Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjenčani dar

Je li Bujančeva ploča ukradeni original?

Neven Brajković
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
04.09.2017.
u 14:42

Čim je napravljena replika za Bujanca, riješio sam se originalne ploče. Originalu je mjesto u nekom od naših muzeja, tvrdi Brajković

Čim se pojavila vijest da je na prekjučerašnjem vjenčanju Velimira Bujanca, urednika i voditelja TV emisije Bujica, među uzvanicima bio i Zlatko Hasanbegović koji je mladencima darovao ploču s natpisom “Trg maršala Tita”, mnogima se odmah nametnulo pitanje – je li to ona ploča koju je vlasnik zagrebačkog kafića u Frankopanskoj ulici Neven Brajković samoinicijativno skinuo na Veliku Gospu oko 16 sati.

Riješio se originala

– Ne. Ploča koju je Bujanec dobio replika je one ploče koju sam skinuo. Početkom prošlog tjedna dao sam napraviti tu jednu repliku, što sam i platio. Znao sam u koju svrhu tu repliku izrađujem i kome ide. To je moj poklon Bujancu koji mu nisam poslao preko gospodina Hasanbegovića. Dao sam je nekom drugom uz naznaku da je za Bujanca. Tko je njemu moj dar konačno i uručio, ne znam. A moja je želja da originalna ploča završi u nekom od naših muzeja. Bilo kojem. To neka odluče oni koji su za to mjerodavni. Nisam za to da ta ploča završi u smeću ili u bilo čijim privatnim rukama jer skinuo sam nešto što pripada prošlosti, ali i budućnosti, a vlasnik ploče ionako je hrvatska država. Ploče su vrijedne, no ovisi na koji način ih se upotrebljava. Zato, čim je napravljena ova replika za Bujanca, riješio sam se originalne ploče. Dao sam je nekome uz molbu da je preda mjerodavnoj državnoj instituciji. Je li to već učinjeno, ne znam, ali vjerujem da će taj netko također pročitati ove moje riječi koje vam sada govorim – kazao nam je jučer Neven Brajković dodajući da je Bujanec tek nekoliko puta bio gost u njegovu kafiću, dok Hasanbegovića poznaje godinama.

– Kad ga već spominjemo, mogu reći da je Hasanbegović moj idol. Tom čovjeku vjerujem. Od njega sam štošta naučio. Skroman je, uporan i principijelan. Jako ga cijenim – ustvrdio je Brajković. Upitan je li ga, nakon prvotnog razgovora čim je skinuo ploču s natpisom “Trg maršala Tita”, policija opet zvala na razgovor, uzvratio je da – nije. – Kada sam na Veliku Gospu skidao ploču, znao sam zašto to činim. Bilo mi je više dosta slušati te prepirke oko nje. Svima onima koje sam time uvrijedio, ispričavam se. No, ja u svojoj obitelji imam ljude različitih i raznih svjetonazora i ako mi takvi možemo zajedno funkcionirati kao obitelj, zašto tako ne bi moglo biti i u državi – iznio nam je Brajković još jedan svoj stav.

Ploče više neću skidati

Na pitanje što kaže na novo, tek izglasano ime trga, odgovara:

– To je dobro kompromisno rješenje. Ipak, mislim da bi taj trg trebalo nazvati po kardinalu, budućem svecu Stepincu. On je tako nešto i zaslužio. No, jedno je sigurno. Ja ploče više nikada neću skidati.

 

Komentara 54

Avatar majmunranko
majmunranko
15:18 04.09.2017.

Onako od oka, trebalo bi biti bar devet ploča na bivšem maršalovom trgu. Minus ova jedna, ostaje ih osam, i njih bi trebalo zakucati čavlom u glavu probranim titoistima, tako da Trg maršala Tita budu svugdje gdje su i oni. Ima li dobrovoljaca?

MI
miso
14:51 04.09.2017.

Hoće li Državno odvjetništvo postupiti kako kad je zastupnik Pernar 'lijepio' svoje 'ploče'? Ovo je, naravno puno neugodnije (krađa).

Avatar Francek007
Francek007
16:02 04.09.2017.

Jedva čekam da ja skinem ploču sa tog mjesta sa bilo kojim natpisom pa da vidim kako funkcionira pravna država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije