Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET HRVATSKOJ

Plenković: Razgovarali smo i o hrvatskim susjedima, to je tema koju Sanchez dobro poznaje

Zagreb: Andrej Plenković sastao se sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
16.02.2023.
u 19:54

Nakon sastanka dvojac je dao izjave za medije, a prvi je govorio Andrej Plenković koji se dotaknuo svih tema o kojem je raspravljao s kolegom iz Španjolske

Premijer Andrej Plenković primio je predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske Pedra Sáncheza koji trenutno boravi u radnom posjetu u Hrvatskoj. Primanje Sáncheza održava se u Banskim dvorima, a uz premijera je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nakon sastanka dvojac je dao izjave za medije, a prvi je govorio Andrej Plenković koji se dotaknuo svih tema o kojem je raspravljao s kolegom iz Španjolske. 

- U međuvremenu sam i ja boravio u Madridu, kao što je i španjolski kralj boravio ovdje. Naš današnji sastanak iskoristili smo dominantno za zajedničke europske teme, počevši sa situacijom u Ukrajini te ukupnoj ekonomskoj situaciji - započeo je konferenciju Plenković.

- Zahvalio sam premijeru na velikoj potpori koju nam je Španjolska dala proteklih godina vezanih uz eurozonu i Schengen. Izvijestio sam premijera o prvih nekoliko tjedana Hrvatske u osnaženom ozračju. Mi smo iskoristili vrijeme i za razgovor o zemljama u susjedstvu, to je tema koju Sanchez poznaje jer je i sam radio osobito u BiH prije 20-ak godina. Veselimo se i nastavku suradnje na Mediteranu, zadnji put smo bili u Alicanteu kada je Hrvatska pobijedila Brazil što je bilo jako simpatično, to je meni jedan od najdražih sastanaka koje smo imali u zadnje vrijeme na međunarodnoj razini. Vjerujem da će Španjolska itekako dobro pripremiti svoje presjedanje u drugoj polovici. Razvili smo neku vrstu privilegiranog dijaloga - komentirao je Plenković. 

Potom se obratio Sanchez

- Hvala premijeru. Plenkoviću sam morao pružiti dobrodošlicu u Madridu, a kraljevi su također posjetili i Hrvatsku. Želimo čestitati Hrvatskoj za ulazak u eurozonu te Schengen. Razgovarali smo o prioritetima kako bismo ih mogli uklopiti u agendu predsjedanja Španjolske - kazao je te se osvrnuo i na tržište električne energije. Razgovarali smo i o fiskalnim izazovima, moramo razmišljati o europskom kontinentu. Razgovarali smo i o tome da Europa pronađe nove saveznike - dodao je.

U srpnju će se održati sastanak sa zemljama Kariba i Latinske Amerike u Bruxellesu.

- Želio bih naglasiti da je potrebno ojačati strategije kako bismo uspostavili jače veze s državama poput Čilea i ostalih. Želimo svakako postići uspjeh u onome čime se bavimo, a to su trgovinske razmjene - zaključio je Sanchez.

>> VIDEO Jak potres na otoku Krku, osjetio se u velikom dijelu Hrvatske: Užas, sve se treslo

Komentara 1

LL
Litos(l)av
19:47 16.02.2023.

Nisu se valjda štipali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije