Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA NOVIGRADA

VIDEO Protivnik je bio nadmoćan, onda su došle 'Crne mambe' i razbile im elitne postrojbe

Akcija Maslenica - Novigrad
11.02.2019.
u 10:40

Iskoristivši svoju dominantnu poziciju, neprijateljske snage pokrenule su napad i potisnule jedinice hrvatske vojske prema Novigradu

Nastavljamo pregled borbi neposredno nakon VRO Maslenica krajem siječnja i u veljači 1993. godine

Pretrpjevši teški poraz i velike gubitke u Kašiću i Paljuvu od 3. i 4. gbr, neprijatelj se okreće položajima hrvatskih snaga u Pridragi. Zbog zaustavljanja napadnih djelovanja, hrvatske snage u Pridragi bile su u vrlo teškom položaju. 

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji

Nasuprot neprijatelja koji je bio u znatno povoljnijem položaju, stajale su postrojbe Otočnog bataljuna, odnosno jedinice mornaričkog pješaštva koje su do tada već pretrpjele znatne gubitke. 

Iskoristivši svoju dominantnu poziciju, neprijateljske snage pokrenule su napad i potisnule jedinice hrvatske vojske prema Novigradu. Ključnu ulogu u tom trenutku odigrala je 112. brigada koja sa svojih položaja u Maslenici svim raspoloživim sredstvima udara po neprijateljskim snagama, dok se dio pješačkih snaga 112. ubacuje u prostor ispred Novigrada, jedine strateške točke u kojoj se mogla formirati obrana. 

Odmah se kreće u napadna djelovanja kako se ne bi dopustilo neprijatelju utvrđivanje u Pridragi, no velik broj nekoordiniranih postrojbi koje su pritekle u pomoć nije dao rezultate.

U tom trenutku 11. veljače helikopterskim desantom u prostor se uvodi taktička skupina 2. gbr, Crne mambe, elitna pješačka postrojba OS RH pod zapovjedništvom pukovnika Borisa Jacovića i brigadira Miodraga Deme

Malobrojniji pripadnici Crnih mambi, svjesni da ne mogu čekati neprijateljski udar predvođen snagama Vukova s Vučjaka, arkanovaca i domicilnih neprijateljskih elitnih snaga, kreću u napad.

Uvidjevši koje su namjere neprijatelja, uz potporu bitnice minobacača "Torcida" iz Posedarja, nanose teške gubitke neprijatelju koji se od tada više ne usuđuje krenuti u ozbiljnija napadna djelovanja. 

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO 'Slušam da su stigli srpski dobrovoljci, žene im peku kolače... Rekao sam, bit će gadno'


Ključne riječi

Komentara 60

Avatar Dixie_land
Dixie_land
11:18 11.02.2019.

Pobjedniča vojska !

FA
fake
11:08 11.02.2019.

Joška, pošto zazivaš Tita u jednom svom komentaru, smeta li ti pobjeda Hrvatske u Domovinskom ratu i ponosiš li se našom pobjedom? Zapamti, previše je ljudi dalo život za ovu državu, previše je nestalo i ranjeno da bi mi sada zaboravljali što nam je srbo-četnička agresija napravila 90-ih a to radi i sada u miru samo na druge načine.Znamo čemu služi Memorandum II, je l' tako?

Avatar dovidovic
dovidovic
12:15 11.02.2019.

Hrvati sve mogu kad krenu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije