dozvoljeno govoriti, a postoje svjedočanstva i da su im oduzimane vrijednosti, novac i mobilni telefoni. Takva postupanja mogu predstavljati povredu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, po kojem nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ni nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kazni, i zahtijevaju provođenje učinkovite istrage", stoji u dopisu. 

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ured pravobraniteljice u više je navrata zatražio detaljne informacije od MUP-a i DORH-a o provođenju takvih istraga, no nikada ih nisu dobili, a "izostala je i nedvosmislena i jasna osuda nasilja prema migrantima od najviših državnih dužnosnika".

Pučkoj pravobraniteljici kontinuirano pristižu pritužbe migranata putem organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, o traženju međunarodne zaštite i ignoriranju takvih izjava, nasilnom uvođenju u kombi pa čak i premlaćivanju, uključujući i palicama, otuđivanju novca i svih vrijednosti, uništavanju mobitela, bilo utora za punjenje odvijačem ili polijevanjem vodom, te vraćanju preko zelene granice, mimo zakonske procedure.

Na upite povodom takvih pritužbi MUP u svojim odgovorima tek konstatira da su one nesadržajne i netočne, kaže Vidović, a ne daje tražene podatke o broju i vrsti postupaka poduzetih da bi se one ispitale.

Vidović tvrdi da je ove godine po prvi put, kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena u radu, i to u više navrata tako što joj je MUP uskratio neposredan pristup predmetima i podacima o postupanju prema migrantima u svom Informacijskom sustavu, koji je ujedno jedini izvor tih podataka.

Uskratom podataka, do kojih se došlo u policijskim postajama Glina, Gvozd, Cetingrad, Karlovac i Donji Lapac, grubo su prekršeni propisi koji omogućuju pravobraniteljici uvid u te podatke, navodi u dopisu saborskom odboru.

Ignorantsko ponašanje MUP-a

Kao primjer ignorantskog ponašanja MUP-a prema institutu pučke pravobraniteljice Vidović navodi da joj MUP uskraćuje snimke termovizijskih kamera, za koje u MUP-u tvrde da nisu sačuvane, i to upravo one snimljene u trenutku navodnih incidenata.

Vidović kaže da je od DORH-a tražila rješenje o odbačaju kaznene prijave, koju je podnijela obitelj Hussiny vezano uz slučaj pogibije djevojčice Madine Hussiny,  no ono joj nikad nije dostavljeno.

Pravobraniteljica podsjeća da se o postupanjima policije prema ilegalnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite raspravljalo i na tematskoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost 1. ožujka, te na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora 13. i 14. lipnja, no od tada nisu uočeni nikakvi pozitivni pomaci, nastavlja se s kršenjem ljudskih prava migranata, a pučka pravobraniteljica, opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena je raditi u skladu sa svojim ovlastima.

Komentara 47

FO
Forgotten
12:07 18.10.2018.

Gospođo draga, Vas je zaposlila i plaća vas država o čijim granicama je riječ. Vaša je obveza prije svega poštivati državu koja Vas zapošljava, njezin Ustav, zakone i dakako - granice. Ako Vama to ne odgovara, podnesite ostavku i idite se baviti aktivizmom. Ne možete se baviti svojim ideološkim aktivizmom o trošak poreznih obveznika i na štetu države koja Vas zapošljava. Ima dovoljno Soroševih NGO-ova, naći će mjesta za Vas.

LE
LeandroZG
12:00 18.10.2018.

Ajde Lora ne njajke, bez papira i na silu bi preko grane. Vodi si ih doma

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
12:12 18.10.2018.

Bilo bi krasno vidjeti ovu gospođu da uđe među te migrante kako bi se provela, jarlaukala bi i dozivala tu istu policiju koju sada tako žustro napada, uistinu je mučno gledat ove bespametne birokratske niš koristi štetočine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije