Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO

Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale

29.03.2020.
u 19:44

Riješena je dilema gdje je završio pozlaćeni križ s južnog tornja Zagrebačke katedrale - najveći dio završio je u krovu!

Nakon niza poluinformacija gdje je završio pozlaćeni križ s odlomljenog vrha južnog tornja Zagrebačke katedrale, danas je, čini se, dilema riješena. Urednik fotografije Večernjeg lista Boris Ščitar locirao je i snimio križ u krovu katedrale. Odnosno, najvjerojatnije se radi o jednome dijelu križa i to onom najvećem, jer je križ, prema nekim rekonstrukcijama, s vrha pao „na noge“ i zabio se krov, a dijelovi križa ostali su u skeli u južnome tornju, za koju je zapeo dok je padao. A betonsko podnožje na kojemu je križ stajao, najvjerojatnije je završilo u krovu Nadbiskupskog duhovnog stola, iznad prostorija u kojima je boravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

“Križ težak 350 kilograma”

Također, danas je demistificirana i težina križa, koji nije težak 1,5 tonu, kako se moglo naći u nekim brošurama i na internetskim stranicama.

– Križ je težak oko 350 kilograma. To jako dobro znamo, jer smo ga mi izradili u našoj radionici. Sastavljen je od konstrukcije od inoxa iznutra, a izvana je obložen limom, koji je pozlaćen – rekao je za Večernji list Ivo Pehnec, vlasnik „Bravarije Pehnec“, koja je izradila konstrukciju križa i pričvrstila je za vrh južnoga tornja.

1/10

Njegove riječi potvrđuju i fotografije našega urednika, koje prikazuju samo dio križa koji viri iz krova katedrale i radi se upravo o pozlaćenoj oblozi križa.

– Dijelovi križa koji su ostali u skeli već su u našoj radionici – rekao nam je Ivo Pehnec, a moguću lokaciju križa u krovu katedrale prošloga tjedna objavio je portal Bitno.net uz pomoć slika „Crodrona“, koje su istovjetne onima MORH-a, napravljenima iz zraka.

Međutim, današnje fotografiranje katedrale nisu otkrile samo gdje se nalazi križ s južnoga tornja, nego je teleobjektiv našeg urednika fotografije zabilježio i moguće oštećenje sjevernoga tornja, za kojega se dosad drži da je ostao netaknut u potresu. Radi se o tome da se, izgleda, sjeverni toranj „zaokrenuo“ u svojoj osi, tj. da je pomaknut i da je to potencijalna opasnost za budućnost.

– Još uvijek radimo na svim detaljima i početkom tjedna dat ćemo izvještaj o svim oštećenjima na Zagrebačkoj katedrali – rekao nam je arhitekt Damir Foretić, koji na čelu stručne ekipe koja obnavlja Zagrebačku katedralu.

VIDEO Snimka katedrale iz zraka

Prema nekim predviđanjima, morat će se srušiti dio oštećenog južnog tornja, koji je teško stradao u potresu. No, velika obnova ne čeka samo Zagrebačku katedralu, nego i Nadbiskupski dvor, koji je upravo zbog pada kamenja s katedrale teško oštećena krova i potkrovlja, a potres je ostavio i brojne pukotine i rascjepe u zidovima Nadbiskupskog dvora, koji od prošle nedjelje nije bio siguran za boravak nadbiskupa Bozanića i koji se morao preseliti privremeno u nedaleko Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.

Procjena štete

Cijeli Kaptol teško je stradao u potresu, pa su oštećene gotovo sve kanoničke i prebendarske kurije na Kaptolu i Novoj Vesi, u kojima se trenutačno radi na procjeni oštećenja i koje će morati biti temeljito obnovljene, a dio su spomeničke i kulturne baštine Zagreba.

Posljedice potresa, zapravo su na Kaptolu, mnogo teže od onih koje su se procjenjivale na prvi pogled i trebat će mnogo vremena da se saniraju. No, kako je rekao kardinal Bozanić, najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. 

1/30
Ključne riječi

Komentara 31

AP
andrija_pisac
10:39 30.03.2020.

gradimo bolnice, ne crkve

AF
afer
23:53 29.03.2020.

Nije zlatni nego pozlaćen.

PE
PetrusManus
05:10 30.03.2020.

A Bozanić lagano u Sheratonu stoluje ,dok su djecu iz Klaićeve bolnice u šatore smjestili, pravi primjer skrušenosti i pokornosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije