Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINO

Varda poručuje: Nemoguće je da litra vina iz Makedonije stoji tek nekoliko kuna

Kažimir Varda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.10.2018.
u 12:18

Dončić: Obzirom da je kila grožđa minimalno 15 kuna, vino ne može biti tako jeftino

Nemoguće je, s obzirom na toškove ambalaže, transporta itd., da litra vina iz Makedonije stoji osam-devet kuna, istaknuo je u petak, u saborskoj raspravi o novom zakonu o vinu zastupnik Kažimir Varda (BM 365) opetujući upozorenja kolega da izvoz hrvatskih vina stagnira, ali da uvoz "strelovito" raste.

 Neki dan sam kupio kutiju sa šest butelja vina iz Španjolske, butelja 9,99 kuna, naveo je Varda, upitavši se kontrolira li se uopće kakvoća tih vina.

 Nisam siguran, odgovorio je, ustvrdivši da povećanje uvoza takvog vina rezultira potražnjom ljudi s malim mirovinama i plaćama, da oni to kupuju.

 Pitanje uvoza ključnim označava i Davor Vlaović (HSS). Naši proizvođači ne vjeruju da je poduzeto sve da se zaštitimo od jeftinog uvoza iz Makedonije, nužne su strože kontrole, ističe zastupnik.

Vino se uvozi u cisternama i prepakirava bez kontrole

 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić navodi primjer stranog trgovačkog lanca koji prodaje pošip (vrhunsko vino) za 19,99 kuna, a kila grožđa je minimalno 15 kuna. Ne postoji kontrola vina na policama, vina iz Makedonije i Crne Gore, Novog svijeta prodaju se čak pod imenom dingač, plavac mali, pošip, kaže zastupnik i ističe da domaće vinarstvo najveću prođu može imati kroz turizam.

 I HDZ-ov Josip Križanić upozorava na uvoz vina iz EU i trećih zemalja, konkretno Makedonije i Crne Gore. Vino se uvozi u tankovima i cisternama, kod nas se prepakirava bez ikakve kontrole čime se konkurira domaćim vinima, kaže zastupnik suglasan da treba povećati učestalost kontrola.

 Imamo najkvalitetnija vina, a ne možemo ih prodati, kaže Miro Bulj (Most), prozivajući Ministarstvo poljoprivrede, koje je izradilo novi zakon, da ne nudi nikakve mjere da se to stanje promijeni.

 Oporba Ministarstvu spočitava da zakon nije odgovorio na želje i potrebe domaćih vinara. Vinski sektor je očekivao mini-reformu, a dobio je manje-više usklađivanje s europskim propisima, ocijenio je Hajdaš Dončić.

Hitne mjere za suzbijanje bolesti zlatne žutice

 I vladajući i oporbeni zastupnici suglasili su se da "pod hitno" treba poduzeti mjere da se suzbije bolest zlatne žutice koja uništava vinograde.

 Država mora sufinancirati te mjere, mora osigurati sredstva za suzbijanje prijenosnika bolesti, poručuju Križanić i Vlaović.

 Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak uvjerava da novi zakon o vinu unosi poboljšanja u sektor vinarstva i vinogradarstva.

 Ukidaju se, navodi, sve naknade za kontrole čime se 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva, uspostavljaju se četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i središnja bregovita Hrvatska, decentralizira postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama.

Komentara 10

DA
dalibla
12:46 12.10.2018.

neznam isto kako litra najobičnije graševine od 1l može koštati 40 kn a o buteljama da ne govorimo. Kome se pričaju priče o najboljim vinima iz Hrvatske kad in nitko osim nas ne cijeni.Plavac 150kn?20e? Znate li kakvo se vinono dobije u Europi za 10e?

DU
Deleted user
17:31 12.10.2018.

ovaj očito nije bio u makedoniji niti vidio njihove vinograde, pola grožđa ni ne uberu jer bi tada bilo po kunu i manje

NM
nemirno more
13:10 12.10.2018.

da li prodajna cijena hrvatskih vina igra kakvu ulogu u prodaji istih...u europskim trgovačkim lancima kvalitetna vina iz francuske,italije, španjolske mogu se dobiti za cijenu od 5-7 eura...živjeli...uzdravlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije