Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBAČENA IZ SABORNICE

Vidović Krišto: Jandroković je pokazao da za vladajuće ne postoje svetinje, samo osobni interesi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.12.2021.
u 13:16

Vidović Krišto poslala je i dopis gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću kojim traži da odustane od ukidanja mjere roditelj-odgojitelj

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto oglasila se nakon što ju je usred žustre rasprave na sjednici Sabora Gordan Jandoroković izbacio iz sabornice. 

Naime, uoči glasanja Vidović Krišto javila se za riječ kako bi predložila da zastupnici odaju počast djeci ubijenoj u Domovinskom ratu. Nije ni stigla objasniti svoj zahtjev kad ju je prekinuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponavljajući joj da sjedne i prestane govoriti. Zastupnica je i dalje nastavila govoriti pa ju je naposlijetku Jandroković i izbacio van. 

Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Današnje odbijanje predsjednika Sabora Jandrokovića da Hrvatski sabor minutom šutnje oda počast 402 ubijene djece od strane srbijanskog agresora za svaku je osudu
 
Gospodin Jandroković je time još jednom pokazao da za vladajuću kastu u Hrvatskoj ne postoje ni svetinje, ni civilizacijski standardi, već isključivo njihovi osobni interesi. Biti izbačen iz sabornice od takove osobe nije kazna već potvrda rada u službi općeg interesa, istine i pravde.
 
Agresivno te napose bezosjećajno i protucivilizacijsko odbacivanje odavanja počasti ubijenoj djeci bit će zapisano kao jedna od većih sramota današnjih vlastodržaca. Osim što korupcijom nanose nepravdu hrvatskim građanima, Plenkovićevsko-Jandrokovićevska vladajuća struktura vrijeđa i najsenzibilnije osjećaje hrvatskog naroda!
 
Zašto Jandroković, koji ima niz suradnika koji mu asistiraju u njegovu poslu, nije predložio odavanje počasti ubijenoj djeci, a povodom 30-godišnjice smrti te djece? Upravo je to obveza predsjednika Sabora. Ili Jandrokovićevsko-Plenkovićevska vrhuška ne smije komemorirati hrvatske žrtve sa ciljem omalovažavanja i obezvrjeđivanja hrvatskih žrtava kako bi se hrvatska povijest nadalje mogla krivotvoriti? 
 
Ovaj zahtjev je Jandroković odbio:
 
“Predlažem da odemo počast ubijenoj djeci u domovinskom ratu. Naime, srpski agresor je ubio 402 djece. U Vukovaru je ubijeno dijete od 6 mjeseci, mali Ivan Kljajić, a u Širokoj kuli srpske su postrojbe žive zapalile 9 civila – među kojima je bila trinaestogodišnja Verica Nikšić, kojoj se ni danas ne zna gdje su joj posmrtni ostaci. Taj strašni zločin, ubijanje 402 djece, moramo osuditi te se vječno sjećati kako se nikada ne bi ponovio.”
 
Osoba koja ima srce ovakav zahtjev odbiti nije dostojna obavljati nikakovu javnu dužnost u Hrvatskoj. Jandroković je ovim činom uvrijedio najnevinije žrtve Domovinskog rata.
 
Treba jasno kazati da Jandroković upravlja nedostojno Hrvatskim saborom, on devastira rad Sabora i to sa vrlo jasnim ciljem, a on je omogućiti Vladi da bez nadzora može provoditi svoju koruptnu i netransparentnu politiku. 
 
Jandroković se smatra asistentom predsjednika Vlade Plenkovića kao što je to bio i Sanaderu, ali hrvatski porezni obveznici ga ne plaćaju za asistenta, već da predsjeda Hrvatskim saborom, što on ne čini.
 
Svi oni koji podržavaju ovakovu politiku moraju biti svjesni da sudjeluju u rabotama protiv hrvatske budućnosti, protiv istine i protiv osnovnih načela pravednosti.
 

Pozivam sve demokratske misleće ljude u Hrvatskoj da se suprotstave protupravnim rabotama današnjih vladajućih struktura i podupru borbu za vladavinu prava, jednakost pred zakonom svih građana i uspostavu temeljnih europskih vrijednosti u našoj Domovini'' - napisala je.

Poslala dopis Tomaševiću

Osim toga, Vidović Krišto poslala je dopis i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću kojim traži da odustane od ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, ocijenivši ukidanje protucivilizacijskim, bezosjećajnim, društveno neodgovornim i protuustavnim.

U dopisu Vidović Krišto navodi kako govori u ime majki, predstavnica inicijative "Djeca su naša budućnost", koje podržava. Dodaje da su dosadašnje Tomaševićeve odluke potvrdile njene 'strepnje iz predizborne kampanje da je on režimski kandidat'.

"Šest mjeseci dugo je razdoblje, i ne vidimo da je napravio bilo kakav iskorak u borbi protiv korupcije – dapače, ništa do sada nije učinio. Kao gradonačelnik je mogao pokrenuti razrješenje korupcijske hobotnice u Turističkoj zajednici Grada Zagreba, što nije učinio. Mogao je pokrenuti raspetljavanje slučaja Todorić, koji živi u objektu koji nije kuća, već je po građevinskoj dozvoli hotel – a upravo se gospodin Tomašević prije deset godina vezao za ogradu objekta tražeći primjenu zakona", poručila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru. 

Umjesto da angažira vrhunske, neovisne stručnjake kako bi se Grad Zagreb uredio kao istinska europska metropola, ustvrdila je, "Tomašević je angažirao izvjesnog Nenada Bajakića koji je u potpunosti diskreditiran, jer je skupa s Miloradom Pupovcem uništio Tesla banku te proizveo ogromne gubitke".

Napominje da je Hrvatska članica EU, u kojoj postoje zakoni koji se moraju poštovati, a jedan od temeljnih postulata pravnog poretka jest da se stečena prava ne mogu ukidati.

Ocjenjuje kako je ovo što tumači Tomašević glede mjere roditelj-odgojitelj, u suprotnosti s temeljnim postulatima pravnog poretka,. Tvrdi kako je to "vjerojatno rukopis njegovog koalicijskog partnera, predsjednika gradskog SDP-a Viktora Gotovca", koji je, kako kaže, "po njenim spoznajama, svoju poziciju stekao na temelju svoga ujaka".

"Želim jasno naglasiti da je retroaktivno ukidanje stečenih prava iz programa 'majka odgajateljica' protuustavno i protivno temeljnim vrijednostima EU. Ako netko krši zakon, on čini kazneno djelo", upozorila je Vidović Krišto.

Pozvala je Zagrepčanke i Zagrepčane da se suprotstave ovoj odluci gradonačelnika Tomaševića, ocijenivši je "pravnim nasiljem", protuzakonitim i protuustavnim. Jer, dodala je,  'onaj tko je protiv djece, on je protiv budućnosti'.

U pismu ističe kako sve članice Europske unije imaju demografske mjere, od Mađarske do Njemačke, a Hrvatska, koja se nalazi u demografskom slomu, radi protiv svoje budućnosti. U Zagrebu se, primjerice, moraju plaćati vrtići kao i prehrana u osnovnim školama -  je li to demografska mjera, upitala je gradonačelnika Tomaševića.

Vidović Krišto najavljuje da će se pridružiti prosvjedu s majkama odgajateljicama ispred Gradske skupštine u Ćirilometodskoj ulici, sutra u 8 ujutro.

Napominje i kako Tomašević ne obistinjuje obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji.

"Umjesto da ste se uhvatili istinskog dekorumpiranja u Gradu Zagrebu i suočili se s negativnim posljedicama dvadesetogodišnje Bandićeve vladavine – Vama smetaju djeca, ili bolje rečeno, smeta vam hrvatska budućnost"; poručila je Vidović Krišto Tomaševiću.

Optužila je Tomaševića da nema osjećaja za malu djecu i njihove roditelje, ali, kaže, "zato hladnokrvno rasipa novac poreznih obveznika kojekakvim udrugama čija je svrha financiranje samih sebe".

"Kao što vidimo, nemate odlučnosti razriješiti slučajeve kao što je Todorić, već se obračunavate s najslabijima. Pozivam vas da u interesu zdravog razuma, solidarnosti, humanosti i budućnosti našeg glavnog grada i naše domovine Hrvatske odustanete od ove apsurdne i zlonamjerne odluke, te stanete na stranu hrvatske budućnosti – onih najslabijih i najnevinijih, a to su naša djeca", zaključila je saborska zastupnica Vidović Krišto u pismu Tomaševiću.

Komentara 7

KE
keka56
16:03 08.12.2021.

U potpunosti podržavam svaku riječ koju je izgovorila gđa Vidović Krišto.Onaj tko kritizira treba kritiku objasniti i demantirati gospođu,ali ne može jer je sve što je izgovorila istina.

AN
ante7
07:46 09.12.2021.

Nacionalne televizije nisu ni prenjele vašu inicijativu. Gđo Vidović Krišto samo ustrajte. Vi ste naša svijeća u mraku.

Avatar horuk
horuk
14:15 08.12.2021.

Ova se bori u istoj kategoriji kao Bulj. Tzv Panj kategorija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije