Naslovnica Vijesti Crna kronika

Počistio račune klijenata i pobjegao u Lihtenštajn

U Varaždinu mu se sudi zbog krađe 50.500 eura, a sada je optužen i za pronevjeru dodatnih 70.000 eura od klijenta
23. svibnja 2015. u 10:30 56 komentara 36702 prikaza
stanko brašnić
Foto: interpol

Interpol je raspisao tjeralicu za Stankom Brašnićem, 51-godišnjim bankarom iz Varaždina, kojem se na Županijskom sudu u Varaždinu sudi zbog krađe 50.500 eura od klijenata banke u kojoj je radio, a ovih je dana Županijsko državno odvjetništvo podiglo i novu optužnicu.

Ovaj put optužen je da je pronevjerio čak 70.000 eura, odnosno 550.000 kuna! Novac je, tvrde u DORH-u, kao osobni bankar u poslovnici banke u Varaždinu s deviznog računa klijenta skidao u nekoliko navrata od lipnja 2010. do srpnja 2011. godine. Sastavljao je lažne potvrde o obavljenim transakcijama, potpisujući vlasnika deviznog računa. Predloženo mu je produljenje istražnog zatvora i suđenje u odsutnosti jer Brašnić nije dostupan policiji, pa je izdan i europski uhidbeni nalog.

Lakomom bankaru sudi se već za krađe počinjene tijekom 2012. godine. Optužen je da je krao novac s devizne štednje klijenata. U tri mjeseca podigao je 50.500 eura, a naloge je potpisivao nečitkim rukopisom. Jednom klijentu ukrao je 30.558 eura, a s računa klijentice na kojem je bilo 101.868 eura uzeo je 20.000, a ostatak oročio. Kad su ga djelatnici banke razotkrili i prijavili, krađu nije poricao.

Istražiteljima je rekao da je bio u teškoj financijskoj situaciji, supruga je ostala bez posla, a imali su kredite koje više nisu uspijevali vraćati. Preko braniteljice, s kojom je kontaktirao mailovima, sutkinji se opravdao da je u Lihtenštajnu, kamo se zbog poslovnih obveza preselio. Obećao je da će novac vratiti. Prodao je čak i kuću kod Orašja u Bosni i Hercegovini, odakle je rodom, no zapelo je jer je kuća poplavljena, pa novi vlasnik, pravdao se, kasni s plaćanjem.

>>S računa klijenata krao novac da bi platio svoje kredite

>>Osobni bankar krao od štediša kako bi vratio vlastite kredite

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    koji blento. za tako male novce biti trazen od interpola.

  • verakruz:

    Skoro sve ste naveli osim koja je to banka i da li je banka klijentima nadoknadila štetu uz kamatu, ispriku i sve ostalo??? Pitam se da li klijenti uopće znaju za to... Banke nas svakodnevno kradu na sve moguće načine, ... prikaži još! kada će neka banka odgovarati za to?

  • anticenzura:

    Cuj krao ljudima novac s racuna. Da si meni ukrao ne bi ti trebao interpol, osobno bi te trazila i nasla, odvela na livadu s motikom i dok ne zaradis do zadnje kune s interesima, ne bi majci kuce vidio.