Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP udvostručio postotak dobivenih glasova u odnosu na prošle izbore

V. izborna jedinica: Najveća tragičarka Vesna Škare-Ožbolt

26.11.2007.
u 01:34

POŽEGA – Bivša ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt jedan je od najvećih tragičara u V. izbornoj jedinici prema prvim neslužbenim rezultatima dobivenim nakon što je obrađeno 9 posto biračkih mjesta.

Nositeljica liste svoje stranke nije dobila ni 2 posto glasova iako je DC upravo svoje najveće predizborne aktivnosti usmjerio prema toj izbornoj jedinici u kojoj je ona, kao jedini zastupnik svoje stranke na prošlim izborima, u fotofinišu prešla izborni prag, tada u koaliciji s HSLS-om.  

Glavašu zastupnik  
S druge strane, najveće zadovoljstvo pripada SDP-u koji je gotovo udvostručio postotak dobivenih glasova birača. Na prošlim izborima za tu je stranku glasovalo 14,8 posto birača, a sada je dobila gotovo 26 posto.

Igor Dragovan, prvi na listi SDP-a, inače tajnik stranke i vijećnik Gradskog vijeća Zagreba, u predizbornoj kampanji najavljivao je da očekuju četiri mandata, jedan više nego što su dosad imali, što će im se, po svemu sudeći, i ostvariti. Zadovoljni mogu biti i u HDZ-u čiju je listu u toj izbornoj jedinici nosio Petar Čobanković, dosadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, jer je stranka osvojila gotovo isti postotak glasova kao i na posljednjim izborima, otprilike 41 posto.

Ali za taj isti postotak glasova ovaj će put umjesto osam zastupnika imati jednoga manje. Iako nijedna anketa koja je pravljena u predizbornoj kampanji Glavaševu HDSSB-u nije davala mogućnost da prijeđe izborni prag u V. izbornoj jedinici, prvi rezultati pokazuju da će ta stranka ipak imati jednog zastupnika. S druge strane, ni blizu prelasku izbornog praga nije HSU kojemu su ankete davale siguran prolaz, a koji inače ni na prošlim izborima u toj jedinici nije prešao prag.  

HSP na vagi
Najneizvjesniji rezultat jučer navečer pratio je HSP. Nakon prvih neslužbenih rezultata, stranka ni u toj jedinici nije prelazila prag, ali nakon pola sata, odnosno više obrađenih biračkih mjesta, prag je ipak prešla, a onda je postotak opet pao, no ipak se zadržao iznad 5 posto. Vlado Jukić, prvi na listi te stranke, ipak ima velike izglede da ostane u saborskim klupama.

Na prošlim izborima stranka je dobila 6,6 posto glasova birača. Iako je koalicija HSS/HSLS/PGS očekivala više jer je na prošlim izborima HSS predvođen Ljubicom Lalić sam osvojio 9,2 posto glasova, sada je ta koalicija dobila manje, odnosno samo 6,8 posto glasova.

Tako će u saborske klupe zasjesti samo prvi s te liste, haesesovac Zdravko Kelić iz Vinkovaca. Vrlo blizu prelasku izbornog praga bili su i haenesovci koji su se vrtjeli oko 4,9 posto. Na prošlim izborima ta stranka nije prešla prag.  

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije