Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan - Hrvatska

Vatikan pozdravlja ulazak Hrvatske u EU

Benedikt XVI.
11.04.2011.
u 15:52

Benedikt XVI. je novom hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici, Filipu Vučku kazao kako će se „Hrvatska potpuno i brzo integrirati u EU

VATIKAN - Veliko zadovoljstvo činjenicom što će pohoditi Hrvatsku u godini Ruđera Boškovića i na 20-obljetnicu hrvatske neovisnosti, izrazio je papa Benedikt XVI. primajući danas vjerodajnice novog hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Filipa Vučka. Papa je ocijenio hrvatsko-vatikanske odnose dobrima i izrazio nadu da će Hrvatska biti u potpunosti integrirana u Europsku uniju. Zapravo Papa je kazao kako će se „Hrvatska potpuno i brzo integrirati u EU. Sveta Stolica izražava pohvale kada se europska obitelj upotpunjuje i prima države koje povijesno čine njezin dio“. Hrvatska je povijesno sastavnim dijelom europske obitelji, rekao je Papa i naglasio kako je i u toj obitelji znala i znat će sačuvati svoje kulturne i vjerske posebitosti.

Europska „integracija će se morati provesti u potpunom štovanju hrvatske posebnosti, njezina vjerskog i kulturnog života“, rekao je Papa i naglasio kako bi bilo iluzorno negirati vlastiti identitet radi ujedinjenja s drugim rođenim u drugim okolnostima od onih stvorenih u Hrvatskoj.

„Ulaskom u Europsku uniju vaša zemlja neće dobiti samo ekonomski i pravosudni sustav, koji ima svoje prednosti ali i ograničenja, već će moći dati svoj prilog i tipično hrvatski. Nemojte se plašiti odlučnosti u štovanju vaše povijesti i vašeg vjerskog i kulturnog identiteta“, poručio je Papa Hrvatima te upozorio kako postoje oni koji stalno spočitavaju stvarnost europskih vjerskih korijena.

„Gotovo je postala moda negirati sjećanje i povijesnu očevidnost. Kazati da Europa nema kršćanske korijene jednako je tvrdnji da čovjek može živjeti bez kisika i hrane“, rekao je Benedikt XVI. i naglasio svoje uvjerenje da će Hrvatska znati zaštititi svoj identitet „s uvjerenjem i ponosom“.

Papa se zanimao za stanje u Bosni i Hercegovini, te naglasio potrebu dijaloga među narodima. Benediktu XVI. je posebno drago što dolazi u Hrvatsku poslije tri posjeta njegova voljenog prethodnika Ivana Poavla II. koji će biti beatificiran 1. svibnja. Podsjetimo, Benedikt XVI. dolazi u pohod Hrvatskoj 4. i 5. lipnja. Vučak  je govorio o povijesnim vezama hrvatskog naroda sa Petrovom stolicom, te kako se nada da će se tijekom Papina posjeta moći obznaniti i završetak pregovora između Hrvatske i Europske unije. Također je potaknuo posebno prisjećanje na Boškovićev prilog u zaštiti kupole bazilike svetog Petra.

Ključne riječi

Komentara 64

KS
Klaus Schweighofer
13:37 12.04.2011.

s nestrpljenjem cekamo papin dolazak

KA
kamen
13:45 12.04.2011.

Koliko košta ovaj pozdrav?

DA
danebi
09:41 12.04.2011.

joj, hvala bogu, sad mi je lakse!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije