Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pukla cijev

Zaustavljen prodor vode u Splitu: Dio stanovnika i dalje bez vode

Poplava u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2019.
u 15:56

Nekoliko kućanstva ostalo je bez vode kako bi se što prije sanirao kvar, a voda opasno prijeti prodiranju u stanove, podrume i poslovne prostore

Jutro u Splitu nije započelo najbolje. Oko 9 sati iznad škole Marjan u splitskom Varošu pukla je vodovodna cijev, što je prouzročilo slijevanje velikih količina vode prema centru grada sve do Hrvatskog narodnog kazališta.

Prodor vode koja je jutros poplavila centar Splita zaustavljen je, a djelatnici Vodovoda i kanalizacije popravljaju puknuti magistralni cjevovod.

Tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Ivica Perić izjavio je za Hinu popodne da njihovi djelatnici na mjestu puknuća cijevi rade iskop kako bi do nje došli te da je sada najvažnije sve dobro očistiti i pripremiti kako bi se uklonio oštećeni dio i instalirao novi cjevovod.

- Krater na magistralnom cjevovodu koji je pukao je velik oko dva metra. Taj cjevovod je povezan s gradskim kotarom Ravnim njivama, vodospremom Marjan-Gripe i napaja veći dio užeg centra. Sustav se zbog puknuća u jednom trenutku disbalansirao, zbog čega je veći dio užeg centra ostao bez vode. Stanovnici Gajeve ulice, dijela Plinarske te Haračićeve ulice su bez vode i bit će bez nje sve dok se kvar ne popravi. Zasad nemamo znatnijih prijava štete, a situaciju i dalje pratimo - rekao je Perić.

Rekao je da je dio užeg središta Splita imao problema s vodoopskrbom kad je smanjen tlak te da je bilo nestanka vode i popratnog zamućenja zbog različitih brzina i laminarnog strujanja vode u cijevima, no stanje se sada polako stabilizira. Dodao je da se očekuje nastavak radova, demontaža oštećenog dijela cjelovoda i montaža novog dijela.

Da u pitanju nije lak posao, najbolje govori podatak da su djelatnici VIK-a ventile morali zatvarati u šahtovima u kojima je bila velika količina vode, pa se prije samog zatvaranja ventila iz svakog šahta morala ''išekati'' voda da bi radnici uopće mogli ući, javlja Slobodna Dalmacija.

Na terenu je policija, postrojbe Vodovoda i kanalizacije te pripadnici DVD-a Split te JVP Grada Splita, prenose 24sata.

Nekoliko kućanstva ostalo je bez pitke vode kako bi se što prije sanirao kvar, a voda opasno prijeti prodiranju u stanove, podrume i poslovne prostore.

– U ovom trenutku ne možemo znati koliko je stanovnika ostalo bez pitke vode. Čim dođemo do kvara, zatvorit ćemo vodu i u prvom trenutku veći dio Splita bit će bez vode. Stoga ćemo manipulacijom ventila alternativnim pravcima osigurati da što manje stanovnika bude bez vode tijekom sanacije kvara. Oni koji budu bez vode to će stanje morati trpjeti zasigurno nekoliko sati dok se kvar ne otkloni. To će zasigurno biti područje od Starog rodilišta prema marjanskom tunelu i Vidilici – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Ivica Perić, tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

– Ovo su stvari koje se ne događaju tako često i do njih može doći zbog slijevanja tla, starosti cijevi ili prometa koji se odvija iznad cijevi. Cisterne s pitkom vodom već su poslane na teren i bit će raspoređene po okolnom području – zaključio je Perić.

 

 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
10:39 24.05.2019.

Mamic, Suker, Kustic, Maric, Culjak , Bebek i cili Dinamo kredu nasoj dici vodu!!!

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
11:16 24.05.2019.

Splitom bi trebao upravljati netko izvana i to sa diktatorskim ovlastima, najbolje neki međimurec. Split se raspada po šavovima, lokalna vlast nije u stanju organizirati život u tom gradu.

DU
Deleted user
12:47 24.05.2019.

HNS je kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije