Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Enormni dugovi bolnica

Veledrogerije najavile nestašicu lijekova, Kujundžić tvrdi da rješavaju problem

Milan Kujundžić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
10.07.2018.
u 07:20

Ministarstvo je svjesno težine problema te na njegovu rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledrogerijama, poručuju iz Minsitarstva Milana Kujundžića.

Ili će Vlada intervenirati ili u idućim tjednima slijedi nestašica lijekova, poručili su jučer iz Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca.

Upozoravaju kako su ukupna dugovanja bolnica premašila 2 milijarde kuna, od čega u proteklih šest mjeseci za četvrtinu. To znači da će bolnice samo u ovoj godini nagomilati milijardu kuna novoga duga, a kako se taj dramatičan rast neće zaustaviti, redovita isporuka lijekova veledrogerija bolnicama sve je manje ekonomski opravdana.

– Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda – lijekova i medicinske opreme – uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih bi se sredstava to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugova i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava – kaže Josip Matusinović, predsjednik Koordinacije.

Tvrdi kako čak 24 bolnice od njih 62 plaćaju kasnije od 365 dana, a njih šest i od dvije godine, pa veledrogerije šalju posljednje upozorenje i apel za rješavanje te neizdržive situacije.

– Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći – zaključuje Matusinović. Iz Ministarstva zdravstva priopćili su da su u kontinuiranom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama, kao i s Ministarstvom financija te da neće doći ni do kakve nestašice lijekova i sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

– Višegodišnje dugovanje bolnica za lijekove trajni je problem koji se prenosio iz godine u godinu, a ova ga je Vlada naslijedila. Ministarstvo zdravstva svjesno je težine ovog problema te na njegovu rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledrogerijama, s kojima je dosad održano više sastanaka, a prošle je godine problem riješen smanjenjem ukupnog duga u zdravstvu, tako što je Ministarstvo financija dodatno uplatilo 1,267 milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države – poručili su jučer iz Ministarstva zdravstva, ističući kako u sklopu širih aktivnosti koje poduzimaju na uspostavi financijski održivog zdravstvenog sustava rade i na dugoročnom rješavanju toga problema.

Komentara 13

SU
suvaja
07:42 10.07.2018.

Drzava i svi na dug pa tko koga nadj..... ...netko uvijek plati i obcno najjadniji i najslabiji... ...uspjesan ministar na dug...na kredu...ko pijanac u birtiji...

2X
2Xgeneral
11:25 10.07.2018.

kujunđiću nemaš ti pojma..............zdravstvo je u kolapsu što najbolje znaju bolesni koji hodočaste svaki drugi dan po bolnicama!!!! katastrofa sustava jer ljudi ( doktori i sestre ) niti ne mogu raditi bolje u takvom sustavu. katastrofa

GR
grebza
12:13 10.07.2018.

Toliko šupljih priča,populizma, neodgovornosti i općeg kaosa u zdravstvu još nikada nije bilo. Da li će ovi ikada shavatiti da ono što se naruči i isporuči mora biti plaćeno ??? Ali ne glupim demagoškim pričama nego novcem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije